Sebastien Ogier a câştigat Raliul Portugaliei

Publicat luni, 15.04.2013 11:10 de Daniel Popescu

Sebastien Ogier a obţinut victoria în Raliul Portugaliei în ciuda unei uşoare răceli şi a unei defecţiuni la ambreiaj, ajutat însă şi de abandonurile suferite de Mads Ostberg şi Dani Sordo.

Raliul Portugaliei a evidenţiat încă o dată că Sebastien Ogier este marele favorit la titlul mondial în acest sezon de WRC. Chiar dacă în primele două zile s-a resimţit după o răceală puternică suferită cu o săptămână în urmă, pilotul echipei Volkswagen a câştigat la pas unul dintre cele mai dificile raliuri din calendarul competiţional.

Misiunea sa nu a fost însă una atât de simplă precum pare la prima vedere. Pe parcursul zilei inaugurale de vineri, francezul a fost singurul care a concurat cu pneuri soft şi a fost nevoit să lupte de la egal la egal cu Mads Ostberg, însă pilotul M-Sport a abandonat în PS 3 după ce nu a înţeles o notiţă a copilotului şi s-a rostogolit.

Abandonul norvegianului l-a propulsat în lupta pentru victorie pe Dani Sordo, însă pilotul Citroen Racing a abandonat la rândul său în PS7, prima a zilei de sâmbătă.

Ogier părea să aibă de îndeplinit o simplă formalitate pentru a-şi adjuca victoria, însă a avut mari emoţii după o defecţiune la ambreiaj în debutul zilei de duminică. Inginerii Volkswagen au reuşit însă să o remedieze, iar Ogier a câştigat raliul şi cele trei puncte acordate pentru învingătorul din Power Stage.

Mikko Hirvonen şi Jari Matti Latvala nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, însă cei doi au luptat pentru ultimele două locuri pe podium după abandonurile succesive înregistrate de Ostberg. Latvala părea aproape să-şi asigure locul doi, însă o defecţiune la ambreiaj similară cu cea a lui Ogier l-a forţat să piardă timp preţios, astfel că fostul său coechipier de la Ford l-a depăşit.

M-Sport şi-a adjudecat locurile patru şi cinci prin Evgeny Novikov şi Nasser Al-Attiyah, în timp ce Andreas Mikkelsen a debutat cu un loc şase la volanul celui de-al treilea Volkswagen Polo R WRC. Revenit pe traseu în a doua zi, Ostberg a progresat până pe locul opt, în spatele lui Martin Prokop şi în faţa lui Khalid Al Qassimi.

KUBICA A IMPRESIONAT LA DEBUTUL ÎN WRC2

Robert Kubica a debutat în Campionatul Mondial de Raliuri la clasa WRC2 şi a ocupat locul doi în prima zi înainte de a fi nevoit să se retragă după ce a rămas fără pneuri. El şi-a deteriorat trei cauciucuri în prima zi, însă a avut la dispoziţie o singură roata de rezervă. Polonezul a revenit pe traseu sâmbătă, însă a avut din nou probleme după o defecţiune la schimbătorul hidraulic, fiind nevoit să schimbe treptele cu mâna dreaptă, încă nerefăcuta după accidentul din 2011. În cele din urmă el s-a retras din competiţie.

RALIUL PORTUGALIEI - REZUMAT VIDEO

RALIUL PORTUGALIEI - CLASAMENT FINAL

 1.  Sebastien Ogier     VW                 4h07m38.7s
 2.  Mikko Hirvonen      Citroen               + 58.2s
 3.  Jari-Matti Latvala  VW                  + 4m04.5s
 4.  Evgeny Novikov      M-Sport Ford        + 5m27.7s
 5.  Nasser Al-Attiyah   M-Sport Ford        + 7m43.5s
 6.  Andreas Mikkelsen   VW                  + 9m39.8s
 7.  Martin Prokop       Czech Ford         + 15m04.2s
 8.  Mads Ostberg        M-Sport Ford       + 15m43.6s
 9.  Khalid Al Qassimi   Citroen            + 15m56.9s
10.  Esapekka Lappi      Skoda              + 16m21.0s

Other WRC finishers:

12.  Dani Sordo          Citroen               + 16.4s
16.  Thierry Neuville    M-Sport Ford       + 55m03.3s

Leading power stage results:

Pos Driver Team/Car Time/Gap
 1.  Sebastien Ogier     Volkswagen           32m39.7s
 2.  Mads Ostberg        M-Sport Ford           + 3.3s
 3.  Jari-Matti Latvala  Volkswagen             + 4.9s
 4.  Mikko Hirvonen      Citroen                + 8.9s
 5.  Dani Sordo          Citroen               + 16.4s