Bertone incearca sa scape de faliment

Publicat marţi, 27.11.2007 12:20 de Bogdan Mirică

Bertone este intr-o situatie financiara grava si incearca sa obtina protectia statului pentru a reveni pe linia de plutire.

Grupul Bertone este intr-o situatie financiara critica dupa ce in luna aprilie a acestui an italienii au pierdut un contract de productie cu Fiat, care presupunea dezvoltarea mai multor modele Lancia. In prezent singurul sprijin relativ de care se bucura constructorul vine din partea statului italian care ofera resurse financiare doar pentru plata angajatilor.

Ca o ultima incercare de salvare, Bertone cauta sa obtina protectie falimentara, care ii va permite sa isi continue activitatea chiar daca este insolvent. Aceasta masura presupune si incetarea platilor catre creditori pe tot parcursul restructurarii. Chiar daca va obtine aceste amanari, Bertone nu va reusi sa scape de problemele financiare prea curand, italienii fiind nevoiti sa incheie un contract de productie cat mai avantajos.

Capacitatea uzinei Bertone este de 70.000 de unitati pe an, insa pentru a obtine o cifra financiara pozitiva constructorul ar trebui sa produca macar 30.000 de exemplare pe an. Ultima comanda onorata de italieni a fost la mijlocul lui 2006 cand uzina a produs 2000 de exemplare a unei editii limitate Mini.

  • AndreiRN, marţi, 27.11.2007 18:58
    Sistem socialist

    Sa puna mana pe munca si sa faca si ei ceva ca este absurd ca guvernul sa plateasca salariile si ei sa nu munceasca. Sa asambleze macar masini chinezesti.

  • Flavius, miercuri, 28.11.2007 00:04
    Bertone

    Dupa ce Batranul Nuccio nu a mai fost sa ales praful.Giuggiaro e pe aproape.Giorgetto tornero!

  • prudentul, miercuri, 28.11.2007 10:20
    sistem socialist ?

    AndreiRN, sintagma asta "sistem socialist" este un leitmotiv în postările tale. Nu ştiu dacă ai prins "sistemul socialist" din România şi cât timp. Ţin minte că ai caracterizat drept socialiste ţări ca Germania, Suedia, Franţa, acum şi Italia. Probabil că împărtăşeşti viziunea simplistă "protecţie socială=socialism, afaceri in care calci peste cadavre=capitalism". Vezi tu, economia de piaţă nu e întotdeauna corectă. Câteodată firme de toată jena supravieţuiesc pe piaţă, în timp ce altele, care au făcut lucruri de calitate, se află în faliment sau au dispărut deja. Pare ilogic, dar sunt nenumărate exemple în jurul nostru. În ce priveşte situaţia Bertone, fii convins că greutăţile nu au venit din partea angajaţilor care, tam-nesam, au hotărât ei într-o zi că nu mai au chef de muncă, aşa, pur şi simplu. În al doilea rând, ei sunt carosieri, nu fabricanţi de maşini. Nu glumi cu chestiunile astea, poate într-o zi îţi vei pierde jobul si vreunul îţi va sugera să coşi chiloţi chinezeşti. Să nu te superi, dar uneori dai impresia că nu stăpâneşti noţiunile economice de bază.

  • AndreiRN, miercuri, 28.11.2007 21:04
    Evolutie economica

    Daca aruncam o privire in trecut vedem ca pana si firmele au o oarecare viata de existenta. O nastere, o perioada de dezvoltare puternica si o moarte. Este un proces natural si de cele mai multe ori este concentrat in jurul unui individ cu o viziune. Cand acel individ dispare cei din jur nu intotdeauna au capacitatea de a urma cursul trasat de el si apare imbatranirea si moartea firmei. Muncitori se recicleaza prin alte firme sau alte domeni profesionale deoarece meseria este in mainile lor si in cunostintele lor si nicidecum nu apartine unei firme oarecare. Deci am fost si eu pe acolo mai de voie mai de nevoie si pana acuma a mers super. Viatza simpla (simplista) este cea mai curata si compromisurile pe care multi accepta sa le faca duc la o erodare a integritati personale sau chiar si sociale dupa observatiile mele. Da, este adevarat ca europa are la baza un sistem economic socialist prin care taxezi pe cei ce muncesc un % ridicat si redistribui capitalul dupa planurile guvernului la putere pt a-si perpetua existenta politica. Dar asa sa creat o societate monotona si care supravietuieste de pe o zi pe alta fara sa dea din coate prea mult.