Massa: "L-as fi batut chiar si pe Schumi in 2008"

Publicat vineri, 16.01.2009 10:24 de Daniel Popescu

Felipe Massa sustine ca ar fi fost capabil sa il devanseze in calificarile din 2008 chiar si pe septuplul campion mondial Michael Schumacher.

Massa a fost la un pas de titlul mondial in sezonul 2008, iar rezultatele foarte bune s-au datorat in mare parte si prestatiilor sale din calificari.

De altfel, brazilianul l-a dominat autoritar pe coechipierul sau, Kimi Raikkonen, la acest capitol, obtinand 6 pole position-uri fata de cele numai doua ale finlandezului.

Vicecampionul mondial crede ca ar fi putut repeta aceste performante chiar daca l-ar fi avut alaturi pe septuplul campion mondial Michael Schumacher. "L-am batut si pe Schumacher de multe ori de la mijlocul sezonului pana la finalul campionatului din 2006. Cu siguranta Michael era mult mai experiemtat ca mine, dar de la jumatatea campionatului am imbunatatit foarte mult si am fost de asemenea competitiv. Cred ca as fi putut sa o fac (n.r - si in 2008)," a declarat Massa joi in cadrul unei conferinte de presa.

Referindu-se la provocarile noului sezon competitional, Massa considera ca aerodinamica reprezinta cea mai importanta schimbare fata de 2008, in detrimentul tehnologiei KERS si a pneurilor slick. "Cred ca cea mai mare schimbare este aerodinamica. Masina este compet diferita din punct de vedere al pilotajului. KERS este un lucru pe care trebuie sa-l intelegem, pur si simplu apesi butonul si castigi un surplus de putere, iar slick-urile iti ofera doar un plus de aderenta. Asa ca pentru pilot, cand ai mai multa aderenta, este intotdeauna mai bine. Dar daca o elimini, aderenta este putin mai dificil de invatat si de acomodat. Astfel, cred ca in primul rand este vorba de aerodinamica", a adaugat brazilianul.

Intrebat daca va utiliza sistemul KERS pentru imbunatatira performantelor sau pentru a efectua o depasire, Massa a marturisit ca ambele variante sunt corecte, ceea ce inseamna ca va folosi sistemul in fiecare tur. "Cred ca ambele variante. In primul rand, ne gandim mai mult la performanta; folosindu-l in fiecare tur obtinem mai multa performanta. Si, cu siguranta, daca esti in spatele cuiva vei incerca sa il depasesti. Singurul lucru este ca sistemul KERS nu este facut pentru depasiri, ci pentru performanta. Asa ca il vom folosi in fiecare tur, mai ales daca esti in fata cuiva si acela poate fi mai rapid decat tine. Vei incerca sa il folosesti pe fiecare linie dreapta, care reprezinta poate singura oportunitate de a depasi".