Mai puține părți, mai puțini angajați: dezvoltarea mașinilor electrice va duce la scăderea numărului de angajați din industria auto

Publicat vineri, 22.06.2018 13:50 de Mircea Meşter

Conform unui studiu realizat în Germania, 75.000 de angajați din cei 840.000 din industria auto internă își vor pierde locurile de muncă până în 2030 pe fondul electrificării mașinilor.

Dacă trendul electrificării va avea în mod evident efecte pozitive asupra calității aerului din marile orașe, industria auto va suferi la nivelul angajaților.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Germania de Institutul de Inginerie Industrială Fraunhofer, care susține că creșterea vânzărilor de mașini electrice și hibride va elimina 75.000 de locuri de muncă doar în industria auto germană până în anul 2030.

Prognoza germanilor se bazează pe previziuni medii în ceea ce privește gradul de adopție a mașinilor electrice și hibride în următorii 12 ani: din producția totală germană de mașini din 2030, 25% va fi reprezentată de electrice, 15% de hibride și restul de 60% de mașini pe benzină și diesel. Dacă procentul adopției electricelor va mai mare decât atât, numărul angajaților care-și vor pierde locurile de muncă va crește la 100.000, spun analiștii.

Explicația acestui fenomen este simplă: producția mașinilor electrice și a subansamblelor acestora este mult mai simplă și mai rapidă decât în cazul mașinilor cu motoare termice. Conform analizei, o mașină electrică este produsă într-un timp cu 30% mai scurt datorită numărului mai mic de componente. În plus, o fabrică de baterii are nevoie de doar 20% din forța de muncă a unei fabrici de motoare clasice.

În acest moment, industria auto germană oferă locuri de muncă pentru 840.000 de oameni, un sfert dintre aceștia fiind implicați în activitatea de producție de motoare și transmisii, zona care va fi cea mai afectată de schimbări.

via reuters

  • ACE - Craiova, vineri, 22.06.2018 14:24

    Ce gluma buna, in articol: "producția mașinilor electrice și a subansamblelor acestora este mult mai simplă și mai rapidă decât în cazul mașinilor cu motoare termice". BMW lucreaza la sedanul de serie 100% electric, din anul 2002....DOAR 16 ani si inca nu a aparut in varianta de serie.... MERCEDES-BENZ va scoate prima berlina electrica de serie in cca. 2 ani.... TOYOTA s.a. altii la fel, in 2-3 ani.... Daca era ATAT DE SIMPLU - TESLA umplea lumea cu masinile electrice pana acum...uite ca nu-i chiar asa cum releva atatea studii.....mai mult sau mai putin REALE.... Ceea ce se va pierde pe partea de componente MECANICE se va compensa si va creste in zona de INTELIGENTA ARTIFICIALA, AUTONOMIE & SAFETY - radare, camere, senzori, baterii de acumulatoare, sisteme automate de avertizare, franare, etc.....care costa MULTI BANI......

  • mircea, vineri, 22.06.2018 15:55

    @ACE-Craiova Problemele actuale sunt legate de volum, care nu rezolvă profitabilitatea, nu de ritmul de producție. Ritmul e o problemă doar pentru Tesla, care are un laborator și vrea să construiască în el maimuțe.

  • vianu, vineri, 22.06.2018 16:08

    e o problemă doar pentru Tesla, care are un laborator și vrea să construiască în el maimuțe uuu......tough one!

  • inexorabil, vineri, 22.06.2018 16:40

    Cui ȋi pasă de muncitori? Important este să protejăm mediul.

  • vianu, vineri, 22.06.2018 17:20

    ce simplu privim lucrurile, nu? pai nu era mai bine pe vremea RSG (Republica Socialista Germania?) unde aveai unde munci cum ieseai de pe bancile scolii? Pai pentru fiecare se gasea ceva de facut ca altfel te bagau astia la vagabondaj si dupa 1 an de parnaie to la sculer matriteri ajungeai. De bine da rau, aveai o paine si 40 de ani lucrurile au mers asa, stabilit de sus ca oamenii muncii sunt oameni ai muncii si economia trebuia sa ii absoarba ca erau sau nu necesari. dar stai...nu vorbim de Germania si real world? eh...metehne vechi si inertie

