București, al patrulea cel mai aglomerat oraș din Europa în 2019: timpul pierdut în trafic a crescut

Publicat luni, 03.02.2020 11:35 de Paul Cosma

București a fost pe locul 4 în topul celor mai aglomerate orașe din Europa în 2019, potrivit unui studiu TomTom ce a inclus 416 orașe din 57 de țări. În Capitală, timpul petrecut în trafic este, în medie, cu 52% mai mare decât în condițiile în care traficul ar fi fluent.

Anul trecut, traficul din București a fost în creștere față de 2018, iar persoanele care au circulat pe străzi la ore de vârf au pierdut circa 30 de minute din cauza aglomerației.

În 2019, Capitala s-a clasat pe locul 4 în topul celor mai aglomerate orașe din Europa, potrivit unui studiu al companiei olandeze TomTom. În Europa, cele mai aglomerate orașe sunt Moscova, Istanbul și Kiev.

La nivel mondial, București se afla pe locul 14 în topul orașelor cu cel mai aglomerat trafic, față de locul 11 în 2018. Primele locuri la nivel mondial au fost ocupate de Bengaluru (India), Manila (Filipine) și Bogota (Columbia).

În București, timpul petrecut în trafic este, în medie, cu 52% mai mare decât ar fi în condițiile în care traficul ar fi fluent. Timpul suplimentar petrecut în trafic este în urcare față de ediția precedentă a topului, când persoanele din București petreceau cu 48% mai mult timp în trafic din cauza aglomerației.

Via profit.ro

 

  • sandu, luni, 03.02.2020 12:02

    pai sunt multe motive, dar principala vina o au soferii. 1. nu se doarme la volan. soseaua nu e sa te plimbi cu masina. se merge, lumea se grabeste, nu mergem cu 30 sa vedem cum mai e la volan. cand pleci de la stop, pleci. 2. se merge haotic si nu se respecta legile. daca toti am circula corect, s-ar imbunatati timpii de stat in trafic. daca cand vezi pe cate unii ca opresc pe prima banda si blocheaza toata coloana de masini...si multe alte exemple. 3. strazile din bucuresti, care sunt f inguste si cu gropi. la sinele de tramvai sa stiti ca nu trebuie sa opriti, masina rezista. si multe altele...puteti continua

  • Tatraurs, luni, 03.02.2020 12:18

    @sandu. Din motivele enumerate de tine mai sus o sa fiu primul care o sa dea bani razand de fericire pe o masina autonoma. Decat sa stau sa ma tarai cu 30 dupa toti berbecii mai lenti ca niste melci gestantanti,mai bine ii spun masinii unde doresc sa ajung iar eu imi deschid o bere la volan.P.s daca maine s-ar face referendum in Bucuresti sa se scade limita de viteza la 30km/h,ar fi votata de 80% dintre lentii de bucuresteni care se simt in nesiguranta mereu cand conduc.

  • Liviu, luni, 03.02.2020 12:31

    @sandu, @Tatarus Creste inima in mine cand va citesc comentariile. Credeam ca sunt printre putinii care gandeste asa. Zici ca au retard majoritatea soferilor. Nu zic ca tre sa fii un mare vitezoman, dar daca ar fi sa aleg care dintre ei sa nu dispara de pe Pamant, as prefera oricand un cocalar cu BMW care nu semnalizeaza :))

  • fermi, luni, 03.02.2020 12:37

    s-a facut studiu cu distanta pe care o parcurge fircare de acasa pana la locul de munca ? provincialii din zona de nord blocheaza dimineata intrarile in bucuresti in afara inelului de centura .iar locuitorii din mogosoaia lucreaza in berceni, cei din berceni in pipera si cei din pipera in militari.

  • hazard, luni, 03.02.2020 12:44

    toti taranii au venit la Bucuresti. S-au ajuns, au evoluat. Le place la mall, nu la camp. Probabil eu deja "story" pe facebook cu se plimba ei prin magazine la cumparaturi. Iar tanti Firea, mai taranca decat toti! Da la autorizatii pentru blocuri noi pe banda. Hai la multi ani! Cu cat dati o legatura de ceapa?

  • skoda, luni, 03.02.2020 12:56

    Sunt foarte multi soferi in Bucuresti care sunt prosti si care nu stiu sa conduca. Multi dintre ei se parcheaza pe trotuar, iarba, in mijlocul drumului si blocheaza strada, ba mai mult trec pe rosu, se parcheaza chiar si pe pista de biciclete si butoneaza ca prosti telefonul in timp ce conduc si ei, adica cei mai prostuti care nu stiu regulile de circulatie nu dau prioritate cand trebuie si opresc in orice loc. Traficul este infernal pentru ca se conduce haotic. Uni merg cu bicicleta ca sa evite aglomeratia, ceea ce este foarte bine. Sunt si youtuberi care fac vloguri pe bicicleta si episoadele lor sunt foarte frumoase si vorbesc despre biciclete cum ar fi canalul de youtube bucharestBIKEtraffic.

