OFICIAL: Suspendarea pe viata a lui Briatore a fost anulata!

Publicat marţi, 05.01.2010 16:19 de Daniel Popescu

Flavio Briatore si Pat Symonds au castigat procesul impotriva FIA referitor la scandalul Crashgate, iar suspendarea celor doi din toate competitiile forului mondial a fost anulata.

La finalul anului trecut, Flavio Briatore a dat in judecata Federatia Internationala de Automobilism (FIA), considerand ca decizia de a fi suspendat pe viata din toate competitiile afiliate forului mondial in urma scandalului Crashgate este nedreapta.

Cazul s-a judecat in luna decembrie la Curtea Franceza de Justitie, insa instanta a anuntat verdictul doar pe 5 ianuarie. Judecatorii i-au dat dreptate fostului sef al echipei Renault si au anulat pedeapsa impusa initial de FIA.

In acest caz, Briatore s-a aparat afirmand ca a fost victima unei razbunari personale a fostului presedinte al FIA, Max Mosley.

Judecatorii au explicat decizia prin faptul ca hotararea initiala nu respecta regulamentul de functionare al FIA. "Curtea a decis ca sanctiunea dictata impotriva lui Briatore a fost ilegala", a declarat judecatorul Curtii Franceze de Justitie, potrivit presei din Hexagon. In plus, Briatore a primit o compensatie financiara de 15.000 de euro, desi italianul solicitase despagubiri de 1.000.000 de euro.

UPDATE 17:57: Curtea Franceza de Justitie a anulat si suspendarea pe 5 ani din sporturile cu motor dictata de FIA impotriva lui Pat Symonds. Reputatul inginer britanic va primi si o compensatie simbolica de 5.000 de euro.

Nelson Piquet Jr, fostul pilot al echipei in perioada 2008-2009, a acuzat Renault ca i-a solicitat sa provoace un accident in mod intentionat in Marele Premiu al statului Singapore din sezonul 2008 pentru a favoriza victoria coechipierului sau Fernando Alonso. Desi FIA a descoperit dovezi ca brazilianul spune adevarul, Renault nu a primit nicio sanctiune cu aplicabilitate imediat.

In schimb, Flavio Briatore a fost exclus pe viata din toate competiile afiliate FIA pentru ca a stiut despre accidentul deliberat al lui Piquet Jr, insa a refuzat sa recunoasca acest lucru in fata Consiliului Mondial al FIA. In acelasi caz, FIA a dictat o suspendare de 5 ani lui Pat Symonds, fostul director al departamrentului de inginerie recunoscandu-si fapta la vremnea respectiva.

Revenim cu detalii in cateva momente.

  • NeoGalaxy, marţi, 05.01.2010 16:55
    Formula 1 LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL :))))

    Tare rau... Formula 1 este o comedie... nu zic ca nu merita pedepsit desi a fost idee super dar totusi... Piquet jr... nu este pedepsit de nimeni? Sau el era saracul fortat de situatie si este nevinovat?

  • bubulea, marţi, 05.01.2010 16:58
    pai si care e fratilor pedeapsa pentru renault pana la urma

    pai daca si lui asta i-au anulat pedeapsa, lui renault nu i-au facut nimic , massa a pierdut campionatul mondial din cauza lor ,sa se duca ma sa joace fotbal , ca in F1 nu ii mai crede nimeni niciodata . Care e faza pana la urma

  • lander, marţi, 05.01.2010 21:16
    !?

    Massa a pierdut titlul intr-un sezon in care Ferrari au fost avantajati de deciziile FIA in detrimentul celor de la McLaren. Massa a pierdut titlul pe mana sa si a echipei, nu datorita acelui incident.

  • mobius, miercuri, 06.01.2010 11:16
    crashgate

    Se dovedeste si cu aceasta decizie ca totul a fost o inscenare pusa la cale de Max, pentru a se razbuna. Am mai spus-o la momentul respectiv. Intr-adevar Mosley a transformat F1 intr-o comedie. Sa speram ca cei ce l-au fortat sa plece au sesizat acest lucru la timp pentru a se putea corecta lucrurile. In caz contrar ar fi pacat.