  • inexorabil, vineri, 22.06.2018 18:02

    Sunt esențiali, “partner”, nu doar necesari. Fii atent la următoarea axiomă-truism, ce-i drept previzibilă și pentru un sugar, dar incontestabilă ȋn esență: confortul general și actual (chit că ne văicărim nonstop că suntem săraci și jefuiți), făurit nu ȋn niște anișori, ci de generații și generații, se datorează tuturor celor care au lucrat cu simț de răspundere – evident, fiecare a contribuit la progres (care respinge amprenta / identitatea doctrinară) ȋn funcție de aptitudini și de pregătire. Dar bineȋnțeles că eu ȋnșir aici “comunisme” & “ceaușisme”. Ȋți pute de-ți mută nasul “duhoarea neantului” care ar emana de la creatorii de bunuri? Scuză-mă că te abordez cu ȋntrebări “de Gâgă”, dar, dacă acești “Untermenschen” n-ar fi existat, cumva ți-ar fi picat din Ceruri cele de trebuință traiului zilnic? Apropo, crezi sau nu, cert este că se va ȋntâmpla din nou acest miracol gravitațional, ca pe vremea manei cerești, dar numai cei isteți cunosc destinatarii, detaliile, condițiile și…timpul oportun. Eat this! – cum te-ai adresat tu lui Trump. Nț-nț-nț, tare evoluați sunt alde #rezist (nazist). Ei flutură triumfători lanternele smartphoanelor pe care, desigur, și le-au meșterit singuri, cu ce-au găsit și ei prin beci / debara, dar tot nu mă duc să iau lumină (inclusiv la propriu) de la dânșii.

  • Edikkk, vineri, 22.06.2018 18:22

    dle ACE - Craiova ati creionat FOARTE BINE situatia !! Masinile electrice ca sa justifice costurile cu bateria, singura sansa e sa le faca mai puternic informatizate (daca tot sunt foarte electrificate) si de aici si costurile mari adiacente. bravo !! foarte bun punct de vedere.

  • vianu, vineri, 22.06.2018 18:53

    n-am chemat niciodata 2 ambulante la un singur apel la urgenta

  • inexorabil, vineri, 22.06.2018 19:21

    Nu chema ambulanța, ci reține odată ideea de bună credință că lumea nu s-a “autocreat din nimic” sau n-a fost făcută ca să stea la cheremul unuia sau altuia, oricât ar avea ei chef. Ne place sau nu, există legi, iar dacă le “fentăm” (oricum sunt vulnerabile & interpretabile din fire), ne ciocnim apoi, fără scăpare, de Legi, cu majusculă, care ne vor ustura mai abitir decât cel mai afurisit ardei iute. Prin urmare, suntem datori să ne suportăm fiecare pe fiecare, până la sfârșit, dacă de iubit / respectat nu se poate “din cauze obiective”…câh, devin “sentimentalist”.

  • Rudolf D., vineri, 22.06.2018 22:28

    Nimic nou. Ma surprinde doar procentul scazut al masinilor hibride. Ma asteptam sa fie invers. Cel putin asa am vazut in alte prognoze. Despre nemti insa, nu-mi fac griji. Se vor descurca ei mai bine ca alte natii. Au trecut prin momente mai grele in istoria lor si si-au revenit admirabil.

