MALAEZIA: SHOW McLAREN

Publicat duminică, 08.04.2007 11:13

Cei doi piloti de la McLaren au dominat autoritar cursa de astazi din Malaezia. Daca Fernando Alonso a scapat in fata imediat dupa start si nu a mai putut fi ajuns de nimeni, eroul real al cursei a fost Lewis Hamilton, debutantul britanic reusind sa ii tina in spate pe Felipe Massa si pe Kimi Raikkonen. Mai mult, brazilianul de la Ferrari a iesit in decor si si-a compromis cursa in momentul in care a vrut sa il depaseasca pe Hamilton. Practic, astfel s-a scris istoria unei curse care nu a excelat prin depasiri sau prin abandonuri. Printre protagonistii cursei de la Sepang s-au mai numarat cei doi piloti de la Spyker, care au renuntat la o distanta de cateva tururi unul de celalalt, Robert Kubica, pilotul polonez fiind inselat de propria masina si chinuindu-se timp de 56 de tururi, si Nico Rosberg, trimisul lui Williams in coasta granzilor, care nu a reusit insa sa termine cursa din cauza motorului. In sfarsit, pilotii Renault au reusit amandoi sa intre un puncte, in ciuda unei sesiuni de calificari dezamagitoare. Pana la urmatoarea cursa a sezonului, pe circuitul Sakhir din Bahrain, a mai ramas doar o saptamana.
  • Giannig, duminică, 08.04.2007 12:24
    Mclaren dominant

    Hristos a Inviat! Aceasta cursa este cel mai frumos cadou de Pasti din cate imi amintesc. Totusi cam plictisitoare dupa primele schimbari pana prin turul 50. Sa punem lucrurile pe masa, Ron Dennis le-a dat lui Ferrari cu un ciocan in moalele capului, mai ales ca la interventia lui, Ferrari a trebuit sa-si modifice podeaua, si s-a vazut diferenta de performanta. Apoi Alonso a dominat clar si se vede de ce este totusi CM. In testele libere Mclaren era la un moment dat pe 11,12 pentru ca au testat cauciucurile si cat de mult se vor uza, si au reusit un echilibru perfect la cauciucuri. Hamilton mi-a reamintit de cursele lui din GP2, si l-a pus la respect pe Massa. Asa de rea a fost bataia pe care i-a administrat-o lui Massa, incat tiganusul nu a mai indrasnit sa faca nimic chiar si lui Nickfeld. Un lucru pe care il spunea Hamilton si in conferinta de presa, e o chestie extraordinara ca a tinut in oglinzi 2 Ferrari-uri, inainte de cursa, presupus dominante. Kimi desi in spatele lui Hamilton, nu a incercat nimic, cred ca exista ingrijorare reala daca motorul face fata la toata cursa. Doar pe ultimele ture Kimi a dat drumul la robinet, cand era sigur ca nu va ceda masina sub el. Mai poate fi ceva: Ferrari se descurca mai bine pe distante lungi decat Mclaren...pentru ca stiu sa utilizeze mai bine cauciucurile, deci un mic avantaj exista totusi pentru Ferrari. Premiul cel mare al acestei curse este insa ca Ferrari primeste o palma din a 2-a cursa deja. Scriam altundeva ca singura grija a lui Jean Todt este Ron Dennis si masinile sale. Iata ca "the game is up" pentru Ferrari. Iar urmatoarea cursa e peste o saptamana la Bahrain, insuficient timp sa puna update-uri pe masina. Sa vedem cum vor merge masinile in forma asta si la Bahrain. Malaezia e un circuit care arata orice minus: aero, motor, sasiu sau cauciucuri. Masina Mclaren este foarte reusita.

  • Giannig, duminică, 08.04.2007 15:24
    completari

    Cum nimeni nu a comentat inca, imi permit sa mai adaug ceva. Kimi s-a plans in toata cursa ca e ceva in neregula cu cutia de viteze, pe cand inginerii de la pitwall ii tot spuneau "NU, nu e nimic in neregula!". Sigur Kimi avea de ce sa fie ingrijorat cu motorul, dar se pare ca apeleaza la acel obicei al pilotilor...inventeaza tot felul de scuze. Asta ar explica de ce in anii trecuti relatiile s-au racit intre el si Ron Dennis, Kimi creeand o aura negativa legata de fiabilitatea Mclaren, pe cand el era de multe ori de vina. Pe cand acum vedem ca Ferrari are probleme de fiabilitate si Mclaren merge clockwork. Lewis pierdea timp pe ultimele ture pentru ca avea impresia ca are 20sec avantaj( a citit aiurea pitwall-ul un msg pt Alonso) ,dar mult mai important: Lewis pe cauciucurile dure nu mai avea aderenta dinainte. Cred ca mecanicii nu i-au pus destula apasare la pit2 ca sa compenseze, pe cand masina lui Kimi nu avea probleme cu cauciucurile sale dure. Isi terminase apa inca de la jumatatea cursei; oricum era ceai fierbinte apa la final.

  • Giannig, duminică, 08.04.2007 15:45
    iar am uitat

    Ma uitam pe secventele cu Massa...si citeam ca el ramane in continuare sfidator in ce priveste Ferrari...sa ramana, pentru ca pe inregistrare se vede cum a derapat cu un tur inainte sa iasa de pe pista, in exact acelasi loc, pe cand incerca sa treaca de Lewis. Nu s-a prins prostu ca e murdara pista acolo si ca poate sa iasa de pe ea, a atacat ca berbecul. Massa e departe ca valoare de ceea ce face un CM. Poate cel mult sa-i ia puncte lui Kimi. Cu Lewis e mai complicat. Pe radio la final spunea " trebuie sa castig si eu o cursa, si se va intampla cat de curand...".Nu s-a confruntat pe pista cu Alonso pentru pozitie, dar va veni mai curand de cat ne asteptam acea zi, cand nu va face jocul echipei.

