Faceți plinul luna asta: guvernul crește din nou accizele pentru carburanți de la 1 septembrie
Accizele pentru carburanți se vor mări semnificativ de la 1 septembrie, astfel că prețul final benzinei și al motorinei va crește cu circa 0.45 lei pe litru.
Guvernul a publicat la începutul acestei săptămâni un proiect de act normativ pentru modificarea Codului Fiscal, care include, printre altele, și creșterea semnificativă a accizelor pentru carburanți.
Potrivit proiectului, acciza pentru benzina fără plumb va crește cu 22%, de la 1.656 lei la 2.035 lei pentru 1.000 de litri, în timp ce acciza pentru motorină va fi cu 14% mai mare, urmând să crească de la 1.518 lei la 1.897 lei pentru 1.000 de litri. Practic, accizele vor reveni la nivelul din anul 2016, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2017 a fost eliminată supraacciza de 0.07 euro pe litru.
Ca urmare a noilor accize, prețul unui litru de benzină și motorina va crește cu circa 0.45 lei. Astfel, pentru un plin de carburant de 40 de litri, un șofer va plăti cu circa 18 lei mai mult decât în prezent.
Guvernul justifică această creștere de accize din două motive. În primul rând, autoritățile susțin că prețurile carburanților nu au scăzut suficient de mult după eliminarea supraaccizei, acuzând practic companiile petroliere că au mărit prețurile fără taxe. "Deși diminuarea fiscalității a vizat reducerea prețurilor de piață ale carburanților, s-a constatat că reducerea preconizată a fost atenuată de faptul că prețurile fără taxe ale carburanților au înregistrat creșteri", se precizează în nota de fundamentare.
În al doilea rând, autoritățile susțin că România este pe locul 15 în Uniunea Europeană la prețul fără taxe al benzinei, dar că are cel mai mic preț la benzină după aplicarea tuturor taxelor. Cu alte cuvinte, autoritățile sugerează că România are taxe prea mici la carburanți.
"România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, dar este pe locul 15 când vine vorba de prețul benzinei fără taxe. Astfel, în luna iulie 2017, taxele reprezintă 52% din prețul benzinei, respectiv 50% din prețul motorinei (în România), în condițiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din prețul benzinei și respectiv 57% din prețul motorinei", mai precizează Guvernul în nota de fundamentare.
Pentru ca noile accize să intre în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern.
cum ramane cu codul fiscal, votat tot de ei, care spune ca nivelul accizelor trebuie sa ramana neschimbat pana in 2020 sau 2021? ca sa nu mai vorbesc de comparatiile impertinente si fara fundal in realitate cu pretul carburantului in UE, unde salariul minim e de cca 5-6 x mai mare ca aici? dar hei, au dat-o in bara cu noile salarii si pensii speciale, si acum trebuie sa scoata basmaua de undeva...de unde? ia ghiciti