Red Bull şi Lotus: "Mercedes a obţinut un avantaj după testul cu Pirelli"

Publicat miercuri, 03.07.2013 17:24 de Daniel Popescu

Red Bull şi Lotus consideră că cele două victorii obţinute de Nico Rosberg în ultimele trei curse demonstrează că Mercedes a obţinut un avantaj prin efectuarea unui test cu pneuri Pirelli în aprilie.

Mercedes a primit o pedeapsă uşoară după ce a încălcat Regulamentul Sportiv şi a testat cu pneuri Pirelli pe circuitul de la Barcelona în perioada 15-17 iulie, însă de atunci germanii au câştigat cursele de la Monaco şi Silverstone.

În opinia rivalilor de la Red Bull Racing, acest lucru demonstrează că Mercedes a avut un avantaj major în urma testului, întrucât până atunci echipa nu reuşise să treacă niciodată prima linia de sosire. 

"Alţii trebuie să judece asta. Eu vă întreb doar când a câştigat Mercedes curse în 2013 înainte de test", s-a limitat să declare Christian Horner, şeful celor de la Red Bull.

În schimb, directorul tehnic Adrian Newey a criticat în mod deschis situaţia. "Cei de la Mercedes au fost în mod evident mai buni în gestionarea pneurilor de la testul cu pneuri de la Barcelona. Trageţi singuri concluziile", a precizat el.

Între timp, Eric Boullier, şeful Lotus, are o opinie asemănătoare cu omologul său de la Red Bull. "Este un lucru confirmat că acel Mercedes a câştigat două dintre cele trei curse de după test. Aşa că este uşor de tras o concluzie", a precizat francezul.

În schimb, oficialii Mercedes susţin că nu au avut timp să îmbunătăţească monopostul pentru că au fost nevoiţi să pregătească documentaţia pentru procesul de la tribunal, deşi de acest lucru s-au ocupat de fapt avocaţii angajaţi de echipă. "În ultimele săptămâni am fost foarte ocupaţi să ne pregătim pentru procesul de la tribunal. Mulţi angajaţi care în mod normal se concentrează să facă monopostul mai bun au lucrat la documentaţia pentru tribunal", a explicat Toto Wolff, directorul departamentului de motorsport al Mercedes.

Victoriile Mercedes la Monaco şi Silverstone au venit însă în condiţii specifice: la Monaco, Nico Rosberg a rămas lider în mare parte pentru că depăşirile sunt aproape imposibile, în timp ce victoria de la Silverstone a venit pe fondul abandonului suferit de Sebastian Vettel din motive tehnice cu numai 11 tururi înainte de final.

Via Motorsport

  • Marian, miercuri, 03.07.2013 17:37

    Asta e cam asa de ciuda daca Mercedes avea probleme in continuare cu pneurile nu mai era scandalu asta.

  • Thor, miercuri, 03.07.2013 17:49

    Avand in vedere precedentul creat toate celelalte echipe ar trebui sa testeze 1000 km cu Pirelli. Eu zic ca la ce penalizari ar urma sa primeasca merita cu prisosinta deranjul.

  • cosminescu01, miercuri, 03.07.2013 18:05

    Am mai spus si ma repet - sunt impinsi de la spate...cineva acolo sus a spus:Gata,m-am saturat de RB,de 3 ani doar ei castiga,hai sa mai castige si altii.Punct! E doar o parere,nu trebuie sa ma linsati!

  • bbrunes, miercuri, 03.07.2013 20:38

    Dar nu castigau nici acum daca nu aveau putin noroc..pe Rosberg l-ar nimici cel putin 4-5 piloti din sezonul actual..nu ar fi avut nicio sansa daca Webber l-ar fi prins din urma, iar la Monaco, sa recunoastem, pleci primul, castigi..acum au avut noroc si problema legata de pneuri i-a lovit si pe ei..iar RBR nu pare sa aiba atat de multe probleme ca la inceput, ba chiar s-au descurcat foarte bine, asa ca...

  • iulianimi, miercuri, 03.07.2013 22:05

    daca si-n urmatoarele curse mercedes termina in frunte ............

  • ferr, miercuri, 03.07.2013 22:34

    Totusi, inainte de testul cu Pirelli Mercedes era la +2 sec. Acum sunt cei mai rapizi in cursa. Hamilton a rezistat atatea tururi in fata lui Vettel. Inainte de testul cu Pirelli, era depasit dupa 3 tururi maxim. Au recuperat imens de mult datorita acelui test. Apoi si RBR au castigat fiind banuiti ca au incalcat regulamentul de multe ori. Se pare ca in ultimii ani scandalurile s-au inmultit in F1 si toata lumea cauta sa-si creeze avantaje ilegale. Nimeni nu mai pare dispus sa se lupte de la egal la egal, ca intre barbati. Nu stiu ce mai asteapta celelalte echipe de nu testeaza o data... Daca Mercedes, un neicanimeni in F1, ameninta cu retragerea, pai oare e mai importanta o amenintare din partea Mercedes decat din partea McLaren sau Ferrari? Pana si Williams are mai multi fani decat Mercedes, iar la istorie ii bate grav pe nemti. Nu cred in faza cu amenintarile Mercedes. Oricum ei au mai mult de pierdut decat F1. A fost probabil vorba de o spaga. Sa nu uitam ca Bernie in Germania e acuzat de dare de mita. Oare germanii nu puteau emite un mandat international de arestare? Dar uite ca nu se intampla, iar Mercedes reuseste sa revina in carti... Si constructorul german are foarte multa influenta in Germania. E doar o ipoteza, bineinteles. Insa nu-mi vine sa cred ca nemtii se bat cu pumnul in piept pentru justitie, iar Bernie apare mereu la televizor...

