20 de lucruri pe care nu le stiai despre... FORD
Episodul de astazi al rubricii "Stiati ca..." ne aduce la portile unui dintre gigantii auto din Detroit. Vorbim totodata si despre brandul cu cea mai stufoasa istorie si cu cel mai ambitios fondator.
1. Henry Ford a lucrat pentru Thomas Edison si a parasit compania sa in 1899, dupa ce a reusit sa convinga cativa investitori sa formeze Detroit Auto Company. Americanul crease deja un vehicul experimental cu patru roti, cu care a circulat pe strazile din Detroit inca din 1896. Din pacate pentru Henry Ford, noua sa afacere nu a avut succes si Ford s-a trezit pe drumuri, fara nicio sursa de venit. In lipsa de solutii, acesta a fost nevoit sa se mute cu tot cu sotie si copil inapoi in casa tatalui sau. Odata ajuns inapoi acasa, Ford s-a ambitionat si s-a intrecut cu Alexander Winton la bordul unui automobil, reusind sa atraga atentia investitorilor pentru a forma Henry Ford Company.
2. Odata formata compania cu numele sau, Henry Ford s-a retras un an mai tarziu din cauza divergentelor formate intre el si conducere. In 22 august 1902, acea companie si-a schimbat numele in Cadillac Automobile Company. Un an mai tarziu, Ford Motor Company era fondata de catre grupul Malcomson.
3. Henry Ford a devenit presedintele Ford Motor Company si actionarul principal abia in 1906, odata cu suclasarea celor de la Oldsmobile, Buick si Cadillac la un loc in materie de vanzari. In acel an, Ford a devenit producatorul de automobile numarul 1 din Statele Unite ale Americii, cu doi ani inainte de introducerea legendarului Model T.
4.Incepand cu anul 1903, Henry Ford a demarat productia primelor sale automobile. Fondatorul companiei a decis ca primele modele sa fie botezate in ordine alfabetica, dintre toate acestea cel mai popular fiind Model T, asamblat intre anii 1908 si 1927. Succesul a fost atat de mare, incat cei aproape 20 de ani de existenta ai automobilului au consemnat 16.5 milioane de exemplare livrate in Statele Unite. Pretul perceput de Henry Ford pentru Model T a fost unul accesibil, chiar si pentru muncitorii propriei uzine.
5. Henry Ford si-a dat seama ca are nevoie de o cale mai eficienta de a produce automobile in masa pentru a le reduce pretul. Ford a studiat celelate industrii grele si a observat patru principii pe care trebuia sa le urmeze pentru a putea sa isi atinga telul. Acestea erau: piese interschimbabile, flux continuu de masini si piese, diviziunea muncii si reducerea efortului inutil. Ford a pus cele patru principii cap la cap treptat, in decursul a cinci ani si a creat prima linie de asamblare din lume utilizata pe scara larga in 1913. Unii spun ca lui Henry Ford i-a venit ideea unei linii de asamblare pentru masini de la un proces care era folosit in anii 1800 pentru transarea porcilor.
6. Diviziunea muncii si implementarea unui nou sistem de productie a facut ca timpul de asamblare al modelelor Ford sa scada considerabil. Implicit si costurile de productie au scazut, astfel ca Henry a decis sa reduca pretul automobilelor sale intre anii 1909 si 1920. Scaderea a fost una cu adevarat substantiala: de la 850 de dolari la numai 290 de dolari. Decizia a dat imediat roade: in numai un an Ford Motor Company a vandut un milion de unitati. Profitul companiei a crescut astfel de la 30 de milioane de dolari in 1914 la 60 de milioane de dolari in 1916.
7. Henry Ford a incercat si o cariera in politica in partidul democratilor, dar a pierdut cursa pentru un loc in Senatul American. Un an mai tarziu, in 1919, Henry Ford a cumparat actiunilor tuturor actionarilor minoritari.
8. In 1921, Ford Motor Company domina productia de automobile din Statele Unite ale Americii, fabricand 55% din totalul productiei americane. In acelasi an, exemplarul Ford cu numarul 5.000.000 a fost construit.
9. Marca Lincoln a fost achizitionata de catre cei de la Ford in 1922. Trei ani mai tarziu, divizia germana a celor de la Ford a fost deschisa. Ford a deschis o fabrica si in Romania in anii 1930.
10. La 27 de ani de la surclasarea tuturor rivalilor de pe piata din Statele Unite ale Americii, Ford a ajuns pe locul trei in clasamentul producatorilor de automobile din SUA, dupa GM si Chrysler. Constructorul american a revenit insa pe a doua pozitie a podiumului in 1950.
