Mercedes: "Sistemul F-duct este ieftin, dar dificil de copiat"

Publicat vineri, 06.04.2012 12:01 de Daniel Popescu

Ross Brawn susţine că Red Bull contestă vehement sistemul F-duct pentru că acesta este dificil de copiat, chiar dacă costurile de dezvoltare sunt mici.

Sistemul F-duct utilizat de Mercedes pe aripa spate a monopostului W03 în paralel cu sistemul DRS este criticat de rivalii de la Red Bull Racing. Iniţial, aceştia au contestat legalitatea acestuia, însă FIA a anunţat în două ocazii distincte că tehnologia este regulamentară.

Ulterior, campioana mondială a

sugerat că un asemenea sistem ar trebui interzis pentru a evita o creştere semnificativă de costuri în special pentru echipele de talie mică.

Cu toate acestea, Ross Brawn, şeful Mercedes, susţine că adevăratul motiv pentru protestele celor de la Red Bull este dificultatea de a implementa un asemenea sistem F-duct dacă acesta nu a fost gândit din faza de dezvoltare iniţială a monopostului.

"Rivalii sunt atât de vehemenţi pentru că este foarte dificil de realizat. Este un sistem simplu şi ieftin, dar nu este uşor de implementat dacă nu l-ai integrat de la început pe monopost. Oamenii vorbesc despre costuri uriaşe, dar nu exista costuri uriaşe. Sunt câteva conducte din fibră de carbon. Omul obişnuit îţi va spune că sistemul costă câteva mii de lire sterline, nu milioane de lire sterline. Dar noi am obţinut beneficiul pentru că ne-am gândit la el şi l-am desenat pe monopost, iar asta nu este prea uşor pentru oamenii care nu l-au avut de la început. Este unul dintre puţinele lucruri inovatoare în F1 care nu implica costuri. Dacă cineva ar fi putut copia uşor sistemul, vă asigur că nu am fi avut aceste discuţii", a declarat britanicul pentru postul de televiziune BBC.

Via | BBC Sport

  • rastafan2, vineri, 06.04.2012 15:20
    @RedBull

    Asa cum ziceam... zice si Brawn. E vorba de creier nu de portofel.