Pirelli vrea să schimbe regulamentul pneurilor pentru calificări

Publicat sâmbătă, 25.06.2011 17:01 de Daniel Popescu

Pirelli propune că piloţii care nu efectuează niciun tur în ultima parte a calificărilor să fie obligaţi să înceapă cursa cu pneurile folosite în Q2.

Piloţii au la dispoziţie numai şase seturi de pneuri pentru calificări şi cursă, motiv pentru care unii dintre ei adoptă strategii cu foarte puţine ieşiri pe circuit cu scopul de a păstra cât mai multe cauciucuri proaspete.

Strategiile s-au evidenţiat în acest sezon o dată cu creşterea numărului de opriri la boxe din timpul curselor, însă Pirelli speră că o schimbare de regulament va obliga piloţii să iasă pe traseu inclusiv în ultima parte a calificărilor (Q3).

Astfel, Pirelli propune ca un pilot să fie obligat să înceapă cursa cu pneurile folosite în a doua parte a calificărilor dacă nu stabileşte niciun tur cronometrat în Q3.

"În acest moment, dacă nu stabileşti un timp în Q3 eşti liber să alegi cu ce pneuri să începi cursa. Piloţii pot salva un set de pneuri pentru că se vor descurca mai bine în cursă. Am făcut o propunere pentru ca în astfel de circumstanţe să fii obligat să foloseşti pneurile din Q2 (n.r - în primul stint al cursei), pentru a nu avea niciun avantaj din faptul că nu ai stabilit niciun timp", a declarat Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

Pirelli a făcut această propunere către Comisia Formulei 1 şi a înaintat această propunere şi către Sporting Working Group, forul care ar putea lua o decizie în acest caz în viitorul apropiat.

De asemenea, în perspectiva sezonului 2012, Pirelli a ajuns la un acord cu echipele pentru a furniza un set suplimentar de pneuri intermediare în cazul în care primele două sesiuni de antrenamente au loc pe ploaie. În plus, pentru sezonul 2013, Pirelli analizează posibilitatea de a mări numărul de tipuri de pneuri de la patru la şase sau numărul de tipuri de pneuri aduse la un Mare Premiu de la două la trei.

Aceste propuneri ar putea fi discutate cu echipele cu ocazia Marelui Premiu al Marii Britaniii din luna iulie.

Via | F1Times