Londra: S-a lansat primul sistem de încărcare din mers a vehiculelor electrice

Publicat luni, 01.11.2010 15:04 de Sebastian Toma

Englezii de la HaloIPT au prezentat un sistem de încărcare dedicat vehiculelor electrice care functionează fără fir şi poate fi integrat sub suprafaţa de rulare.

Două companii britanice au prezentat un sistem gata de implementat pe piaţă care permite încărcarea fără fir a vehiculelor electrice care se află în circulaţie pe drumurile publice. În mod incredibil, sistemul foloseşte o tehnologie înventată la începutul secolului XIX, care a fost rafinată în industria modernă. Practic, este suficient ca vehiculul electric să treacă pe un drum echipat cu elementele de încărcare specifice amplasate sub suprafaţa de rulare şi încărcarea va fi realizată fără probleme.

Indiferent de dimensiunile vehiculului, sistemul funcţionează fără probleme, iar ceilalţi utilizatori ai drumului nu sunt afectaţi în niciun fel de prezenţa acestuia. Totodată, şoferul nu este nevoit să se încadreze cu precizie maximă pe o linie anume pentru a realiza încărcarea, semn că factorul uman a fost luat în calcul pentru această invenţie. Distanţa maximă dintre banda de încărcare şi receptorul vehiculului electric este de 40 cm, mult peste garda la sol a actualelor vehicule electrice.

Dacă toate vehiculele electrice ar fi echipate cu acest sistem, emisiile de CO2 ale acestora ar fi la o treime faţă de cele degajate de echivalentul său cu un motor cu ardere internă până în 2030. Aceste estimări sunt făcute prin luarea în calcul a procesului de obţinere a energiei electrice, energia electrică pierdută la transfer, costurile şi etapele fabricării şi energia consumată de livrarea şi rafinarea carburanţilor utilizaţi de vehiculele convenţionale.

Via | Autocar 

  • Dutzu, luni, 01.11.2010 21:06
    surpriza

    De ceva vreme nemtii au prezentat o masina cu baterii li-ion polimer cu autonomie destul de ridicata (600 km) si timp de incarcare redus; azi vad ca englezii au venit cu alte solutii care promit multe. Cred ca cei care doresc sa scape cat mai repede de dependenta fata de petrol (EUdar si altii) fac progrese remarcabile.Asa ca s-ar putea sa asistam la surprize si lucrurile sa evolueze intr-o maniera mult mai rapida decat am fi anticipat noi.Imi plac masinile si DA mi-as lua una electrica.So keep it up!

  • stefanel, marţi, 02.11.2010 13:10

    Din punctul meu de vedere, dependenta de petrol nu va disparea asa, cu una, cu doua, deoarece curentul electric este in mare parte produs tot cu aportul hidrocarburilor. Este adevarat ca va creste simtitor eficienta consumului de petrol, dar pana se gaseste o metoda de a face suficient curent electric fara sa poluezi mai deloc, e cale lunga. Oricum, e un pas bun.

  • AdrianosFidi, marţi, 02.11.2010 20:39
    nu ne-am mai gandi la autonomie

    precum trenurile electrice , tramvaiele si metrourile ; iar cu asa distanta de la sol se va putea si pe camioane

  • Maka, marţi, 02.11.2010 22:47

    Se intelge de aici ca incarcarea se va produce prin cuplaj inductiv, deci e de studiat efectul campului asupra altor elemente decat bateria si mai ales randamentul pentru ca e mult mai mic decat la incarcarea dircta prin fire. Suna bine, dar mai e mult pana departe si deocamdata asistam la multe idei embrion, dar acestea sunt departe de o minim standardizare sau maturizare a VE.

  • Marian, miercuri, 03.11.2010 11:31

    Si cum functioneaza sistemul? Eu sunt mai de la tara si nu ma prind? Ce e in sosea trimite curent electric non stop catre masini? Daca pe portiunea de drum respectiva trece o masina la o ora se cunsuma curent tot timpul sau doar cand se detecteaza un consumator? Sa zicem ca trec 100 de masini pe ora si din astea doar 2 sunt electrice, e eficient sistemul? Iar daca din 100 sun 80 electrice va face fata sa le alimenteze pe toate? Si cine plateste curentul consumat? Daca eu la intrarea pe o strada din asta am bateriile pline nu o sa consum curent la fel ca unu care se da pe aci doar sa isi incarce masina,

  • ccp, sâmbătă, 06.11.2010 17:16
    gura casca

    ba fratilor,voi nu aveti impresia ca vi se prezinta niste benzi desenate ca fiind deja realitate??daca e sa ma iau dupa ce spune presa in fiecare saptamina ai crede ca sintem pe planeta lu' Superman,ca avem frate la scara masina superelctrica, dar cica nu ne ajunge cablu' de la prelungitor la masina..frate sa implementezi chestiile astea banuiesc ca-ti trebuie niste resurse financiare(poate ne ajuta fmi),basca deceniile care dureaza ca sa simti ceva din tehnologia asta...nu-i interzis sa visati da va zic eu ca miine sau in urmatorii15 ani o sa fiti interesati tot de pretul petrolului(sa nu mai punem la socoteala rezistenta indirjita pe care or sa o arate companiile petroliere...a, si astia au si bani)...nu m-ar mira ca miine poimiine sa apara unul care sa zica ca el o innventat supercarul electric cu autonomie de 1000km si demaraj de 2,5 s/100km/h,da'-l retine o scama