  • inexorabil, vineri, 22.06.2018 23:00

    Ȋmi permit următorul off-topic, ca să fie lucrurile clare de acum ȋnainte și să nu ne mai “faultăm”, vienezule. Așadar: Când ȋți mai vine bâzdâcul “democrat-liberal” de a mitralia la stâlpul infamiei nu un sistem politic, nu o orânduire socială, ci o țară ȋntreagă care a ȋndurat stoic niște vremuri pe care cu toții le vrem uitate, să precizezi că erai și tu sculat cu noaptea ȋn cap, ȋn fiecare zi, ca să te așezi la cozi imense pentru o jumătate de pâine și de litru de lapte (ȋndoit cu apă) pe cap de vită furajată, fie că ploua, fie că ningea, fie că era ger, că apoi reveneai acasă, ca să pleci la școală cu un amărât de măr sau cu niște biscuiți “obișnuiți” ȋn ghiozdan (că altceva n-aveau ce să-ți dea bieții părinții), că ȋți luai inima ȋn dinți și băteai seara la ușa vecinului, ca să te milogești de trei-patru felii de pâine care i-au rămas neconsumate, contra logicii raționalizării, că erai instruit, de fiecare dată, să ai grijă ce și cu cine vorbești ȋn societate, că mai mulți copii făceați chetă ca să vă cumpărați mingea “de 35” și apoi vă certați cine s-o ducă acasă, că, la “practica” din primele săptămâni ale anului școlar, seara, la plecare, dacă ascundeai vreun fruct ȋn găletușă, imediat ți-l depistau și ți-l confiscau zeloții agriculturii socialiste, care ȋți atrăgeau atenția asupra deviației de “mic-burghez”, că deseori umblai ȋn oraș cu hainele de școală, magazinele fiind foarte slab aprovizionate, că bunătățile, oricum rare, se livrau numai “pe sub mână” ș.a.m.d. Să mai menționez lecțiile făcute la lumânare și disconfortul provocat iarna de caloriferele reci? Sau faptul că, dintre locatarii unui bloc, unu sau doi ce se bucurau de autoturism personal (de regulă Dacia; ne zgâiam la câte o Škoda, că de! provenea din El Dorado “Străinezia”), restul fiind cununați cu “rata”, care străbătea ȋntr-o oră vreo 20 km? Ai trecut personal prin toate aceste situații (nu puține absurde, fără ȋndoială), ba ȋncă și prin altele asemenea? Problema se pune strict tehnic: YES / NO. Doar primul răspuns te-ar autoriza drept judecător ȋmpotriva comunismului (apropo, ce-mi plac puțoii cu haștag care se opintesc să combată “ciuma roșie”…bua-ha-ha-ha!), dar nici așa nu s-ar cuveni, deoarece omul cu adevărat superior nu se plânge niciodată de nimic, oricât l-ar afecta (inclusiv psihic) !

  • vianu, sâmbătă, 23.06.2018 14:24

    fara sa ma leg de exagerarile tale (de neinteles dealtfel) imi amintesc perfect copilaria (cu bune si rele) si iti spun simplu...DA! M-am culcat si flamand si in frig, m-am trezit si la 6 dimineata pentru 1L de lapte ori trimis sa iau cota de ulei si zahar; iar painea (aia buna) era doar la Cuptorul de Aur. Dar nu asta imi da dreptul sa judec perioada ci pretentia ca daca nu vrem sa ajungem din nou acolo trebuie (indiferent daca am fost cu cheia sau nu la gat) sa o privim inteligent, detasat, obiectiv si sa identificam neumaratele erori dar (mai ales) lucrurile bune care s-au facut atunci. revenind la comentariul meu legat de "RSG"....observatia era strict dpdv economic si inceram sa sublinez un fapt de netagaduit...economia unei tari, societatea, se va dezvolta daca o lasi sa-si rezolve singura glicth-urile, erorile, sa treaca singura peste diversele obstacole si sa nu intervii artificial, asa cum au facut comunistii crezand ca documentele partidului tin loc de teorie economica si politica e necesar a guverna (si) viata economica. acum ai inteles ce era cu RSG-ul?

  • LR, sâmbătă, 23.06.2018 18:14

    @mircea Cam mare graba: "Infustrială", "o malină electrică".

  • LR, sâmbătă, 23.06.2018 18:54

    Inexorabil, După cum pui problema, tu te plângi cel mai tare. Și exagerezi cu fructul din găletușă; mai un pic și o să spui că ne-au pus și botniță! Și îți mai spun ceva: Când eram pionier, eram dus cu forța în Piața Operei sau pe Stadionul "Dan Păltinișan" (fost "1 Mai") ca să-i aduc osanale lui "Meșter Cârmaciul" (nu e nicio aluzie la Mircea). În Decembrie '89, când eram UTC-ist, deja (fără să mă întrebe cineva dacă vreau sau nu vreau să fiu în aripa tânără a PCR), scandam în aceeași piață "Jos Ceaușescu" și "Jos comunismul" printre gloanțe, fără să mă întrebe cineva ce vreau să pun în loc (nici măcar eu însumi nu-mi băteam capul cu asta); recunosc că îmi era teribil de frică să nu ajung și eu în închisorile Securității. Acum, când am ajuns, datorită infractorilor Daddy, Tări & Company, înapoi cu 30 de ani, lupt ca să nu ne întoarcem cu 70 de ani în urmă. Panemaieși, tavaris? Nu poți să ne faci "puțoi" doar pentru că ne-am săturat să trăim în sistemul ăsta bolșevic! Mai bine în UE și în NATO decât în FSI!