  • danielgeorge, duminică, 08.04.2007 16:17
    ba lasane!cu comentariile

    ba nu mai comenta atat!:) ca oricum s-a facut de ras ferari-massa,pariam primele locuri pe el da... :((.poate data viitoare !!

  • KalEl, duminică, 08.04.2007 16:22
    flexi floor

    cine ti-a spus tie k ferrari si-a schimbat masina din cauza acuzatiilor aduse de ron dennis ? masina a fost ACEEASI cu cea din australia si nu ea a fost problema. pilotii ar trebui sa isi asume intreaga raspundere pentru startul complet ratat

  • Giannig, duminică, 08.04.2007 21:44
    Massa ne-a zis

    Massa a gresit de cel putin 2 ori..la start odata si apoi insitand sa depaseasca intr-o zona care a vazut-o periculoasa. Cursa asta a fost castigata de om, nu de o masina dominanta. Legat de podeaua flexibila iata aici de pe site-ul oficial F1: http://www.formula1.com/news/5879.html Oare ii crezi pe Ferrari? care de atatea ori au umblat cu cioara vopsita...si i-a mai prins si FIA cu mata in sac. Ei zic ca e un sistem care sa protejeze podeaua cand trec peste denivelari sau marginile pistei. Nu stiu la ce sarcini e supusa partea de dedesubt a masinii F1 la 350kmh (unde apare acest avantaj) , dar cred ca cei 500Nm tensiune de deformare cu care testeaza FIA ar fi insuficienti la viteze de masini de strada. Nu cunosc din pacate ce presiune este sub o masina de F1.La 350kmh sub corp ar fi o presiune foarte mica, nu e nevoie de forte mari sa tragi de placaj. Sistemul functioneaza ca un resort, care poate mari distanta dintre podea si sol in partea frontala, incat sa creeze o presiune sub masina mai mare decat normal, si sa nu mai penalizeze viteza de top prin "drag" creata de corpul masinii. Daca au umblat la materiale aripii fata, cu testul revizuit al FIA ar fi detectati daca incalca ceva. Daca insa resorturile pot fi controlate si trag de podea cand masina are peste o anumita viteza, posibila doar in linie dreapta, nici un test FIA nu poate identifica asta. Tocmai pentru asa ceva vor sa introduca unitati ECU identice pe toate masinile. Ferrari si-a schimbat masina, dupa cum a lasat sa se inteleaga chiar Massa si un inginer de-al lor: http://www.f1-live.com/f1/en/headlines/news/detail/070406055425.shtml Iar lui danielgeorge nu am sa-i zic decat sa ne lase cu interventiile lui inutile, daca tot nu are nimic de adus la masa.

  • Kal El, duminică, 08.04.2007 22:16
    atentie la ce spui ...

    nu prea ai dibuit bine cum e cu aerodinamica asta ... la o viteza mai mare a fluxului de aer corespunde o presiune mai mica, deci sub masina e presiune mai mica decat cea de deasupra, masina lipindu-se ca o ventuza de pista, daca era invers nu mai era monopost de F1, era avion, si decola. cum ai vazut si tu probabil articolu 3.17.4 spune ca nu are voie sa se miste pe verticala cu mai mult de 5mm. pentru unii cu mintea ingusta care nu exploateaza portitele din regulament asta inseamna : "domne, punem un arc acolo cu constanta de elaticitate mare ca sa se deformeze pe la 400km/h cu 4mm podeaua" ... pentru unii care speculeaza greselile din regulament asta inseamna : "punem un arc de pix si un suport fix care sa permita o deformare a podelei de 5mm si la 10 km/h" desigur exemplele pe care le-am dat aici nu sunt conforme cu realitatea, numa dumnezeu stie pe la ce viteza fluxu de aer ce iese de sub masina si directionat de diffuser incepe sa se comporte "anormal" si sa genereze o forta mult mai mica la inaintare. din punctul meu de vedere chestia cu cei 5mm nu se poate scoate de pe azi pe maine din regulament, poate la anu sa avem parte de cateva modificari "fine" ale acestuia. in tocmai cum ai spus si tu, masinile ferrari si mclaren sunt aproape egale si pilotii au facut diferenta ( in favoarea lor sau in defavoarea lor )

  • Giannig, luni, 09.04.2007 09:42
    rectificari

    Poate ai citit in graba sau trebuia sa mai pun eu cuvinte sa nu existe nici o confuzie. E presiune mica sub masina. Daca insa poti mari putin debitul de aer prin artificiul asta, poti creste presiunea foarte putin, dar destul cat sa-ti dea un plus de 10-20kmh la viteza maxima. Nicaieri nu spune insa pe ce distanta poti deforma tubul Pitot. Interesat este insa ca la conferinta de presa Ferrari dupa cursa, Baldissieri a zis ca toate lucrurile stau bine cu masina ca si la Melbourne. Pe acest circuit, care arata evidentiaza foarte bine orice problema cu masina, Mclaren a mers foarte bine, pe cand Ferrari inca nu stie ce nu a mers. Kimi tot spune ca au facut compromisuri, dar in afara de motorul lui, nu stiu care ar fi fost acele compromisuri.

  • isabela17ro, marţi, 10.04.2007 18:05
    puncte

    am si eu o nelamurire : dumunica aveam acumulate aproximativ 1000 de puncte pentru ferrari si kimi , iar azi au disparut(adica nu s-au adaugat in banca...pe cand pe un alt cont ( cu alt cnp si alt user )mi s-au adaugat