Castigatorii Dakar

Publicat luni, 22.01.2007 12:53 de Bogdan Mirică

Raliul Dakar si-a desemnat castigatorii. Peterhansel la masini, Despres la motociclete si Stacey la camioane sunt cei care au triumfat in 2007.

Stephane Peterhansel si-a adjudecat duminica victoria in Raliul Dakar, dupa ce si-a asigurat un avantaj considerabil in ultima runda, a 15-a, din jurul capitalei Senegalului. Francezul de 41 de ani l-a invins pe colegul sau de echipa de la Mitsubishi, Luc Alphand, cu o diferenta de 7 minute 48 de secunde, desi nici unul dintre ei nu a castigat macar o etapa a raliului. Victoria lui Peterhansel, a treia in ultimii patru ani si a noua din intreaga sa cariera, a reprezentat al 7-lea titlu consecutiv pentru Mitsubishi, care a reusit inca o data sa invinga eternul rival Volkswagen.

Ultima etapa a fost castigata de pilotul VW, Giniel de Villiers, care a fost cu doua secunde mai rapid decat colegul sau de echipa, Carlos Sainz. Aceasta a fost a patra victorie pentru Villiers si a noua pentru Volkswagen in acest an, dovada ca germanii au avut forta dar nu si rezistenta celor de la Mitsubishi.

Jean-Louis Schlesser a terminat al treilea in clasamentul general, la 94 de minute in spatele lui Peterhansel, completand un podium in totalitate francez. Nasser Al-Attiyah (X-Raid BMW) si americanul Mark Miller (Volkswagen) s-au clasat pe locurile 4 si 5, in timp ce Hiroshi Masuoka a fost al saselea (Mitsubishi). Pe locul sapte a terminat Carlos Sousa (Volkswagen Phoenix) secondat indeaproape de americanul Robby Gordon (Hummer). Spaniolul Sainz care a castigat 5 etape ale raliului si belgianul Stephane Henrard au completat topul celor zece.

La motociclete, Cyril Despres a reusit sa castige Raliul Dakar pentru a doua oara in trei ani. Francezul de 32 de ani, care a mostenit sefia clasamentului marti dupa accidentul lui Marc Coma, a castigat cu un avantaj de 34 de minute 19 secunde in fata colegului sau de la Gauloises KTM, David Casteau. Casteau a inregistrat cel mai bun rezultat al carierei sale, obtinand locul 7 in clasamentul general.

Victoria lui Despres a fost a saptea consecutiva pentru austriecii de la KTM. Americanul Chris Blais a terminat al treilea, la o diferenta de 52 de minute fata de primul clasat. Norvegianul Pal Andres Ullevalseter s-a clasat al patrulea. Portughezul Helder Rodrigues, castigator in doua etape ale raliului, a fost primul pilot non KTM care termina in primii cinci, el pilotand o motocicleta Yamaha. Castigatorul ultimei etape, letonianul Janis Vinters, a incheiat raliul pe locul 7, la 14 minute in urma lui Rodrigues.

Hans Stacey a triumfat la categoria camioane, dupa ce a terminat concursul cu un avantaj de peste trei ore. Pilotul olandez, care a condus clasamentul toata saptamana, a reusit primul titlu pentru camioanele MAN, spulberand seria de 5 victorii consecutive ale rusilor de la Kamaz. Stacey este primul pilot olandez care dupa 20 de ani reuseste sa castige aceasta categorie a Raliului Dakar.

Pe locul doi s-a clasat rusul Ilgizar Mardeev pe un Kamaz, urmat indeaproape de cehul Ales Loprais pe o Tatra. Ultima etapa a fost castigata de Arjan Brouwer pe un GINAF, olandezii avand inca un motiv de bucurie.