  • inexorabil, sâmbătă, 23.06.2018 20:01

    Mă hazardez să afirm că “vianu” ar fi unul dintre membrii redacției…Bizară această aură de infailibilitate, această iluzie care relevă un izvor nesecat de explicații & răspunsuri “pertinente” pe orice temă. Și nu, privaților (mai ales celor externi) nu trebuie să li se ȋngăduie niciodată să se bălăcească nestingheriți ȋn troaca de libertate nedozată, că, vezi Doamne, “democrația liberală”. Ȋn primul rând, fiindcă, de obicei (deși ar fi imprudent să generalizez), patronii vor mai ȋntâi sclavi și apoi angajați, adică oameni din care să stoarcă până la ultima picătură de pricepere și energie, dar cărora să le acorde salarii cât de anemice le permite legea (sigur vei nega…dar atunci neagă și grevele recente din industria auto germană!). Oare de ce mulți dintre cei exploatați astfel visează să deschidă propria lor afacere? Sau ce susține Constituția (pe care unii, chiar dintre cei care au jurat s-o respecte, o folosesc pe post de hârtie igienică…) ? Art. 47, alin. (1) : “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”. Măi să fie! Cum așa, vienezule? Economia nu-și “reglează singură” situațiile de natură să-i prejudicieze pe truditorii săi? Se “bagă” politicul, eh! Da, pentru a asigura PROTECȚIE ȋmpotriva inechității, abuzurilor, ȋncălcării drepturilor fundamentale ale cetățeanului. “Comunism curat”, na belea! Numai că se practică ȋn toate țările alea “avansate” și “de dreapta” după care salivezi domnia ta, care nu echivalează libertatea cu samavolnicia… Cunosc persoane dedicate multinaționalelor ȋntr-atât, ȋncât timpul lor liber este reținut ȋn principal de…recuperarea psihicului epuizat. Se bucură de drepturi financiare consistente, ce-i drept (comparativ cu prăpăditele de salarii ale “fraierilor” și “puturoșilor” de la noi, nu cu ce se oferă “ȋn Vest”), iar concediile și le petrec ȋn locuri nu prea accesibile amărăștenilor, dar nu-și mai doresc copii, familii, iar dacă aduc alte ființe pe lume, le ȋncredințează bonelor sau bunicilor, fiindcă ei au devenit doar mașini de făcut bani. La urma urmei, eu nu ȋmbrățișez nici comunismul, nici capitalismul, nici așa-zisa a treia cale, distributismul! De fapt, pe tustrei le-a ȋmpins ȋn derizoriu sau mai degrabă le-a strivit ca tancul sub șenile ce anume? Ideologia golită de orice ideologie a zilelor noastre: consumismul! Cu toate cele trei forme ontologice și interdependente ale sale: materială, tehnologică și mediatică. Eu ȋnsă cred cu ardoare ȋn șansa micului producător, a muncitorului calificat și a intelectualului de condiție medie, adică ader la valorile social-democrației (fără ȋnsă a dori să activez pe plan politic). Cât despre ipoteza combaterii intervenționismului…fii serios! Oare de ce multinaționalele (apropo, mierea consumismului se scurge din fagurii lor) au găsit aici teren prielnic? Păi, să vedem ce atuuri le surâd: forță de muncă ieftină și labilitate