
Tehnologie
Pe cât de multe sisteme de toate tipurile ai la dispoziție pe XC90, pe atât de ușor e să le găsești și să le pornești sau să le oprești. Centrul de comandă este display-ul de 9 inch de pe bord, o minune (îmi măsor bine cuvintele) la nivelul ușurinței în utilizare care te face să anticipezi și să găsești instantaneu orice cauți.
Un alt pas major în comparație cu generația precedentă de modele Volvo este pachetul Head-Up Display, care-ți proiectează color în parbriz toate informațiile de care ai nevoie atunci când conduci. Seamănă mult cu cel folosit de cei de la BMW de ceva ani pe modelele proprii, chestie care îmi arată că suedezii sunt îndeajuns de inteligenți încât să preia fix ce contează de la adversari.
Vârful experienței pe care o vei trăi într-un XC90 este însă oferit de pachetul audio semnat de compania britanică Bowers&Wilkins. Chiar dacă băieții ăștia nu sunt foarte populari printre mărcile auto, ce vei găsi pe XC90 îți va schimba complet percepția asupra modului în care trebuie să se audă muzica într-o mașină. E pur și simplu înălțător, o senzație pe care nu o s-o înțelegi până când n-o experimentezi pe pielea ta. Îți recomand doar să mergi la un dealership Volvo și să-i rogi pe cei de acolo să te lase să asculți melodia ta preferată într-un XC90 echipat de Bowers&Wilkins. Îți garantez că vei simți detalii și că vei trece prin sunete pe care nu le-ai mai auzit niciodată. Pachetul e atât de reușit, încât, într-o discuție informală cu alți jurnaliști auto la un test care a avut loc acum o lună în Austria, am ajuns la concluzia că sunt șanse reale ca sistemul Bowers&Wilkins să fie în Top 3 cele mai bune pachete audio oferite vreodată de o mașină de serie.
Atât de bun, încât când e pornită muzica nu auzi zgomotele de rulare care sunt resimțite la interior pe autostradă, la peste 100 km/h atunci când mașina e încălțată cu anvelope de iarnă Nimic grav, dar izolarea fonică perfectă nu face casă bună nici cu dimensiunile mari ale lui XC90.
Normal, există şi alte mici probleme în interiorul lui XC90. De exemplu, dacă eşti un şofer care ştie să ţină volanul corect - cu mâinile la orele 9 şi 3 - vei avea surpriza de a apăsa involuntar în viraje cu podul palmei pe butoanele care măresc volumul muzicii sau modifică piesa sau postul de radio. Asta pentru că ele sunt amplasate mult prea aproape de coroana volanului.
Stufos dar frumos. O masina ca asta merita un test asa.