TOP 10: Evenimente cruciale în lupta pentru titlul mondial în Formula 1 în 2012

Publicat miercuri, 28.11.2012 13:17 de Daniel Popescu

Greşelile de pilotaj şi defecţiunile tehnice ale monoposturilor au jucat un rol esenţial în lupta pentru titlul mondial în Formula 1 în sezonul 2012 în care au fost implicaţi Sebastian Vettel, Fernando Alonso şi Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel a devenit duminică cel mai tânăr triplu campion mondial din istoria Formulei 1 la capătul unui sezon în care a obţinut cinci victorii. Succesul pilotului Red Bull a venit pe fondul surprinzelor din prima parte a sezonului şi a eşecului lui Fernando Alonso de a gestiona un avans de 40 de puncte în fruntea clasamentului general după cursa de la Hungaroring care a marcat începerea vacanţei de vară.

În plus, deşi a avut permanent la dispoziţie unul dintre cele mai rapide monoposturi de pe grila de start, Lewis Hamilton nu s-a putut implica cu adevărat în lupta pentru titlu din cauza numeroaselor defecţiuni tehnice suferite de McLaren în special în a doua jumătate a sezonului.

  • MALAYSIA - ALONSO CÂŞTIGĂ PE PLOAIE, KARTHIKEYAN INTRĂ ÎN SCENĂ

    La volanul unui monopost Ferrari cunoscut pentru lipsa de competitivitate, Fernando Alonso a obţinut victoria în a doua cursă a sezonului de la Sepang. Spaniolul a devenit lider după ce cursa a fost întreruptă aproximativ o oră din cauza ploilor abundente, dar mai ales după ce ocupanţii primelor două poziţii au avut probleme: Lewis Hamilton a întârziat la boxe, iar Jenson Button a fost nevoit să schimbe aripa faţă după o coliziune cu Narain Karthikeyan. Acelaşi Karthikeyan avea să provoace şi un incident cu Sebastian Vettel în urma căruia germanul a suferit o pană şi intrat la boxe, terminând cursa pe locul 11 în loc să fie al patrulea.

  • SPANIA - HAMILTON, EXCLUS DIN CALIFICĂRI

    Aflat la patru puncte în spatele lui Vettel în clasamentul general, Lewis Hamilton devenise favorit să preia poziţia de lider după ce a obţinut pole position-ul. Totul s-a năruit însă după câteva ore: pilotul echipei McLaren a fost exclus din calificări pentru că nu a avut suficient combustibil în monopost, iar cele patru puncte obţinute în cursă au reprezentat o palidă consolare în contextul în care Alonso şi Vettel împărţeau prima poziţie la general cu un avans de opt puncte în faţa sa. Pilotul Scuderiei Ferrari a terminat pe locul doi după ce nu a reuşit să-l depăşească pe învingătorul surpriză Pastor Maldonado, în timp ce Vettel s-a mulţumit cu locul şase.

  • EUROPA - VETTEL ABANDONEAZĂ, ALONSO CÂŞTIGĂ

    Cursa de la Valencia a fost una esenţială în lupta pentru titlul mondial. Prima parte a stat sub dominaţia lui Vettel, care a avut peste 20 de secunde avans în faţa lui Romain Grosjean înainte de intrarea Safety Car-ului pe circuit, însă a abandonat în turul 33 din cauza unei defecţiuni la alternator. Marele avantajat a fost Alonso, care plecat de pe locul 11 al grilei, a ajuns pe poziţia a treia în momentul intrării Safety Car-ului, l-a depăşit pe Grosjean la restart şi a devenit lider după abandonul lui Vettel. Încercarea lui Grosjean de a lupta cu spaniolul pentru victorie s-a inchreiat brusc cu o defecţiune la alternator similară cu cea suferită de Vettel. Alonso devenea astfel primul pilot cu două victorii în 2012 şi lider cu 20 de puncte avans în clasamentul general.

  • GERMANIA - HAMILTON ABANDONEAZĂ, VETTEL PENALIZAT

    Alonso a obţinut pole position-ul şi a câştigat la pas cursa de la Hockenheim, pierzând prima poziţie doar la intrarea la boxe. Vettel a terminat pe locul doi, însă avea să piardă puncte preţioase în clasamentul general după ce comisarii de cursă au considerat că manevra prin care l-a depăşit pe Button în turul 66 a fost neregulamentară. Penalizat cu 20 de secunde, germanul a coborât doar pe locul cinci, asttfel că distanţa faţă de Alonso se mărise deja la 44 de puncte. Între timp, Hamilton a suferit o pană în turul trei ai ulterior a abandonat cu o defecţiune la suspensie într-un moment în care concura pe ultimele poziţii. Aparent surprinzător, după intervenţia promptă a FIA, Red Bull a scăpat fără sancţiune după ce a fost acuzată de delegatul tehnic Jo Bauer că a încălcat regulamentul tehnic în privinţa setărilor utilizate pentru motorul Renault.

