Scandalul de rasism ia amploare

Publicat marţi, 05.02.2008 11:37 de Daniel Popescu

Scandalul de rasism in care a fost implicat pilotul echipei McLaren Mercedes, Lewis Hamilton, in timpul testelor de la Barcelona de saptamana trecuta ia amploare.

Dupa ce Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a avertizat ca Marele Premiu al Spaniei este in pericol sa nu se mai desfasoare daca astfel de manifestatii se repeta, oficialii circuitului din Catalunya au anuntat printr-un comunicat de presa ca regreta cele intamplate si ca vor lua toate masurile pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai repete.

"Sprijinim decizia FIA de a lupta impotriva rasismului din sporturile cu motor", se arata in comunicat. "Nu vom accepta ca nici cel mai mic incident sa se repete si in prezent se discuta despre masurile suplimentare de securitate".

Reprezentantii Federatiei Spaniole a sporturilor cu motor si-au exprimat sprijinul pentru masurile pe care FIA intentioneaza sa le ia in acest caz. "Federatia doreste sa-si exprime repulsia pentru aceste evenimente si sa-si arate sprijinul pentru McLaren si mai ales pentru pilotul Lewis Hamilton".

Nici presa internationala nu s-a lasat mai prejos, englezii lansand numeroase atacuri la adresa spaniolilor. "Presa spaniola a ignorat controversa referitoare la tratamentul de care a "beneficiat" Hamilton in Spania", a scris Times. Totusi, unele publicatii din Peninsula Iberica i-au luat apararea lui Hamilton. Astfel, La Vanguardia a cerut "toleranta zero" pentru "nebunii rasisti", in timp ce El Mundo a scris ca Montmelo a fost scena unui "spectacol jenant" pentru Spania.

Cu toate acestea, britanicii de la Independent spun ca incidentele au dezvaluit adevarata fata a spaniolilor. "Este destul de clar ca spaniolii sunt la zeci de ani distanta de Marea Britanie in ceea ce priveste atitudinea in timpul curselor".

Si ca si cum toate acestea nu erau de ajuns, ministrul sporturilor din Marea Britanie, Gerry Sutcliffe, a anuntat ca ii va scrie omologului sau spaniol cu privire la acest scandal de rasism. "Ii voi scrie ministrului sporturilor din Spania pentru a exprima ingrijorarile noastre referitoare la rasismul suferit de pilotul nostru", a declarat Sutcliffe.

  • bravo, marţi, 05.02.2008 13:10
    excelenta treaba

    bine le face.rasisti imputiti,care nu se mai satura sa eticheteze si sa insulte.nu pot suporta ideea ca un debutant a fost atat de genial incat sa-i ia fata unui dublu campion mondial?

  • Alex, marţi, 05.02.2008 13:33
    Rasism fata de Hamilton

    Sunt convins ca manifestarile din Spania la adresa lui Hamilton sunt mai mult, de nemultumire pentru pozitia ocupata in sezonul 2007, pe nedrept, de sportivul englez si sunt mai putin rasiste de cat se doreste a fi. Tratamentul lui Alonso la McLaren Mercedes cum ar putea fi numit?

  • kkk, marţi, 05.02.2008 13:48
    SAracii englezoi

    Saracii sunt niste victime niste martiri niste sfinti atat de civilizati incat sunt veci cu poalele in mancare mai ceva ca badia Gheo din varfu muntelui care nu o vazut o lingurita in viata lui da cand ii vede pe altii cum se foloseste o foloseste si el ca deh nu trebuie sa fie mai prejos. In materie de maniere englezoii astia mari guralivi sunt cu zeci de ani in urma spaniolilor chiar daca cica ei au inventat codul bunelor maniere. Oricum dintre tarile pe unde am trecut si natiile cu care am intrat in contact ( nu multe) englezoii sunt cei mai needucati mai jegosi si cu o lipsa totala de respect fata de bunul simt. Asa ca ce au primit a fost pe masura ofertei.

  • Calin, marţi, 05.02.2008 14:30
    Nu cred ca au fost rasisti

    Nu stiu daca spectatorii au fost neaparat rasisti cat invidiosi si ciudosi ca in sezonul trecut Hamilton l-a pus in umbra NEAGRA pe celebrul Alonso. Din cate tin eu minte sezonul trecut la cursa din Barcelona spectatorii nu s-au luat de mulatrul Hamilton.

  • marius, marţi, 05.02.2008 15:39
    F1

    Anul trecut la Barcelona fanii spanioli nu s-au luat de Hamilton pt. ca Alonso era sprijinit egal in echipa dar dupa ce CIOARA de Hamilton a fost avantajata era normal sa se intample asa. PS avea pile la Ron

  • tibi, marţi, 05.02.2008 16:26
    hamilton rasism

    nu cred ca este vorba de rasism;mai degraba este vorba de o ieftina metoda de sicanare a unui adversar puternic ;alonso nu stie sa piarda iar ai lui incearca sa-l ajute putin

  • george_cluj, marţi, 05.02.2008 18:20
    hamilton

    Nu este corecta atitudinea spectatorilor fata de LH, dar cine a inceput acest circ ieftin? LH a fost primul care a deschis cutia Pandorei, afirmind ca Alonso nu este un bun exemplu pentru piloti F1 sau cam asa ceva. Cred ca presa a exagerat reluind la nesfirsit acest subiect. Cel mai bine ar fi daca cei doi ar ingropa "securea razboiului", este in interesul Marelui Circ, iar fanii lui Fernando ar uita incidentul. Un simpatizant al F1, Michael Schumacher si Ferrari.

  • bogdan, miercuri, 06.02.2008 16:27
    "Un mic incident genereaza si persista...........

    Da ,,zici tu,.. se poate uita"",,Un mic incident" Nu mi se pare cam mic incident ,,ca in F1 la inceputu; unui sezon toti sa fie egali, totul frumos si bine ,,ca apoi la jumatatea championatului sa se tezeasca unu ca Dennis k asa vrea el ca Hamil.. sa fie avantajat ,, Alonso,, beneficiind CLAR de cea mai slaba masina a sezonului ,,SI ASTA VEZI CLAR ,,Pai fanii ce sa mai creada atunci.....!