Lovitură pentru noua taxă pe carburanţi: UE ar putea s-o declare ilegală
Acciza care va fi integrată de autorităţi în preţul carburanţilor începând cu 1 ianuarie 2014 ar putea fi ilegală, susţin cei de la portalul Energy Report. Actuala formă a taxei încalcă normele europene.
Guvernul a anunţat recent că va introduce o acciză de şapte eurocenţi pe litru în preţul carburanţilor începând cu prima zi a anului 2014. Fondurile colectate în urma aplicării acestei accize vor fi folosite pentru construirea mai multor kilometri de autostradă. Însă, noua acciză ar putea fi ilegală, spun cei de la Energy Report, citând o opinie a avocatului general al Curţii Europene de Justiţie. Avocatul Nils Wahl s-a pronunţat împotriva unei taxe similare introduse în Spania în 2002, care era destinată finanţării construirii de spitale. Din cauza aplicării taxei respective, Spania riscă să fie obligată să restituiască miliarde de euro către cei care au plătit, de-a lungul timpului, această acciză suplimentară, bir care încălca normele UE privitoare la accize.
După cum explică avocatul general al Curţii Europene de Justiţie, Nils Wahl, legislaţia UE nu permite introducerea de taxe indirecte care să pună bariere în calea comerţului intracomunitar. Acciza respectivă mai încălca o normă a UE, care spunea că o asemenea taxă poate fi impusă doar pentru scopuri bine definite, non-bugetare, privind interesul public, cum ar fi protecţia mediului sau sănătatea populaţiei. Asemenea accize există pentru combustibilii fosili, tutun şi alcool. Însă suplimentarea unei accize de acest gen şi folosirea fondurilor în alte scopuri nu este permisă de Uniunea Europeană, deoarece un asemenea demers încalcă scopul iniţial al uniunii, respectiv abolirea barierelor comerciale rămase la nivelul pieţei interne europene.
În cazul în care ipoteza anunţată de cei de la Energy Report este validă, iar statul român va aplica în continuare acciza anunţată, Uniunea Europeană ar putea obliga România să plătească despăgubiri pentru încălcarea normelor europene. Din păcate pentru bugetul statului, nu este prima dată când guvernanţii ignoră prevederile europene şi ţara noastă ajunge să fie sancţionată de UE pentru greşelile lor. Cel mai proaspăt caz din domeniu este cel al taxei de mediu aplicată până în 2013, bugetul Fondului de Mediu pentru anul curent incluzând suma de 400 de milioane de lei pentru despăgubirea personelor care au plătit această taxă, România fiind obligată să aplice decizia Curţii Europene de Justiţie în această privinţă.
Via EnergyReport
amin...insfarsit o veste buna referitoare la taxa asta