  • Calingura, luni, 03.02.2020 13:07

    Sunt multe probleme, nu doar "prostii" care merg lent. Probabil ca esti sunt ultima dintre toate. - nu se ridica rapid si constant masinile care blocheaza benzi (indiferent ca ai o urgenta, te-a luat burta sau naste sotia) - se pleaca prost de la semafor: se face verde dar stam pe loc pana se misca cel din fata in loc sa plecam toti. - se merge prea haotic si nu ne distribuim egal pe benzi - nu stim sa ne incadram corect sau o ardem smechereste taind fata altora ca sa facem dreapta de pe ultima banda - orasul in sine este problematic, el nefiind gandit pentru atat trafic - fortarea semaforului - blocarea intersectiilor sau a intrarilor pe strazi laterale (cred ca ar merita un loc mult mai sus) - distributia nefasta a noilor cladiri de birouri, care obliga oamenii sa taie tot orasul

  • Kap, luni, 03.02.2020 13:50

    Eu cred că principala problemă a Bucureștiului e transportul public. Autoritățile locale s-au culcat pe-o ureche că există metroul și au neglijat complet transportul în comun de suprafață și celelalte alternative la mașină. Un RATB eficient, cu linii de tramvai rapide gen 41 extinse în toate zonele, cu troleibuze și autobuze circulând pe linii dedicate, sigur ar elibera di presiunea pe trafic. Evident și centura nord la 2 benzi TERMINATĂ ar trebui să ajute. Pistele de biciclete la fel. Soluțiile sunt de bun simț, verificate în țările civilizate și sunt foarte cunoscute. Aplicarea lor întârzie, că avem ce votăm.

  • Calingura, luni, 03.02.2020 14:04

    @Kap Iar la aceste centuri sa faca iesiri si intrari ca lumea. Este trist si penibil sa ai semafor in loc sa ai pasaje, benzi supraterane sau orice alta solutie care nu genereaza blocaje.

  • Ghertzoiesti, luni, 03.02.2020 14:42

    mai "naturalizam" niste tzaranbetzi de prin DB,GR ,TR,CL,VL si la anul vom fi pe primul loc :)

  • skoda, luni, 03.02.2020 14:54

    ar fi bine sa se trezeasca si sa faca ca-lumea infrastructura si sa nu mai avem gropi.

  • inexorabil, luni, 03.02.2020 21:59

    Ca de obicei, facem din ţânţar armăsar. Cui i se pare o problemă care necesită semnale de alarmă? Aţi citit bine? Bucureşti semnifică AL PATRULEA (sublinierea mea) oraş aglomerat din Europa. Dacă tot trebuie blamat ceva, mi s-ar părea logic ca ţinta să fie chiar primul oraş din “top”, mai ales că poartă un nume care le provoacă alergie europeiştilor noştri: Moscova… Apropo, ce demonstrează acest lucru? Că “inima” Rusiei s-a dezvoltat într-un mod foarte impresionant! Arată sau nu a metropolă de talie…occidentală? Indiscutabil că da, dar rusofobii juraţi, subjugaţi iremediabil de plăsmuirile oculte ale “societăţii deschise”, nu vor recunoaşte nici picaţi cu smoală clocotită (eventual ar contraataca turbaţi, înşirând aceleaşi şabloane, ca nişte mistificatori care se respectă: “dictatură”, “oligarhie”, “înapoiere economică”, “încălcarea drepturilor omului”, “asasinate la comandă politică” etc.). Normal, în atare condiţii Moscova nu poate fi decât un “simptom” al recrudescenţei materialiste de arie Globală. PS. Dezaprob vehement formulări înveninate precum “Opriţi migraţia ţăranilor către Bucureşti”… De parcă s-ar fi născut unii cu Capitala pe piept, drept proprietate exclusivă şi trofeu select. Sau s-or fi considerând numai dânşii hărăziţi să savureze binefacerile civilizaţiei. La scară mai largă, cum s-ar simţi să reacţioneze identic (de data asta, faţă de ei înşişi)…”Vestul” ? La modul: “Ce tot ne invadaţi, balcanicilor?! Aveţi vreo contribuţie la conturarea prosperităţii noastre, de credeţi că vi se cuvine?”…Ei, cum am răspunde la o asemenea întrebare? În realitate, “capitalizarea” unora (de fapt, a multora) se produce exclusiv din motive financiare (servicii mai bine plătite), nu fiindcă peisajul consumerist din Bucureşti ar fi diferit şi mai tentant decât în restul ţării. Acelaşi principiu este valabil şi în balanţa România-statele “avansate”.