Malaezia se pregateste pentru cursa de noapte

Publicat miercuri, 13.02.2008 13:00 de Daniel Popescu

Circuitul de Formula 1 din Malaezia va fi pregatit pentru cursa pe timp de noapte de anul viitor, potrivit relatarilor din presa de miercuri.

Presedintele Circuitului International Sepang, Mokhzani Mahathir, a declarat ca in prezent se poarta negocieri pentru desfasurarea cursei la lumina reflectoarelor. Singapore va gazdui in luna septembrie a acestui an prima cursa pe timp de noapte din istoria Formulei 1.

"Studiem cazul si cautam cel mai bun sistem, intrucat nu exista o singura tehnologie care sa se potriveasca pentru toate circuitele. Sistemul trebuie sa fie conceput special pentru circuitul de la Sepang", a declarat Mokhzani. "Suntem in discutii cu companii care ofera astfel de sisteme".

Seful Formulei 1, Bernie Ecclestone, incurajeaza organizatorii din Asia sa sustina cursele pe timp de noapte, pentru ca telespectatorii din Europa sa poata urmari desfasurarea evenimentelor la ore rezonabile. Trei curse asiatice se vor desfasura la lumina naturala a soarelui in 2008: Malaezia, Japonia si China, in timp ce prima cursa a sezonului se va desfasura in Australia.

Organizatorii de la Singapore se asteapta ca sistemul de iluminare sa genereze 3.2 milioane de wati si sa utilizeze 108,423 metri de cablu. Se estimeaza ca puterea efectiva a sistemului de iluminare din Singapore va fi de patru ori mai mare decat cea utilizata in mod curent pe stadioanele de fotbal.

Malaezia va avea nevoie de o putere similara, iar Mokhzani spera ca tehnologia sa creasc potentialul de afaceri din Sepang. "Am studiat impactul pe care il va avea sistremul de iluminare pe circuit si am ajuns la concluzia ca ne va ajuta la generarea mai multor venituri", a mai spus oficialul malaezian.