Pirelli vrea să reducă numărul de seturi de pneuri în 2012

Publicat vineri, 02.09.2011 13:28 de Daniel Popescu

Pirelli face presiuni pentru a reduce numărul de seturi de pneuri furnizate echipelor în 2012 şi susţine că acestea nu sunt în favoarea cauciucurilor speciale de calificări.

Pirelli îşi propune în continuare să opereze câteva schimbări majore în regulamentul pneurilor pentru sezonul 2012, pe baza datelor obţinute în prima parte a acestui an.

Producătorul italian a constatat că la finalul unui Mare Premiu fiecare echipă rămâne cu cel puţin un set de pneuri nefolosit din gama mai dură, motiv pentru care propune scăderea numărului de seturi alocate.

"Echipele folosesc un set de pneuri mai dure în curse, poate două dacă eşti o echipă de top şi le-ai folosit în Q1. Aşa că în orice situaţie rămânem cu un set de pneuri sau, în cazul echipelor mai mici, cu două seturi de pneuri", a explicat Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

Toate seturile de pneuri nefolosite într-un weekend sunt distruse de Pirelli, întrucât regulamentul nu permite utilizarea acestora la alte Mari Premii. Soluţia propusă de Pirelli este alocarea a câte cinci seturi de pneuri din fiecare gamă, în loc de acordarea a şase seturi de cauciucuri mai dure ca până în prezent.

"Dacă echipele vor să păstreze regulamentul, vom merge la FIA şi vom spune că nu are niciun sens să avem şase seturi de pneuri dure şi cinci seturi de pneuri moi, pentru că putem avea cinci şi cinci şi economisim bani. Deja oferim echipelor un set suplimentar de pneuri intermediare, care pentru noi reprezintă costuri", a mai precizat el.

O altă propunere recentă prevedea revenirea la pneurile construite special pentru calificări, care ar urma să ofere performante sporite pentru un singur tur de circuit. Ideea are însă şanse minime să se concretizeze din cauza refuzului echipelor.

"Fanilor le place ideea, dar în acest moment echipele nu sunt convinse, ceea ce este în regulă. Suntem aici pentru a veni cu idei şi depinde de alţi oameni să decidă dacă vor să le adopte", a încheiat el.

Orice modificare a regulamentului pentru sezonul 2012 are nevoie de acordul unanim al echipelor.

Via | ManipeF1

  • ctlnmihai, vineri, 02.09.2011 14:51
    Pirelli vrea să reducă numărul de seturi de pneuri în 2012

    Reduceri ,reduceri și din nou reduceri.asta nu mai e F 1...

  • Littlefoot, vineri, 02.09.2011 20:07
    F1

    Sa se reduca! Dar sa nu se schimbe nimic...

  • mobius, duminică, 04.09.2011 21:26
    pneuri...

    Sunt de acord cu un numar limitat de seturi de pneuri, este rational din punct de vedere al reducerii costurilor. Nu inteleg insa de ce o echipa este obligata sa foloseasca intr-o cursa intreaga specificatie de pneuri oferita de producatorul de pneuri, in situatia in care fiecare echipa are la sfarsitul unei curse cel putin un set de pneuri nefolosit. Asta ar insemna ca o echipa care merge bine pe softuri intr-o cursa, sa fie obligata sa mearga pe pneuri hard, sa piarda cursa din acest motiv si la sfarsitul cursei sa arunce setul pneuri soft nefolosite, cu care ar fi putut obtine o performanta buna. Ar fi mai rational (cu costuri mai mici) ca o echipa sa aiba posibilitatea de a comanda si folosi intr-o cursa specificatia de pneuri care crede ca i se potriveste fara a depasi numarul de seturi alocat si folosind de la o cursa la alta si seturile de pneuri neutilizate. In momentul de fata unii arunca pneuri soft iar altii pneuri hard, la o cursa, iar in cursa urmatoare o iau de la capat, probabil situatia inversandu-se. Credeam ca numai noi suntem capabili de asemenea aberatii.