Comportamentul românilor în trafic: 13% dintre șoferi nu poartă centura de siguranță, iar 9% au condus după ce au consumat alcool
13% dintre șoferii din România au recunoscut că nu poartă aproape niciodată centura de siguranță, în timp ce 9% au admis că au condus ocazional sub influența băuturilor alcoolice, potrivit unui studiu realizat de Poliția Română.
Poliția Română a organizat recent un amplu studiu la nivel național la care au răspuns 1.259 de şoferi care au condus cel puțin o dată în ultimele 6 luni, pentru a scoate în evidență atitudinile sociale ale șoferilor la volan.
Studiu arată că șoferii din România și-au îmbunătățit comportamentul la volan în numeroase domenii, însă pe de altă parte există în continuare unele domenii la care suntem deficitari.
De exemplu, studiul arată că 13% dintre șoferi au declarat că nu folosesc centura de siguranță niciodată sau o utilizează foarte rar atunci când călătoresc în localitate, iar cei mai mulți dintre ei sunt tineri de sex masculin cu vârste cuprinse între 18-25 de ani care au mașini cu un motor de capacitate de cel puțin 2.0 litri.
De asemenea, 5% dintre șoferi poartă centura doar când călătoresc în afara localității sau pe autostrăzi. Totuși, există un progres, în condițiile în care în 2008 procentul celor care nu purtau centură era de 34%.
O altă statistică arată că 9% dintre șoferi au recunoscut că au condus ocazional sub influența băuturilor alcoolice, comparativ cu 29% în 2008, scuza principală fiind distanța mică parcursă.
În ceea ce privește viteza de deplasare, 69% dintre șoferi declară că respectă limitele legale indiferent de vitezele cu care circulă ceilalți participanți la trafic, în timp ce 26% declară că se adaptează la comportamentul celorlalți șoferi, în scădere de la 32% în 2008.
Agresivitatea la volan este o altă caracteristică a șoferilor români, iar studiul realizat de Poliția Română demonstrează din plin acest lucru: 71% dintre șoferi s-au simțit agresați prin flash-uri repetate sau claxoane, 47% din cauza unor gesturi obscene și 40% ca urmare a unor agresiuni verbale.
Pe de altă parte, șoferii admit că își asumă inutil anumite riscuri la volan din cauza utilizării tehnologiilor moderne de comunicare, întrucât 42% dintre ei au recunoscut că vorbesc la telefon fără hand-free, trimit SMS-uri sau mesaje sau verifică ultimele noutăți pe rețelele de socializare.
Nu în ultimul rând, șoferii au fost întrebați cum percept condițiile din trafic comparativ cu anul 2014. Deloc surprinzător, 74% dintre șoferi consideră că traficul s-a aglomerat, iar 51% cred că starea drumurilor este mai proastă.
Studiul se bazează pe declarațiile făcute de șoferi, astfel că cel mai probabil numărul celor care nu poartă centura, vorbesc la telefon sau nu respecta limitele legale de viteza este, în realitate, mai mare.
Foarte bun studiu! Oare si asta a costat 35 de milioane de euro? Daca politia rutiera trebuie sa faca studii ca sa-si dea seama de masacru de pe sosele, e grav.