Cum funcționează tehnologia care combate acvaplanarea. Pe viitor ar putea echipa și mașini autonome
Italdesign, Bosch și Easyrain au dezvoltat un sistem ingenios care combate acvaplanarea. Tehnologia poate fi adaptată și pe mașinile cu sistem de propulsie electric.
Pe întelesul tuturor, acvaplanarea este un fenomen care se produce atunci când stratul de apă de pe carosabil împiedică anvelopa să aibă contact cu asfaltul. Practic, suprafața de contact se reduce sau chiar dispare.
Statisticile arată că acvaplanarea este responsabilă pentru zeci de mii de accidente în fiecare an. Tocmai de aceea, Italdesign, Bosch și Easyrain și-au unit forțele pentru a dezvolta un sistem inovator care combate acest fenomen.
Numele său este Aquaplaning Intelligent System, sau AIS pe scurt. Tehnologia folosește mai mulți senzori și un software special pentru a detecta rapid pierderea aderenței asociată acvaplanării.
Cu ajutorul unui jet de apă pulverizat în fața roților, sistemul întrerupe pelicula de apă care împiedică anvelopa să aibă contact cu suprafața de rulare. În acest fel, șoferul are din nou control asupra volanului.
În urma testelor efectuate, reprezentanții Easyrain susțin că sistemul și-a dovedit utilitatea și a îmbunătățit cu până la 35% performanțele mașinii în linie dreaptă și cu 30% în viraje.
Cele trei companii vor continua să perfecționeze tehnologia care, în viitorul nu foarte îndepărtat, ar putea să echipeze de la automobile convenționale până la mașini electrice sau dotate cu sistem de condus autonom.
via Easyrain
În primul rând, “autonomele” nu vor putea să combată întâlnirea lor predestinată cu ridicolul încununat “summa cum laude”.