11. La fel ca orice producator de automobile cu istorie, Ford a sustinut efortul tarii sale in razboiul mondial. Astfel, din 1941 Ford producea Bombardiere B-24 la fabrica sa din Willow Run si transportatoare de trupe la fabrica din Dearborn.
12. Henry Ford al II-lea a fost trecut in rezerva de catre Marina Americana in 1943 pentru a conduce Ford Motor Company dupa ce Edsel Ford a decedat. In 1945, acelasi Henry Ford a devenit presedintele Ford Motor Company, ales de catre consiliul de administratie. Un an mai tarziu, acesta incepe restructurarea companiei cu ajutorul unui fost director de la General Motors.
13. In 1960, Robert McNamara a devenit presedintele consiliului de administratie al companiei Ford. Din nefericire pentru compania americana, acesta a trebuit sa isi dea demisia pentru a lucra in adminstratia Kennedy pe postul de Secretar al Apararii.
14. In 1965, Ford a introdus modelul Transit pe piata europeana, consemnat ca fiind primul model cu un design similar pe cele doua continente, Europa si America. Primul Sport Utility Vehicle al celor de la Ford a fost introdus un an mai tarziu pe piata americana, acesta era modelul Bronco. Abia in anul 1967, Ford Europe a fost infiintata.
15. Ford detinea 25% din actiunile companiei Toyo Kogyo din Japonia (1969), care a fost redenumita Mazda. Cele doua companii au avut un parteneriat de succes cateva decenii mai tarziu.
16. Ford a detinut Jaguar, Land Rover, Volvo Cars si TH!NK in acelasi timp. Jaguar a fost achizitionat in 1989, iar Volvo si TH!NK in 1999. Marca Land Rover a fost cumparata de la BMW in anul 2000. In anii 1960, Henry Ford a incercat sa cumpere chiar si Ferrari, dar negocierile cu Enzo Ferrari nu au decurs in favoarea lui Henry Ford, asa ca acesta a renuntat la idee.
17. Traditia bataii cu sampanie de la sfarsitul unei curse a debutat in 1966, dupa ce Ford GT40 a castigat locurile 1, 2 si 3 la Le Mans.
18. Legendarul Ford Mustang, lansat in 1964, a fost dezvoltat in baza celei de-a doua generatii a modelului Falcon si a dat nastere unei noi clase de masini: Pony Car. Scopul acestui model era dezvoltarea unui autoturism cu patru locuri care sa fie mai ieftin de 2.500 de dolari, sa cantareasca mai putin de 1.133 kilograme si sa nu fie mai lung de 4.5 metri. Ford Mustang este creatia lui Lee Iacoca, omul care a devenit ulterior si presedintele companiei Ford.
19. Toate modelele Ford Model T erau vopsite in negru. Aceasta culoare a fost aleasa deoarece se usca mai repede decat orice alta nuanta, lucru care ajuta implicit la cresterea productiei. In autobiografia sa, Henry Ford scria:"Orice client poate sa comande un Model T in ce culoare doreste, atata timp cat aceasta este negru". Explicatia faptului ca vopseaua neagra se usuca mai repede este logica - negrul absoarbe mai multa lumina decat o culoare si o poate transforma in caldura mai repede, ceea ce ajuta solventii din vopsea sa se evapore.
20. Istoria logo-ului Ford este la fel de stufoasa ca cea a brandului. Emblema dateaza din vara anului 1903, cand Childe Harold Willis, mana dreapta a lui Henry Ford la acea vreme, s-a folosit de studiile sale de designer comercial pentru a crea un logo. Willis a folosit atunci acelasi tip de litere care se regaseaua pe primele sale carti de vizita, create in adolescenta pentru un ban de buzunar. Logo-ul a fost utilizat pentru prima data pe o masina Ford in 1904, impactul sau fiind destul de puternic multumita liniilor arcuite care aminteau de un alt simbol al vremii: Coca-Cola. Prima aparitie a logo-ului pe care il cunoastem si astazi, pe fond albastru, dateaza din 1927, cand a fost introdus pe Model A. O forma mai elaborata a aparut insa abia in 1966, cand constructorul american incepea sa puna bazele unui imperiu impresionant. Gena "ovalului albsatru" s-a transmis la toate modelele din gama abia la mijlocul anilor '80.
si lucrurile interesante? cum ar fi descoperirile inginerilor si inovatiile unde is?