fiscală (conștientă?) – suspect de perpetuu intratabilă – a autorităților locale ȋn direcția lor. Ah, da: și o forță ocultă din afară care pune bețe ȋn roate ȋntreprinzătorilor locali de mare anvergură (nu degeaba se ȋntreabă atâtea personalități – deci nu un neica-nimeni ca mine – unde a dispărut capitalul integral românesc…) și cătușe factorilor politici “nefavorabili” (ah, ba nu, “penali”). Previn orice etichetă agresivă subliniind că nu promovez nicio teorie a conspirației și nu manifest nicio “schizofrenie”, “paranoia”, “delir” etc., ci dau glas adevărurilor acide pe care cei mai mulți…”sclavi fericiți” (mulțumiți cu…puțină miere, atât cât li se “cuvine”, după criteriile stăpânilor și pe baza principiului “câtuși de mic, dar nu nimic”, senzația de dulce generând aceeași intensitate a satisfației și la cei care pot consuma cu nemiluita, și la cei cărora abia le ung degetele) preferă să le știe vârâte sub preșul insignifianței. @LR, păi tocmai de-aia! Arată lumii că ai tras ȋnvățămintele de rigoare, dacă zici că și tu ai fost un pion al “epocii de aur”. Securitatea n-a murit, n-a dispărut, nu s-a refugiat ȋn PSD-ALDE; doar s-a transformat, acum numindu-se Serviciu de Informații (bătrânii securiști s-au cam dus, ca orice muritori, dar vlăstarele lor?). Și vrea să domine autoritar colonia de sclavi , să nu mai fie obligată să raporteze și să se ȋnchine vreunui CC al PCR, ci să tragă ea ȋnsăși, cu de la sine putere, sforile scenei politice, ba chiar să se comporte ca un adevărat partid politic, chiar dacă nu (are voie să) se ȋnscrie ȋn circuitul legitimității electorale. Adoră să stabilească cine este vrednic să existe și să producă efecte ȋn areal public și cine nu, acestuia din urmă atribuindu-i toate etichetele infame, degradante, prin intermediul cozilor sale de topor din mass-media și de pe rețelele de socializare. Este fix Securitatea care a tocat MILIARDE de euro din bani publici ca să depisteze dușmani imaginari, să gestioneze amenințări “teroriste”, construindu-și astfel pretextul ideal pentru a intra cu bocancii ȋn spațiul nostru privat…Ȋn esență, nu este decât un rahat de “Deep State” adaptat la realitățile mioritice. Trump și-a propus să-l strivească fără milă. Dragnea la fel… Și nu, nu ne-a ȋntors nimeni cu 30 de ani – că tot m-ai acuzat de exagerare – că doar nu-și ȋnchipuia nimeni atunci acest…corn al abundenței din prezent, nu de calitate “super” (rezervată numai furnizorilor occidentali, sic!), dar, orișicum, palpabil, incontestabil, din care – mai mult sau mai puțin – ne ȋnfruptăm cu toții, ca niște hămesiți scăpați din cușcă (după 45 de ani de penurie forțată, nu? – poate că da, dar contează altceva, care ne conferă stabilitate socială: infrastructura, pe care am moștenit-o succesiv-conjugat: perioada interbelică plus perioada socialistă). Și din nou salt la vianu: ceea ce am experimentat pe viu nu se poate numi exagerare. Hai zât!