  • bob, joi, 04.07.2013 06:27

    Sau gasit cine sa comenteze RB si Lotus dar dava castiga Vitelu era sarbatoare daca cotetul nu mai merge asa este au o ciuda de numa sau invatat prost numa pe podium si lotus la anu sa vedem daca mai auzim de ei cu ce a castigat Mercedes cu abandonul lui Vettel si la monaco parca spunea RB de doua autobuze lente ,care au mers de au rupt pamantu.

  • @bob, joi, 04.07.2013 08:34

    Bai Vanghelie , tu de punct ai auzit? Precis dai bacu` zilele astea :))

  • pablo256r, joi, 04.07.2013 09:19

    bob la cat de bine a aratat Hamilton la Silverstone nu cred ca ar fi avut vre-o sansa Vettel la victorie. A venit pana la roata stinga spate, apio abandonul cv de la monopostul lui Vettel de care a profitat Rosberg. Pana la urma rezultatul final conteaza.

  • Fan F1, joi, 04.07.2013 10:17

    lool, evident ca au obtinut un avantaj, au testat cu monopostul curent, fara sa fie observati de FIA sau de alte echipe, au testat probabil tot ce le-a trecut pe moment prin cap, si pentru ca au avut pilotii oficiali, cred ca au si invatat ceva. Personal nu as spune ca au invatat mai mult decat sperau, dar au invatat ceva din ceea ce sperau, probabil mult peste 50%. Ce ma deranjeaza pe mine este ca pilotii Mercedes desi stiu ca au facut ceva "ilegal" lor li se pare normal. Hamilton macar are antecedente, deh la Spygate a dat destule declaratii... sa zicem diferite de realitatea dovedita, si in alte cazuri a aratat ca nu prea stie sa minta inteligent, dar Rosberg parea cuminte, inteligent si mai ales cat de cat onest... Bine Rosberg de dinainte nu avea decat o victorie, si nici o alta realizare in x ani de Formula 1. Rosberg de dupa test, are deja 3 victorii, deh... oricine ar minti pentru a castiga o cursa. Si nu-i vina lui, atata timp cat FIA nu face nimic, si se complace asa, vina este numai a lor. La Silverstone, un circuit pe care masina Mercedes nu a avut rezultate in trecut, Hamilton a avut o sansa foarte buna la victorie pana la explozia acelui pneu. Si daca vor revenii la pneurile din sezonul trecut, sansa va trece de partea celor de la Ferrari si Red Bull, ceea ce va modifica balanta punctelor iarasi in favoarea celor de la Red Bull. Asa ca ori ce aleg cei de la FIA, tot cei de la Red Bull sunt favoriti... restul... discutabil.

  • unu, joi, 04.07.2013 11:32

    La Monaco a castigat Rosberg prin faptul ca de obicei cine e in pol castiga, iar la Silverstone a castigat din cauza penei lui Hamilton si abandonului lu' Vitzelu' ! Nu vad relevanta acestui scandal, de zici ca RedBull anul trebut n-a avut imbunatatiri interzise la spoilerul fata si la suspensie, plus acum la Montreal cand s-a presupus ca foloseau Traction Control .... Culmea ca toate zvonurile au disparut repede , dar cand Mercedes a facut ceva ilegal, deja de 3 curse incoace tot asta se discuta.... F...ui mama ei de Invidie sau discutii de a discuta!

  • Fan F1, joi, 04.07.2013 12:14

    @unu: Da mah stii care-i chestia cu imbunatarile astea? Pe cei de la Red Bull ii respect pentru ca inventeaza chestii interesante, gen aripi flexibile, setari pentru motoare smechere, astea sunt chestii tari tata. Dar cand un rahat de echipa nu stie cum sa inventeze, inoveze ceva si... saracilor aia le trebuie un test ilegal... sunt de tot rasul. Uita-te la Ferrari, au testat cu masina din 2011 tata, care este foarte diferita de cea din 2013, si nu au testat cu pilotul de teste, care chiar daca este bun la ceea ce face... sincer tata nu-i Hamilton... Capisci? Aia de la Mercedes au fost disperati, stiau ca testul ala este tot ceea ce conteaza pentru ei. Invidia? As spune ca disperarea celor de la Mercedes este comica, macar aia de la Ferrari se plang dar nu ameninta tot timpul ca se retrag.