
BYD lansează o nouă platformă dedicată: încărcare la fel de rapidă ca alimentarea cu combustibil
Chinezii de la BYD au dezvăluit o nouă platformă dedicată care va fi prezentă la viitoarele sale modele electrice. Cu noua platformă, viitoarele modele electrice ale mărcii vor putea fi încărcate foarte rapid, cu un curent maxim de 1000 kW.
Compania chineză BYD a prezentat o nouă platformă dedicată pentru mașinile sale electrice. Noua arhitectură promite o încărcare foarte rapidă, datorită unei arhitecturi de 1000 de volți. Compania spune despre noua platformă că încărcarea cu energie electrică va fi la fel de rapidă ca alimentarea cu combustibil.
BYD nu a dezvăluit foarte multe detalii despre noua platformă, dar spune despre aceasta că va permite o încărcare cu un curent de maxim 1000 kW. De altfel, o încărcare de numai 5 minute este suficientă pentru o autonomie de circa 400 de kilometri.
Constructorul chinez nu a precizat când va intra în producție noua platformă.
via Reuters
-
zarnesteanu, luni, 17.03.2025 17:56
Curentul se masoara in A (Amperi) iar puterea in W (Watts) / sau kW. Nu exista un curent de 1000kW. De asemenea, Puterea = Tensiunea x Intensitatea. Avem fie o putere de 1000kV, ori o tensiune de 1000V. Ca sa ai putere de 1000kW la o tensiune de 1000V, e nevoie de un curent de 1000A. Asta presupune niste cabluri industriale si o retea dimensionata pe masura. Mi se pare un pic impinsa prea departe treaba asta, pentru ca e nevoie de protectie serioasa a echipamentului electric, a conexiunilor si mai ales a consumatorului, care in nici un caz nu e un tehnician electric specializat si nici nu are echipament de protectie. PS nu fac pe desteptul, dar daca are cineva o explicatie pentru cifrele din articol, sunt ochi si urechi.
-
zarnesteanu, luni, 17.03.2025 19:02
Erata: "Avem fie o putere de 1000kW" :):):)
-
Trilulilu, marţi, 18.03.2025 06:52
Asta dacă te duci la poarta de la centrala nucleară sau lângă barajul Vidraru. În rest rămâne cum am stabilit: 30-80% în 30 de minute.
-
alex_cu_a_mic, marţi, 18.03.2025 09:44
@zarnesteanu Nu prea conteaza calculele de siguranta, sectiuni cabluri, tensiuni si alimentare cu o putere de 1MW. Tot ce conteaza e mesajul de marketing ca sa se stie ca BYD e cel mai tare si poate incarca in 5 minute. Nu mai conteaza ca trebuie sa opreasca un intreg parc industrial ca sa se poata incarca o masinuta. Nu mai conteaza ca toata energia produsa de un reactor nuclear poate incarca simultan doar vreo 700 de masini de astea. Esti om rau daca te dedai la intrebari subversive. Taci si aplauda noua religie ca altfel esti element retrograd si reactionar. La fel ca la isteria AI. Nu pune intrebari si nu folosi cum nu trebuie. Nu conteaza ca un LLM de asta confunda flagrant RON cu MON pentru ca ce sa vezi, e un simplu algoritm probabilistic care nu "intelege" si nu "gandeste" asa cum se marketeaza. Ca sa sumarizez, chinejii e cei mai tari si in 2-3 ani baga in faliment toata planeta.
-
CCA, marţi, 18.03.2025 10:31
Frumos, dar imposibil de încărcat la maxim, pe vechea infrastructură. Poate direct la poarta de la Cernavodă un încărcător două.... Dacă stai la casa într-un oraș mare și vrei o putere instalata mai mare, sa încarci o electrica, pe la 20-25kW, ți se spune clar că e imposibil . Sau costurile sunt jumate cat mașină.
-
Matei_cel_nou, marţi, 18.03.2025 12:28
Exprimarea e evident greșită. E vorba de putere, nu de curent. Iată textul din autocar.co.uk: With a charging voltage of up to 1000V and a maximum current of 1000A, the system can sustain 1MW (megawatt) charging power. Dacă încărcătorul e bine izolat nu ar trebui sa fie probleme. Troleibuzele sunt alimentate la 750V, în București, în alte orașe chiar la 825V. Cu toate astea vatmanul își pune niște mănuși și conectează/deconectează troleul. Dacă implementarea e greșită și 220V e suficient ca sa mori. In altă ordine de idei: nu vom vedea încărcătoare de 1MW prea curând. Eu sper sa se înmulțească cele de 350kW. Și sa se înmulțească mașinile care accepta 350kW. Momentan vorbim de 150-200kW, cu câteva excepții.
-
Gigi, marţi, 18.03.2025 14:19
In zadar am incercat si eu sa-l aduc pe drumul bun cu curentul de incarcare de "x" kW, dar.. n-ai cu cine.