  • vianu, sâmbătă, 23.06.2018 23:41

    Deci eu zic ca te hazardezi si daca mai continuii sa faci astfel de presupuneri s-ar putea sa-i obligi pe cei de la AM sa se dezica la un moment dat, in scris si public. Nu de alta dar nu cred ca o astfel de asociere e cel mai magulitor lucru pentru AM. Zic eu. Pana la urma n-am inteles ce te deranjeaza... persoana? "pertinenta" parerilor (cum zici tu), numarul lor, modul de abordare? Nu pricep Pentru linistea ta, repet, sunt un user absolut obisnuit. Poate ca unul cu prea mult timp, recunosc. :)

  • Edikkk, duminică, 24.06.2018 13:42

    Dle Inexorabil, vedeţi puţin greşit lucrurile. Dl Vianu v-a spus clar că în comunism a fost un coşmar din 95% puncte de vedere, lucru care vi-l confirm şi eu Iar despre rezist comparaţie cu fascist este TOTAL ABERANTÃ. Eu zic să citiţi istoria care nu a-ţi trăit o şi mai ales despre Ion Raţiu, care a fost cu 100 de ani înaintea României, vremurilor. Ohhh Doamne. https://youtu.be/KAPEpjGvVFE

  • inexorabil, marţi, 26.06.2018 01:37

    Sunt chiar relaxat, viene. Doar că te-am rugat de atâtea ori: nu te mai ține de coada mea…Ȋnroșește-mă ca pe oul de Paște (chiar te rog s-o faci), dar nu mai “diseca” postările mele și atunci voi respecta reciproca. Parol! Doar mă știi. Care o fi emoticonul aferent degetului pus pe obraz? Faza amuzantă o văd ȋn altă parte. Ce “confirmă” junioru’ Edikkk? Că era și el atom pe vremea “ciumei roșii” ? Că, până la calitatea de istoric (improvizat), se cuvine să escaladeze piscurile…limbii române? Și n-o mai bramburi cu terminologia. Ȋntre fascism și nazism nu se pune semnul echivalenței, deoarece una este macroideologie, iar cealaltă microideologie. Am uzat de termenul “nazist” pentru a sugera ȋn substrat atât afinitatea dintre UE (Germania) și Oculta “anticorupție” (de fapt, este o supercorupție care combate corupția), cât și simptomele violenței extreme pe care, pe zi ce trece, “protestatarii” nu și-o mai pot stăpâni (au ȋnceput să se manifeste, mai ȋn spațiul virtual, tot felul de impulsuri și ȋndemnuri agresive ȋmpotriva unor oameni indezirabili, sub pretextul opoziției democratice față de apartenența lor politică, dar mă ȋntreb, ȋngrijorat, câți pași ar mai fi de efectuat până la actul cel mai nepermis…crima). Problema cea mai spinoasă este că propaganda multinaționalelor și a ambasadelor urmărește să inoculeze ȋn psihicul colectiv românesc vinovăția supraestimată a unui grup local restrâns de persoane sau chiar a unui singur om, asupră cărora/căruia sunt aruncate nonstop toate păcatele și eșecurile unei națiuni, astfel ȋncât toate neȋmplinirile personale ale maselor să-și găsească explicația “lămuritoare” ȋn “nemernicia incomensurabilă” a conducătorilor pe care, vezi Doamne, i-a votat din “naivitate” sau din “neștiință”. Obținând efectul scontat , exploatatorii (eh, ce cuvânt “comunist”) străini ȋși pot vedea nestingheriți și liniștiți, la nesfârșit, de planurile lor de valorificare ȋn interes propriu a resurselor care nu le aparțin sub aspect moral. Ȋn atare condiții, permiteți-mi să râd cu lacrimi de mistificarea cu care se confundă chiar articolul 1 din Constituție. Mă rog, trei din cinci epitete se verifică, dar “suveran” și “independent”…nicidecum. V-ați prins? Administrația “coruptă” și “penală” a țării sub egida PSD chiar le convine de minune șmecherilor din afară, deci numai “de sanchi” se pretind ei revoltați și solidari cu “victimele” PSD. Care PSD nu este de capul lui la pupitrul de comandă, deci nu ca joc al hazardului…electoral. Numai că Dragnea & co nu-și dau seama…ȋncearcă ei ceva ȋn acest sens (să descopere tenebrele), dar asociază prea mult evenimentele dubioase cu implicarea serviciilor secrete naționale. Și pe vremea comunismului, Securitatea era atotputernică ȋn perimetrul țării, fiindcă avea undă verde de la CIA și KGB! Aceste două coarne de drac au