Programul echipelor in prima zi de teste de la Jerez

Publicat marţi, 15.01.2008 12:31 de Daniel Popescu

Toate echipele din Formula 1, cu exceptia BMW-Sauber si Honda, au participat luni la prima zi de teste a anului 2008 pe circuitul de la Jerez, din sudul Spaniei. Dimineata au fost cateva averse de ploaie, insa circuitul s-a uscat la putin timp dupa ora pranzului.

Cel mai bun timp a fost obtinut de campionul mondial Kimi Raikkonen, urmat de coechipierul sau Felipe Massa si de pilotul de teste al McLaren Mercedes, Pedro de la Rosa.

Va prezentam in continuare punctele de reper ale zilei pentru cele 9 echipe.

Ferrari: Kimi Raikkonen si Felipe Massa au lucrat la dezvoltarea monopostului F2008, amandoi aflati la volanul noilor masini. Cei doi vor ramane pe pista si marti.

McLaren Mercedes: Din cauza ploii cazute dimineata, Pedro de la Rosa si Heikki Kovalainen au ramas in garaj, amanand astfel testarea noilor componente ale monopostului MP4-23. Dupa-amiaza, cei doi au lucrat la setarile generale ale masinii, urmand ca marti Lewis Hamilton sa-l inlocuiasca pe de la Rosa.

Renault: Nelson Piquet Jr si-a facut aparitia pentru prima oara ca pilot titular al echipei, insa dimineata nu a putut testa caracteristicile masinii din cauza vremii nefavorabile. Brazilianul a lucrat apoi la imbunatatirea comportamentului masinii, declarand la finalul zilei ca este fericit ca a revenit pe circuit dupa vacanta de iarna. Marti, Fernando Alonso se va afla pentru prima oara la volanul masinii sale dupa revenirea la Renault.

Williams: Cu o saptamana inainte de debutul noului monopost FW30, Williams a rulat la Jerez monopostul intermediar FW29B, avandu-i la volan pe Nico Rosberg si Kazuki Nakajima, pilotii titulari ai echipei.

Red Bull: David Coulthard a avut oportunitatea de a testa pentru prima oara monopostul RB3 fara tractiune controlata pe timp de ploaie. In plus, scotianul a lucrat si la programul tehnic, care a inclus verificarea motorului si a cutiei de viteze. Marti, Mark Webber se va afla la volanul monopostului Red Bull.

Toyota: Obiectivul lui Jarno Trulli in prima zi de teste de la Jerez a fost sa parcurga cat mai multe tururi cu noua masina pentru a testa sistemele si pentru a observa schimbarile setarilor generale. Coechipierul sau, Timo Glock, a pilotat masina din 2007, testand noua cutie de viteze si sistemul ECU. Germanul a derapat la scurt timp dupa miezul zilei, deteriorand aripa fata a monopostului in urma impactului cu pneurile e protectie de pe marginea pistei.

Toro Rosso: Sebastian Vettel si Sebastien Bourdais au testat masina in conditii de ploaie fara tractiune controlata si frana de motor, monopostul ruland astfel in configuratia pentru 2008. De asemenea, cei doi au folosit o cutie de viteza adaptata noului regulament si un cockpit modificat care corespunde noilor regulamente referitoare la siguranta.

Super Aguri: Prima zi de teste pentru Super Aguri s-a dovedit a fi dificila. James Rossiter a parcurs numai 10 tururi, fiind nevoit sa renunte in urma unei probleme tehnice neclarificate. Mecanicii nu au fost capabili sa identifice problema.

Force India: Votantonio Liuzzi a testat pentru prima oara monopostul echipei lui Vijay Mallya, lucrand la aderenta masinii confirm noului regulament electronic pentru 2008. Marti, Giancarlo Fisichella se va afla la volan pentru prima oara dupa ce a semnat contractul de pilot titular cu echipa indiana. Singurele echipe care nu a fost prezenta pe circuit au fost Honda si BMW-Sauber, ultima lansand in aceeasi zi noul monopost la Munchen.

Aici puteti vedea timpii realizati de cei 14 piloti, iar aici puteti urmari o galerie foto din cadrul primei zile.