FIA: "Ridicarea masinii lui Hamilton cu macaraua a fost legala"

Publicat marţi, 24.07.2007 11:43 de Daniel Popescu

Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a comunicat ca ridicarea monopostului pilotat de Lewis Hamilton cu o macara si repunerea acestuia pe circuit a fost o operatiune legala din punct de vedere al regulamentului sportiv.

Unii observatori s-au intrebat daca aceasta manevra reprezinta un tratament preferential pentru liderului clasamentului general, in conditiile in care alte masini aflate in aceeasi situatie au fost indepartate de pe circuit.

Insa publicatia "Times" scrie ca "FIA a confirmat ca incidentul a fost legal".

Oficialii Toro Rosso s-au aratat dezamagiti ca pilotii STR nu au beneficiat si ei de acelasi tratament.

"Din pacate, baietii nostri (n.r - Speed si Liuzzi) nu au putut face acelasi lucru ca si Hamilton, chiar daca cursa era oprita si restartul s-a dat din spatele Safety Car-ului", se arata intr-un comunicat al echipei.

  • Sorin Blaj, marţi, 24.07.2007 12:00
    Legala?

    A fost legala pe naiba.

  • alecstm, marţi, 24.07.2007 12:06
    noul regulament

    in noul regulament FIA este ceva de genu: daca o masina paraseste pista si nu a oprit motoru, in cazul in care cursa este neutralizata, monopostul poate fi pus inapoi pe circuit fara penalizare. In timpul ce safety car-ul este pe pista, pilotul poate sa-si ocupe pozitia pe grila de start.

  • Giannig, marţi, 24.07.2007 12:06
    ...

    Ham a avut prezenta de spirit sa-si tina motorul pornit....oricum destul de straniu ca ridicat in aer a reintrat in cursa. In Champ car sau Indy au deasupra admisiei de aer o bucla pe sasiu exact pentru aceasta operatie...acum si in F1? asta nu o stiam

  • Seb, marţi, 24.07.2007 12:14
    Interesant

    Asa este. Daca nu a oprit motorul, poate fi repus in pista. O problema: poate fi repus in pista doar daca cursa nu a fost neutralizata. Interesant este ca Hamilton a fost repus in pista dupa ce cursa a fost oprita. De asta a durat asa mult pana au decis comisarii daca si de pe ce loc sa plece Hamilton. Problema era daca mai pleaca sau nu. Dupa parerea mea, Hamilton nu mai avea drept sa reia startul, pentru ca in momentul neutralizarii cursei, acesta nu era in pista. Era cocotat in macara. Deci out. Probabil a dat telefon Bernie si totul a fost "legal".

  • mclaren, marţi, 24.07.2007 12:19
    SUMACHER

    Imi amintesc acum cativa ani intr-o cursa din germania sumaher a iesit de pe pista si s-a impotmolit cu rotile spate in pietris. Atunci comisarii de treseu l-au impins si acesta a continuat cursa spre surprinderea mea. in acel moment cursa nu era neutralizata si nici oprita.

  • alecstm, marţi, 24.07.2007 12:22
    citeste aici

    http://www.fia.com/resources/documents/471827260__2008_F1_sporting_regulations.pdf. NEUTRALIZAREA CURSEI INSEAMNA STEAG GALBEN SAU ROSU citat de Seb "poate fi repus in pista doar daca cursa nu a fost neutralizata." GRESIT, doar daca cursa A FOST NEUTRALIZATA.

  • bleah, marţi, 24.07.2007 12:23
    pentru unii si pentru altii

    Se pare ca unii sunt mai egali decat altii...unii sunt repusi cu macaraua pe pista si altii nu. Din cate stiu, daca ai iesit in decor - poti sa revii in cursa doar prin forte proprii, neajutat de comisari/public etc. Deja se vine cu macaraua pentru unii..altii "Ciocu` mic!" Mai bine faceau constructorii un campionat de formula 1, cum intentionau ce ceva ani in urma si-l lasau pe Bernie sa-si petreaca batranetile pe un simulator PC, nu pe un eveniment/sport de o asemenea importanta.

  • alecstm, marţi, 24.07.2007 12:27
    pentru unii si pentru altii

    http://www.fia.com/resources/documents/149730155__2007_F1_SPORTING_REGULATIONS.pdf @bleah - Ceilalti au oprit motoarele. Ghinionu lor. @mclaren - cand schumi o iesit in decor o fost steag galben de aceea nu o fost penalizat. Acum va las sa studiati regulamentul FIA semnat de catre toate echipele. Daca nu va convine sunteti liberi sa o contestati la FIA.

  • mclaren, marţi, 24.07.2007 12:36
    pe naiba

    @alecstm a fost steag galben pt ca el a parasit pista!

