Arabii de la Aramco preiau 10% din acțiunile Horse, noua divizie de motoare termice a Grupului Renault

Publicat luni, 01.07.2024 13:00 de Tiberiu Safta

Compania petrolieră Aramco a anunțat oficial achiziționarea a 10% din acțiunile companiei Horse Powertrain, noua divizie de motoare termice a Grupului Renault. Acțiunile cumpărate de Aramco valorează peste 7 miliarde de euro.

Aramco, cea mai mare companie petrolieră din Arabia Saudită, a preluat oficial 10% din acțiunile noii divizii de motoare termice a Grupului Renault. Noua divizie se numește Horse Powertrain și a fost înființată la sfârșitul lunii mai. Odată cu noua achiziție, divizia Horse va fi controlată de Aramco în proporție de 10%, în timp ce Renault și Geely dețin câte 45% din acțiunile noii divizii.

Pachetul de 10% care va merge în dreptul celor de la Aramco valorează 7.4 miliarde de euro. Prin această achiziție, Aramco dorește să contribuie la dezvoltarea unor noi soluții de mobilitate și la tranziția energetică mondială. Noul acord mai prevede și o colaborare între Aramco și Valvoline pentru dezvoltarea combustibililor și lubrifianților.

Noua divizie de motoare termice a Grupului Renault își propune să construiască 5 milioane de motoare pe an. În prezent, Horse deține 17 uzine la nivel mondial și 5 centre de cercetare și dezvoltare. La final, compania Horse este alcătuită în prezent din 19.000 de angajați.

via Renault