FIA va limita drastic setările motoarelor în 2012

Publicat vineri, 21.10.2011 15:02 de Daniel Popescu

FIA a decis să limiteze dramatic setările motoarelor începând de anul viitor pentru a evita ca unele echipe să obţină avantaje din exploatarea acestora, potrivit presei britanice.

Până în prezent, singura modificare radicală a regulamentului tehnic pentru sezonul 2012 era interzicerea eliminării gazelor de eşapament prin eleronul spate, însă FIA se pregăteşte pentru o limitare şi mai drastică a opţiunilor echipelor.

Potrivit publicaţiei Autosport, FIA a decis ca de anul viitor să limiteze drastic posibilitatea echipelor de a schimba setările motoarelor, regulă ce va fi implementată prin modificarea software-ului sistemului unic ECU utilizat de toate echipele.

Prin această măsură, FIA vrea să evite situaţiile întâlnite în acest sezon, când echipe precum Red Bull Racing foloseau setări prin care gazele de eşapament erau evacuate inclusiv când pilotul nu apăsa pedala de acceleraţie, creând un spor de forţă aerodinamică.

Forul mondial a intenţionat să interzică complet modificarea setărilor între calificări şi cursă încă din acest an, însă planurile au fost abandonate ulterior la presiunea unora dintre echipe.

Noua decizie vine în contextul în care Mercedes GP a insistat în această perioadă prin vocea directorului tehnic Ross Brawn că unele echipe vor exploata regulamentul tehnic pentru sezonul următor. FIA nu a publicat niciun comunicat de presă pe marginea acestui subiect, însă informaţia a ajuns la echipe prin intermediul unei directive tehnice.

Via | Autosport