ȋmpins-o să-l prăbușească pe Ceaușescu, fapt certificat de ISTORICI, nu de teorii ȋnflăcărate axate pe senzaționalism. Pe de altă parte, maeștrii sforilor internaționaliste se folosesc bine mersi de “idioții utili” din așa-zisa Dreaptă de la noi. Probabil că ȋi vor aduce din nou la Putere, dar nu acum. Mizează pe ei fiindcă sunt mult mai rapaci (a se vedea guvernarea Băsescu-PDL, care se trage din…FSN, adică din Stânga aceea curat Stânga, hm, ați uitat?) și știu prea bine că, la un moment dat, din cauza unor activități de-a dreptul sfidătoare (gen tăierile de salarii sau tunurile de miliarde – de euro! – de la ANRP și din sistemul vamal – fapte de-o gravitate excepțională de care, curios, DNA nu se atinge ȋn niciun fel), populația se va răscula și, ȋn consecință previzibilă, va dori alternativa, chiar dacă n-o agreează pe motiv că “pleacă Tanda, vine Manda” (ȋntrebare de 1000 de puncte: dintre crâncenii și vitriolanții demonstranți anti-PSD de astăzi, câți au votat cu PSD ȋn 2016?...chiar niciunul???). Și ȋncă o dată specific: iubesc principiile și standardele imuabile ale social-democrației, nu PSD-ul actual, care nu mi se pare reprezentativ, ci mai degrabă vulnerabil, instabil, fără viziuni statornice, chiar dacă, mai nou, vrea să arate că este dotat cu “cojones” (totuși, apreciez curajul, dar să treacă odată la fapte, căci vorbele…). Adică m-aș vedea ca factor activ al unei recrudescențe autentice a PSD-ului interbelic (sau “PSD-ul istoric”, cum mai este definit). Poftim, ca să se ȋnțeleagă esențialul și să nu mai enunțe nimeni concluzii false. Până la urmă, cu ce vă afectează concret venalitatea (uite: fără ghilimele) pesediștilor, dragilor? Diminuează gustul șaormei “cu de toate” ? Vă perturbă vizionarea 3D? Nu vă mai pornește mașina din cauza lui Dragnea? Nu vă mai merge net-ul? Vi se ȋnmoaie avântul intim? Aaa, vă temeți pentru “viitorul copiilor noștri”. Ȋn primul rând, doar ei ȋnșiși și-l pot periclita. Heeeeei, dar nu gândiți ȋn logica liberalismului? Liberalismul te ȋndrumă să câștigi doar pentru tine și doar prin tine, nu? Trasează linie clară de demarcație ȋntre individ și stat, caz ȋn care principiul primordial devine și sacru: fiecare entitate cu treburile ei. Cu alte cuvinte, dacă lucrezi ȋn mediul privat, salariul ți-e mizerabil din cauze cu totul străine de comportamentul clasei politice. Iar dacă ești angajat la stat, salariul ți-e mizerabil fiindcă statul nu te poate plăti pe măsura competenței/pretenției tale, din moment ce democrat-liberalul (mai ales cel pripășit de peste hotare) ȋncearcă să “fenteze” obligațiile fiscale. Și atunci – la mintea cocoșului – de unde să te plătească statul la valoarea care ți se cuvine, dacă bugetul public nu este alimentat cum trebuie? Apropo, n-am auzit nicio literă (nu mai zic cuvânt) pe marginea acestor teme importante și de bun simț, la toate astea foarte dese mitinguri declarate expres ȋmpotriva metehnelor (iarăși: fără ghilimele) pesediștilor (musai ȋmpotriva pesediștilor, de parcă PNL, USR și PMP n-ar fi alcătuite tot din politicieni). Un partid politic (de stânga) și salariul tău (de om integrat ȋn economia de piață…sau profitul tău, dacă ești un mic ȋntreprinzător) – ce are sula cu prefectura? Poți să afirmi că are, invocând truismul conform căruia partidul ȋnvingător ȋn alegeri formează, ȋn mod constituțional, autoritatea legislativă. Da, politicianul-legiuitor (sau invers) ȋl obligă pe angajatorul privat să-ți evalueze munca ȋn bani, dar nu stabilește și cuantumul corespunzător. Sau, dacă ești ȋn postura de administrator al unei afaceri proprii, nu poate și nici n-are dreptul constituțional să forțeze pe cineva să-ți cumpere marfa sau să apeleze la serviciile tale. Prin urmare, merită exclusă ipoteza organizării premeditate, din umbră, a mișcărilor #rezist? Care să fie mai tâlhari dintre politicieni și patroni (plus parteneri