  • alecstm, marţi, 24.07.2007 12:40
    @mclaren

    si? tot steag galben e. si in cazul de la nurburgring, daca button nu oprea motoru, (sau nu il cala mai bine zis) ar fi fost si el repus pe pista. (button fiind primul iesit in acel viraj)

  • Seb, marţi, 24.07.2007 12:56
    ATENTIE @alectsm

    E discutabila decizia FIA. Atentie la regulament! Citez: "If any cars are unable to return to the grid as a result of the track being blocked they will be brought back when the track is cleared and will be arranged in the order they occupied before the race was suspended". In cazul lui Hamilton, pista nu era blocata pentru ca... nu era in pista. A se citi cu atentie: se reia startul doar cu masinile care nu au posibilitatea sa se reintoarca la start deoarece pista este blocata. Pai Hamilton era pe miriste, ce treaba avea cu pista? Eu zic ca nu prea e cusera decizia FIA

  • Sorin Blaj, marţi, 24.07.2007 13:13
    Prostia FIA

    nu are margini.

  • stroakle, marţi, 24.07.2007 13:24
    FIA

    ... FIA asta intotdeauna a favorizat "circarii". "Circarii" sunt cei ce prin dinamica activitatii lor la un moment dat, dau culoare campionatului si creeaza spectacol, deci BANI pentru FIA. Si Ferrari au fost "circari", atunci cand Schumacher facea legea. Si Schummy a fost favorizat dupa o iesire in decor, si repus pe pista, intr-un fel sau altul. Acum, "circarii" sunt cei de la McLaren, sau cel putin ei au reusit cel mai bine sa acapareze privirile tuturor, si sa faca sa curga cerneala datorita ispravilor lui Hamilton sau Alonso. Si cum sa nu-i "ajute" FIA ?? The show must go on...

  • Seb, marţi, 24.07.2007 13:28
    @alecstm

    Citatul e din Regulamentul FIA, pag. 27, cap. 41 - Suspending a Race, paragraful 41.3

  • cris, marţi, 24.07.2007 13:32
    Aproape pt toti

    stau si citesc si nu-mi vine sa cred cat de idioti sunt unii (majoritatea); nu sunt in stare sa citeasca un regulament si sa-l interpreteze, dar la datul cu parerea sunt asi. Sunteti penibili.

  • Seb, marţi, 24.07.2007 13:45
    @cris

    Las-a dracu'. Decizia FIA e discutabila.

  • billy, marţi, 24.07.2007 16:08
    mai mai

    e greu tare sa citesti si sa mai si pricepi ce citesti. Decizia FIA a fost corecta. In momentul neutralizarii cursei Hamilton era pe pista. Cum asa? Pentru ca inaintea lui cu cateva secunde mai iesise un nefericit, nu stiu care. In momentul in care ala iesise cursa s-a neutralizat, "stegarii" fluturand deja hepatita. Hamilton a iesit in decor in timp ce cursa era neutralizata. A tinut motorul pornit, l-au repus in pista cu macaraua. Nimic neregulamentar, nimic jucat la negru, nici o conspiratie impotriva romaniei, bucurestiului, ungurii si rusii n-au avut nimic de-a face cu chestia asta. Pur si simplu, o mica gaura in regulament a permis crearea unei situatii mai...ciudate (s-a mai intamplat si cu Schumi care a castigat cursa la boxe, regulamentul probabil se va schimba si acum). Totusi, e chiar asa de greu sa adunati 1+1 si sa vedeti rezultatul? Si mai terminati cu "din cate stiu eu" ... astea-s afirmatii de oameni ce cred ca ei stiu tot si stiu bine. O gramada de lucruri s-au schimbat in regulamentul FIA de anul asta. Mai aruncati un ochi si pe altceva in afara de pr0n cand sunteti pe net.

  • titi, marţi, 24.07.2007 22:45
    Hotie pe fata !

    Daca nu era Mercedes si in Germania comisarii de cursa nu ar fi neutralizat cursa ,dar au sperat ca Hamilton sa poata intra in puncte ,au luat teapa.

  • macaragiu, miercuri, 25.07.2007 06:24
    ajutor de sus=din macara

    hamilton ,marketing ,regulamente ,bla , bla bla....no comment!!!

  • mishu, miercuri, 25.07.2007 11:07
    hotie pe fata

    daca fia spune k a fost corect ce a facut hamilton, de ce macaraua nu a luat toate celelalte monoposturi din pietris? e posibil k si celelalte sa nu li se fi oprit motoarele.....

  • billy, miercuri, 25.07.2007 14:26
    mai baieti

    macaragiu: daca vrei neaparat sa faci ceva, baia e aproape. Mishu - toti ceilalti aveau motoarele oprite. v-am mai indemnat si in postul de mai sus sa cititi si sa ganditi inainte de a pune un comment