Mai puţine ţepe din partea samsarilor? Un proiect prevede închisoare pentru falsificarea actelor maşinilor puse la vânzare
Cumpărarea unei maşini second-hand ar putea deveni mai sigură dacă va fi aprobat un proiect de lege care prevede închisoare între 2-5 ani pentru falsificarea actelor maşinii, inclusiv cele referoare la kilometrajul real sau accidentele în care a fost implicat autoturismul.
În prezent, cumpărarea unui autoturism la mâna a doua reprezintă în bună parte o loterie din cauza numeroaselor nereguli ascunse de vânzători.
Lucrurile s-ar putea însă îndrepta în cazul în care Parlamentul va aproba un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, care prevede introducerea cu închisoare de la 2 la 5 ani în cazul în care vânzătorul înşeală cumpărătorul în privinţa datelor sau caracteristicilor tehnice ale maşinii.
Potrivit proiectului, prin date sau caracteristici ale maşinii se înţelege elemente de indentificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Astfel, în cazul în care vânzătorul dă kilometri înapoi sau nu informează cumpatatorul de existenţa unor accidente suferite de maşină, acesta va putea fi condamnat la închisoare.
Legea a fost propusă ca urmare a faptului că maşinile vândute prin astfel de înşelăciuni reprezintă pericol public la adresă celorlalţi participanţi la trafic. "Unul dintre fenomenele care a luat amploare în ultimii ani este cel al înstrăinării de autovehicule de către anumite persoane (samsari) fără a prezenta situaţia tehnică reală a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung să circule pe drumurile publice, fără ca noul deţinător să cunoască acest fapt-generând un pericol la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice", precizează iniţiatorii legII în expunerea de motive.
În prezent, procurorii îndrumă cumpărătorii înşelaţi să intenteze doar procese civile, întrucât speţele acoperă doar interese private. Proiectul de lege va fi discutat luni de senatorii din Comisia pentru drepturile omului.
Via Mediafax
Cine da pe un sh bine echipat 4000€ in 2016, prețul de început fiind de peste 18000€, știe din prima ca are minim 300 000km si a mai avut si minim un accident.