McLaren confirmă că aripile spate vor fi ajustabile în 2011

Publicat miercuri, 23.06.2010 14:31 de Daniel Popescu

McLaren a confirmat oficial că echipele doresc ca aripile spate ale monoposturilor să fie ajustabile în sezonul 2011 pentru a favoriza depăşirile.

Oficialii echipei McLaren Mercedes au confirmat miercuri că echipele din Formula 1 au ajuns la un acord privind posibilitatea piloţilor de a modifica aripa spate în timpul curselor.

Noua regulă urmează să fie introdusă în sezonul 2011, iar piloţii vor putea ajusta aripa spate oricând în calificări şi în momentele în care iniţiază atacuri în timpul curselor, potrivit lui Paddy Lowe, directorul departamentului de inginerie al McLaren.

"Aripa va putea fi ajustată de pilot. O poate face oricând în calificări, astfel că va putea obţine un timp mai bun oricând doreşte. În cursă nu o poţi utiliza deloc în primele două tururi, dar după aceea o poţi activa când eşti la o secunda în spatele unui rival. Va fi foarte interesant. Este o iniţiativă a FOTA pentru a îmbunătăţi spectacolul şi cred că este foarte provocatoare", a declarat Lowe în cadrul unei videoconferinţe a echipei sale.

Practic, posibilitatea de a ajusta aripa spate va înlocui sistemul de ventilaţie de tip F-duct, care va fi interzis în Formula 1 începând de anul viitor. Se anticipează că pilotul aflat în urmărirea unui rival va obţine un spor de viteză de aproximativ 15 km/h, ceea ce va contribui la tentativa de depăşire, mai ales că pilotul atacat nu va putea ajusta aripa spate în acel moment.

Propunerea FOTA urmează să fie validata miercuri de Consiliul Mondial al FIA.

Via | F1Fanatic