  • BELGIA - DOI DINTR-O LOVITURĂ

    La revenirea după pauza de vară, Alonso avea un avans de 40 de puncte în clasamentul general, însă cursa de la Spa-Francorchamps avea să fie începutul sfârşitului: alături de Hamilton, pilotul Scuderiei Ferrari a abandonat în primul viraj după un incident provocat de Romain Grosjean, care ulterior avea să fie suspendat pentru cursa de la Monza. Vettel a profitat din plin de cele două abandonuri, a recuperat nouă locuri faţă de poziţia de pe grilă şi a terminat pe doi în spatele lui Button. Rezultatul a fost suficient de bun pentru a reduce diferenţa faţă de Alonso cu 18 puncte.

  • ITALIA - DUELUL DIRECT VETTEL-ALONSO, DECIS DE COMISARI

    Şansa i-a surâs din nou lui Alonso în cursa de la Monza, care a oferit unul dintre puţinele dueluri directe dintre Vettel şi Alonso din acest sezon, o copie aproape fidelă a celui din 2011, însă cu roluri inversate. Vettel s-a apărat energic în faţa atacurilor lui Alonso şi l-a forţat pe spaniol să iasă pe iarbă, manevră pentru care a fost penalizat cu un drive-through. În cele din urmă, decizia comisarilor a contat prea puţin după ce Vettel a fost nevoit să abandoneze din cauza unei noi defecţiuni la alternator. Alonso a terminat pe locul trei, în timp ce Hamilton revenea în lupta pentru titlu gratiei celor 25 de puncte obţinute pentru victorie.

  • SINGAPORE - ABANDON HAMILTON, VETTEL CÂŞTIGA

    Hamilton părea să devină principalul rival al lui Alonso la titlu în momentul în care se îndrepta spre victorie în Singapore după ce plecase din pole position, însă o defecţiune la cutia de viteze a monopostului McLaren l-a forţat să abandoneze. Vettel a profitat de oportunitate şi a câştigat cursa, în timp ce Alonso a salvat un loc trei pentru Ferrari, însă avansul spaniolului s-a redus la "numai" 29 de puncte. Aceasta a fost doar a doua victorie pentru Vettel în 2012, însă prima dintr-o serie de patru victorii consecutive care aveau să fie decisive în lupta pentru titlul mondial.

  • JAPONIA - GREŞEALA FATALĂ A LUI ALONSO

    După numeroase curse în care a profitat de problemele rivalilor pentru a fi lider la general cu un monopost mai puţin competitiv, norocul lui Alonso s-a încheiat la Suzuka. În primul viraj, spaniolul i-a închis calea lui Kimi Raikkonen, care a încercat să frâneze, însă din cauza distanţei reduse i-a "înţepat" pneul stânga-spate al monopostului Ferrari. Dublul campion mondial a derapat şi a fost nevoit să abandoneze, în timp ce Vettel a câştigat cursa fără emoţii. Brusc, diferenţa dintre cei doi s-a redus de la 29 la numai patru puncte, iar germanul avea să devină liderul clasamentului după victoria din următoarea cursă din Coreea de Sud.

  • ABU DHABI - CURSA DE RECUPERARE A LUI VETTEL

    Şansa părea să-i surâdă din nou lui Alonso după ce Vettel a fost exclus din calificări pentru că monopostul Red Bull nu a avut suficient combustibil în rezervor. Forţat să plece de pe locul 24, germanul a ales să ia startul din pitlane pentru a schimba setările monopostului, însă cursa spectaculoasă de recuperare până pe locul trei nu a fost deloc uşoară: a avariat nasul lui RB8 în urma unei coliziuni cu Bruno Senna şi a lovit o plăcuţă din polistiren, însă în acelaşi timp a profitat şi de numeroasele incidente din faţă pentru a progresa în pluton. În cele din urmă, pilotul Red Bull a pierdut doar trei puncte în clasament în faţa lui Alonso, diferenţa dintre cei doi scăzând astfel la 10 puncte.

  • BRAZILIA - VETTEL REVINE DUPĂ UN START RATAT ŞI CÂŞTIGĂ TITLUL

    Vettel părea să aibă situaţia sub control înaintea cursei din Brazilia, însă un start ratat în care a cedat trei poziţii şi o coliziune cu Bruno Senna l-a "propulsat" pe ultima poziţie, în timp ce Alonso urcase deja pe locul trei. În acest punct, pilotul Ferrari era campion, însă ploaia a jucat un rol decisiv în inversarea situaţiei: Vettel a făcut o cursă spectaculoasă de revenire până pe locul şase (inclusiv o controversată depăşire asupra lui Kamui Kobayashi sub steaguri galbene), parţial şi datorită strategiei de a trece primul pe pneuri intermediare, în timp ce Alonso a ocupat locul doi după ce Button a fost suficient de inspirat pentru a rămâne pe pneuri slick în prima parte a cursei. Cu un avans de numai trei puncte, Vettel a devenit din nou campion mondial, iar Alonso trebuie să mai aştepte cel puţin încă un an până la primul titlu cucerit pentru Ferrari.

Mai departe...
  • andrey_1293, miercuri, 28.11.2012 19:23

    Excelent articol. Ati evidentiat faptul ca atat Ham, Vettel cat si Alonso au avut pe rand noroc dar si ghinion in lupta lor pentru titlu. Felicitari campionuluI!