-
zarnesteanu, miercuri, 19.03.2025 05:07
@alex & @CCA, in general, statiile de incarcare pot da puterea specificata, dar depinde si de electronica si bateria masinii, daca pot sa accepte atat curent. Deasemenea bateriile sunt foarte solicitate daca le incarci frecvent la statii de putere. In caz de necesitate (drumuri lungi pe autostrada), e admisibil. Dar sa faci asta in mod normal, nu e ok. Cel putin cu tehnologia actuala. Din America Centrala pana in Canada, prizele au 110V. La casa, am in paralel un alt circuit pe 240V, trifazic. Multe case folosesc circuitul asta pentru gatit si incalzire. In general casele au un curent intre 100A-200A. De aceea un generator de clasa 2 are puteri in jur de 7kW-20kW. (240Vx48A=11.2kW) Asta este ratiunea pentru care masina mea de ex, accepta pana la 11.5kW, in curent alternativ, iar daca platesti extra, primesti module care accepta pana in 19.5kW. In general, cand ti se instaleaza un incarcator de clasa 2 acasa, electricianul iti face un calcul de incarcare pe toata casa, sa nu te trezesti ca-ti sar sigurantele, sau iti ia foc ceva. Pentru o masina electrica se aloca 40A-60A iar la panoul electric ti se pot instala limitatoare de curent 10-20- ... -60A. La incarcatoarele publice, treaba sta diferit. La ora actuala puterile sunt cam intre 150kW-350kW. De exemplu masina mea nu accepta mai mult de 150kW. De aia n-are rost sa ocup un loc la un charger de 350kW pentru ca nu ma ajuta cu nimic. Inca n-am ajuns la un incarcator public, si nici macar n-am apucat sa-mi instalez unul de clasa 2. Deocamdata, curentul de la priza normala mi-e suficient sa acopar tot ce consum peste zi. O sa-mi instalez charger-ul de clasa 2 doar pentru linistea mentala, situatii de urgenta, etc. Dar la o utilizare normala de zi cu zi, level 1 (priza de 110V) e suficienta. Ca idee generala, desi o centrala nucleara, hidroelectrica, etc genereaza "doar" 700MW sa zicem, asta e la iesirea din centrala. Exista statii de distributie, de amplificare sau demultiplicare a tensiunii, in functie de necesitati, aplicatii, etc, cum ar fi: consumatori industriali (mine, rafinarii, epurarea apei, samd) sau mai mici, ca spitale, fabrici medii din zone industriale, etc, pana la comunitati cu case de locuit. Deci e un pic nerealist sa te astepti ca o centrala nucleara sa nu poata asigura incarcarea a sute sau mii de masini. In plus, masinile nu sunt puse la incarcat toate odata. Majoriatea se incarca noaptea, cand consumul industrial e minim si atunci retelele pot duce lejer consumatorii casnici. Sunt convins ca un inginer electric poate explica mai clar ce si cum.
-
Matei_cel_nou, miercuri, 19.03.2025 11:01
Inițial și eu încărcam direct de la priza obișnuită, din garaj. Până la urmă am instalat un încărcător dedicat, monofazic, care știu ca îmi încarcă bateria în intervalul orar în care prețul e redus, și e mai sigur. Nu am observat sa se învingă priza obișnuită dar dorm mai bine știind ca am în încărcător dedicat, testat, limitat la amperaj și poziționat în afara locuinței. Menționez ca garajul e incorporat în casă.
Citeste si
-
TEHNOLOGIE | vineri, 28 martieHyundai Pleos Connect: sistem multimedia de generație nouă, bazat pe AndroidHyundai a anunțat oficial că va lansa anul viitor o nouă generație a sistemului său multimedia. Acesta se va numi Pleos Connect și va fi bazat pe Android. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | miercuri, 19 martieGeneral Motors anunță un parteneriat cu Nvidia pentru dezvoltarea mașinilor autonomeGeneral Motors și Nvidia și-au unit forțele pentru a crea cipuri și software pe bază de inteligență artificială pentru viitoarele mașini autonome. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | marţi, 11 martieSupercomputere pe 4 roți: viitoarele modele BMW Neue Klasse vor integra 4 supercreiere digitaleNoile modele de serie BMW Neue Klasse se anunță a fi cele mai avansate mașini din punct de vedere tehnologic produse vreodată de marca germană. Toate modelele din această nouă familie vor avea câte 4 "supercreiere" digitale care vor sta la baza tuturor funcțiilor mașinilor. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | luni, 24 februarieȘeful de design al Mercedes-Benz: Ecranele mari nu reflectă luxulGorden Wagener, designerul șef al germanilor de la Mercedes-Benz, a declarat într-un interviu recent că ecranele mari, instalate în mașini, nu reflectă luxul. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | vineri, 21 februarieStellantis lansează STLA AutoDrive, noul său sistem de conducere autonomă de nivel 3Stellantis a dezvăluit oficial noul său sistem de conducere autonomă, STLA AutoDrive. Noul sistem este de nivelul 3, iar acesta ar urma să fie disponibil cel mai devreme la sfârșitul acestui an. Citeste tot
Ne mai trebuie încărcătoare de 1MW.