Viitorul curselor din Australia şi Spania este în pericol
Australia şi Spania susţin că vor renunţa la cursele de Formula 1 din 2015 şi, respectiv, 2012 dacă situaţia economică nu se va îmbunătăţi.
Viitorul Marelui Premiu al Australiei a devenit din nou incert în urma declaraţiilor făcute de Michael Danby, membru al Parlamentului, care susţine că evenimentul anual găzduit la Melbourne atrage pierderi foarte mari şi că populaţia nu mai este în favoarea găzduirii unei curse din Marele Circ.
"Poate că Marele Premiu a fost o idee bună în 1996, când a costat guvernul doar 1.7 milioane de dolari, dar odată cu scăderea numărului de spectatori şi factura de 50 de milioane de dolari plătită de contribuabili, guvernul ar trebui să taie costurile şi să renunţe la cursă. Pentru mine, totul indică faptul că Melbourne ar trebui să spună 'multumim pentru amintiri', dar să refuze reînnoirea contractului pentru Marele Premiu", a precizat el într-o şedinţă a Parlamentului.
Circuitul stradal Albert Park din Melbourne găzduieşte Marele Premiu al Australiei din 1996, iar înţelegerea va expira la sfârşitul sezonului 2015.
Între timp, şi Marele Premiu al Spaniei găzduit de circuitul de la Barcelona a devenit incert pentru sezonul 2013, după ce Artur Mas, preşedintele regiunii autonome Calunya, a dezvăluit că nu poate garanta desfasuarea cursei decât pentru sezoanele 2011 şi 2012.
"Continuitatea cursei de Formula 1 este garantată în acest an şi probabil şi anul viitor. Sper să poată fi sprijinită în viitor, dar asta va depinde de evoluţia situaţiei economice şi de rezultatele obţinute în următorii doi ani. Cunosc valoarea găzduirii unei curse de F1 şi sporturile cu motor împing economia de la spate. Voi face tot ce pot, dar nu putem ascunde adevărul. Trebuie să reducem bugetul", a explicat el pentru publicaţia El Pais.
Problemele financiare din Australia şi Spania vin în contextul în care Formula 1 se îndreaptă tot mai accentuat spre ţările din Orientul Mijlociu şi Asia, India şi Rusia fiind ultimele două ţări confirmate în calendarul competiţional.
Bernie ar face bine sa schimbe politica in relatiile sale cu organizatorii locali sau ii impinge pe toti, organizatori si concurenti la ideile lui Montezemollo de a organiza o competitie paralela unde sa se imparta altfel veniturile din publicitate si drepturi de televiziune.