Mazda MX-5 RF

2.0 Benzina (Skyactiv-G) 160CP Man6 Revolution Top

Tinuta de drum

4.5

Dacă există un capitol unde Mazda MX-5 RF excelează, acela este cel al ținutei de drum. Cu toate că este o idee mai grea, versiunea cu hard-top este la fel de agilă ca versiunea clasică cu plafon textil. Direcția de o precizie chirurgicală este la fel de prezentă, la fel și suspensia excelent reglată. Parcurgerea oricărui drum virajat devine o plăcere la volanul modelului MX-5 RF. Ba chiar și trecerea prin sensurile giratorii se transformă în momente fascinante, în care simți că mașina de sub tine se comportă ca un soi de prelungire a ta.

Iar dacă ne simțim stăpâni pe situație, putem decupla sistemul ESP la simpla atingere a unui buton. Spatele va pleca în viraje, dar totul este controlabil și intuitiv. Factorul fun nu a dispărut, ci este la fel de prezent ca în orice alt exemplar al modelului MX-5.

Trebuie însă menționat zgomotul la vânt destul de pregnant care se aude în habitaclul atunci când rulăm cu plafonul capotat. Acesta se aude din zona elementelor de caroserie aflata imediat în spatele tetierelor și probabil va fi remediat de constructor după un viitor facelift.

  • Kirotractor, joi, 02.02.2017 11:27

    Titlu inspirat si test obiectiv, dar ceva nu rimeaza cu pretul (prezumtiv poate?) al variantei RF, fiindca-n vest versiunea targa e taxata-n plus doar cu 2.500-2.700, iar la noi de obicei sumele-s mai mici (inclusiv pretul de baza al cabrioletului - "doar" 20.090 euro.) Posibil sa fie vorba de obligativitatea unui nivel superior de echipare pt RF si cu motorul 1.5, asa ca meritam o clarificare - daca ea exista, evident. Va avea cred succes si-n Romania, fiind mai confortabila si mai silentioasa decit sora ei cu pavilion textil - in ciuda suieraturilor sesizate - si-n plus mai protejata de vandalii care nu lipsesc nici la noi. In rest, RF-ul are ceva din farmecul fostelor... si disparutelor mici coupe-uri britanice sau italiene (ba chiar si germane - v. "anticul" Opel GT) si practic n-are concurent deocamdata, asa ca Mazda poate cere pe RF cam cit vrea. ;-)

  • mm, joi, 02.02.2017 11:50

    una dintre putinele masini sport pur sange, fun si atat, fara purcel, fara basini de club si mai ales fara cursuri speciale de conduns.

  • vianu, joi, 02.02.2017 12:15

    cred ca cei de la Mazda merita felicitati pentru modelul asta. Practic, fara concurenta, in opinia mea, este ultimul reprezentant al old class. In comparatie, masina asta nu se lauda cu puteri de neimaginat ori tehnologii elogiate pana la greata, n-are "n" turbine" si nici motoare premiate, n-are realitate augumentata ori virtual cockpit si nu vine niciun designer sa-mi explice ce a vrut el sa transmita. Este o masina adevarata pentru cei care stiu ca pilotajul este mai mult decat acceleratia fulminanta, liniutzele demne de pus pe net ori viteza maxima pe autostrazi, motiv de mandrie absoluta. Walter Rohrl spunea o chestie faina: pilotul si masina isi dau examenul pe drumurile virajate, oricine poate merge drept....

  • gtrazvan, joi, 02.02.2017 17:42

    Real, o dezamagire detstul de mare masina asta, motor slab performant si foarte gurmand, insonirizare foarte slaba, finisarea foarte slaba pentru o Mazda si asa dorinta s-a transformat in dispret.

  • gtrazvan, joi, 02.02.2017 20:32

    Mentionez ca am fost primul propietar de Mazda MX-5 ND G160 Revolution!

  • vianu, vineri, 03.02.2017 01:33

    @gtrazvan pai n-ai testat-o initial? ai aruncat 'jdemii de parai, pur si simplu? intrebarile sunt retorice...vad ca pe forumul de dedicat nu pari sa te plangi de achizitie

  • mm, vineri, 03.02.2017 09:24

    @gtrazvan pai se pare ca n-ai inteles care-i scopul acestei masini, daca ai luat-o sa te dai mare sau ca ti-a placut designul exterior, atunci te-ai cam inselat. Oricum ideea e ca la noi nu prea te poti bucura de ea, drumurile de coasta (ma refer la serpentinele de munte) fiind ori prea aglomerate ori prea proaste, iar ca sa mergi cu ea pe autostrada sau prin oras este total inutil.

  • maximuspc, joi, 09.02.2017 13:35

    @gtrazvan: poti da mai multe detalii despre MX5? Ma intereseaza si pe mine si nu sunt 100% hotarat. Merci!