GM şi NASA au prezentat o mânuşă robotizată care te face mai puternic
General Motors a dezvoltat alături de NASA o mânuşă robotizată pentru astronauţi şi pentru angajaţii de pe linia de producţie. Aceasta oferă un plus de forţă pentru a uşura sarcina omului la prinderea obiectelor.
Parteneriatul dintre General Motors şi NASA a dat naştere unui nou obiect. După umanoidul Robonaut, GM şi NASA au creat K-Glove, un dispozitiv de asistare a prinderii umane, respectiv o mânuşă robotizată. Spre deosebire de alte tehnologii futuriste dezvoltate de constructorii de automobile, aceasta va fi folosită în producţia de serie, dar nu unde vă imaginaţi iniţial. Mai exact, cei de la GM consideră că mânuşa K le va uşura munca salariaţilor lor de pe linia de asamblare, care trebuie să-şi folosească forţele proprii pentru a asambla automobile.
Primul prototip al mânuşii robotizate a fost finalizat în martie 2011, iar cea de-a doua generaţie a fost lansată trei luni mai târziu. Modelul din imagini este un prototip alimentat cu o baterie litiu-ion provenită de la o unealtă electrică fără fir şi cântăreşte aproximativ un kilogram. Întregul proiect este dezvoltat de la proiectul Robonaut al celor de la NASA, care au creat robotul umanoid R2. Mâna lui R2 a fost transformată într-o mânuşă destinată folosirii umane şi mânuşa rezultată este destinată eliminării problemelor la nivelul tendoanelor din antebraţ şi a afecţiunilor tunelului carpian, ambele cauzate de acţiuni repetitive.
Cei de la GM spun că K-Glove este bună atât pentru un astronaut care lucrează într-un costum presurizat, cât şi pentru un lucrător în asamblare într-o fabrică de automobile. Pentru a ţine o unealtă necesară la asamblarea unui automobil, un lucrător are nevoie să aplice o forţă de prindere de până la zece kilograme, dar noua mânuşă robotică îi reduce efortul cu până la 75%.
Via | Autoblog
Americanii sunt inventivi ca intotdeauna. Bravo lor!