de afaceri care caută să te ȋnșele) ? ONG-urile care vă mobilizează nu vă invită și la exerciții elementare de analiză obiectivă, măi băieți? Preferați să ȋnghițiți pe nemestecate lozincile pe care corporatiștii și propagandiștii lor vi le servesc de-a gata? Că doar n-or fi atât de tâmpiți, ȋncât să vă dezvăluie vreodată că acest popor a nimerit, fără voia lui și, din nefericire, fără să conștientizeze (din cauza anestezierii lui psihice prin intermediul consumismului!), ȋntr-un blocaj dinamic perpetuu, aparent iremediabil, determinat de un regim ocult și redutabil de subjugare financiar-economică. Eu, unul, nu-mi “investesc” speranțele ȋn PSD. N-ar reuși absolut nimic ȋn sensul pur utopic al…dezrobirii naționale, nu de alta. Nici dacă ar vrea 100 % sincer. Adevărul cumplit este că nu te poți măsura cu această mașinărie infernală de proporții universale, care a fost profețită cu mii de ani ȋn urmă…Toată averea materială și toate pârghiile de putere ale lumii se află la discreția acestor “demiurgi”, mai mult sau mai puțin cunoscuți publicului larg. Legile de factură juridică sunt concepute, la o adică, de ei (mai precis de “eminențele cenușii”) și apoi acestea ajung pe agenda politicienilor (care nu sunt neapărat slugi ale preaputernicilor nevăzuți, ȋnsă care li se supun ori din lașitate, ori din interes), dar prevederile “nasoale” pentru fraieri pe acești ultraprivilegiați ȋi ocolesc cu grație…De fapt, efectele legilor nici n-au cum să urce până la Olimpul “ȋnțelepților”. De obicei, când creezi o armă, o destinezi uciderii, nu sinuciderii. Ȋn definitiv, suntem prea davizi pe lângă acești goliați. Tocmai de aceea arma noastră de apărare cea mai la ȋndemână rămâne tot…credința. De ȋnvins, ȋntr-un final va ȋnvinge….Cineva. Cu urmări eterne. Doar că nu trebuie să ne pară rău de cei ce vor pierde Războiul, deoarece ei au ales de bună voie să slujească stăpânului ȋntunericului, de la care le parvine, de fapt, vremelnica putere, aceea care pare din cale afară de “impresionantă” pentru muritorii de rând. Cât despre “teoria conspirației”, persoane din anturajul meu au avut tangență cu fosta/actuala Securitate (s-o zic “pe direct”: au fost securiști?!), așa că n-am “luat-o pe arătură”. Dar subiectul era cu totul altul: soarta muncitorilor disponibilizați. Un rând – atât am scris la ȋnceput! Vianu cel fără de simțire creștinească s-a trezit apoi perorând șabloane “pragmatice”, crezând că toată dreptatea “științifică” dintre pământ și cer este de partea lui…Surpriză nesurprinzătoare: nu este! I-am demonstrat cu argumente logico-juridice de ce n-are dreptate. Ar fi fost atât de simplu să-și emită propriile păreri/concluzii fără să mă vizeze pe mine, ci strict articolul! Dar, dacă mă abordezi belicos – “Stai, bă, că tu bați câmpii. Ȋnvață de la mine cum stă treaba” – atunci așteaptă-te la o ripostă drastică (poți s-o califici și ca agresivă). Iar dacă nu răspund, gestul meu ȋnseamnă un dezacord și mai accentuat. De aceea, repet: discută cu cine vrei tu, viene, dar nu cu mine…Chiar dacă coabităm pe AM de ani de zile, nu-mi placi sub nicio formă (deși cu una sau cu alta dintre ipotezele și ideile tale sunt de acord, când și când, mai ales dacă este vorba despre adevăruri universal valabile, dar nu te anunț, ci…votez și atâta tot – ȋți mărturisesc toate acestea ca să te convingi definitiv că nu te urăsc). Ai dreptul la aceeași atitudine. Punct.

  • LR, marţi, 26.06.2018 12:33

    Au! Mi-e rău!

  • inexorabil, joi, 28.06.2018 06:24

    LR, fiecare se simte așa cum este! Ca să rezum – ȋnainte: “Stalin și poporul rus / Libertate ne-au adus!” – acum: “Europa democrata / Ne dă confortul de-a gata / Dar nimeni nu se ȋntreabă / Cu ce preț…nu de tarabă.

  • LR, joi, 28.06.2018 12:41

    Da, știu: "Ana Pauker și cu Dej Au băgat spaima-n burgheji!" Sau "Cățeluș cu păru' creț Fură rața din coteț" Etc.