Interior

4.5

V-am spus deja că Leapmotor C10 are un interior foarte asemănător cu ce vedem pe Tesla. De fapt, multe dintre aceste noi modele venite din China s-au inspirat din ideea de interior a celor de la Tesla. Aici mă refer la un habitaclu rece, lipsit de orice fel de buton fizic, cu două ecrane mari și lumini ambientale. Atât.

Personal, nu apreciez aceste lucruri, un lucru puțin paradoxal având în vedere că m-am născut în anul 2000. Spun asta pentru că până am ajuns să am permis de conducere, mașinile deja începuseră să devină un fel de „ecrane pe roți”.

Pentru a descuia și încuia mașina, nu ai o cheie normală, ai un card pe care trebuie să îl apropii de oglinda laterală a șoferului. Pentru a porni mașina, nu ai un buton start/stop. Cartela trebuie pusă într-o zonă specială pe consola centrală și abia apoi poți porni la drum.

Singurele butoane fizice sunt cele pentru geamurile electrice, rotițele de pe volan și cele 3 butoane aflate pe plafon. Asta înseamnă că sistemul de climatizare este integrat în ecranul central. Cum nu există butoane fizice sau rotițe pentru climatizare, mereu vei fi nevoit să îți iei privirea de la drum.

Butoanele pentru geamuri au funcția inversată. La toate mașinile pe care le-am condus, dacă împingi de acel buton, geamul se ridică și viceversa. Ei bine, la Leapmotor este invers.

Cu butoanele de pe volan poți regla anumite lucruri. De exemplu, pentru a regla oglinzile laterale, intri într-un meniu special din sistemul multimedia și cu rotițele de pe volan le reglezi.

Pe plafon ai butonul de avarii, un buton pentru protecția plafonului panoramic și un buton configurabil. În cazul meu, acel buton era configurat să mute poziția scaunului pasagerului.

Din punct de vedere al materialelor, cei de la Leapmotor nu s-au zgârcit. În zona superioară a bordului și a portierelor regăsim suprafețe acoperite cu materiale moi, plăcute la atingere. Singurele zone în care găsești un material ceva mai neprietenos sunt în părțile de jos ale bordului și ușilor.

Gurile de ventilație sunt frumos ascunse în bord, în timp ce toată partea mediană a bordului este traversată de o bandă de lumină ambientală. E foarte interesant faptul că poți selecta ca lumina ambientală să se schimbe automat la 3-4 secunde. Practic, te simți ca de Crăciun când stai în fața bradului.

Când vine vorba de izolarea fonică, Leapmotor se descurcă admirabil până ce ajungi la viteze cu care te deplasezi în mod normal în mediul extra-urban. Până la 90-100 de km/h, habitaclul reprezintă o zonă liniștită, dar după ce treci de 100-110 km/h, te lovește un zgomot puternic de vânt. La viteze de autostradă, zgomotul devine și mai accentuat.

Scaunele sunt minunate. Acestea sunt dintr-o piele de culoare neagră și sunt extrem de moi. Ele vin cu funcție de încălzire și ventilație. Mai mult, cred că singura mașină pe care am condus-o cu un șezut atât de încăpător și moale precum Leapmotor C10 a fost un Volvo V70 din 2009. Și mașina aceea avea un fotoliu în loc de scaun. Cel mai interesant lucru este că aceste scaune se rabatează pe spate la 90 de grade.

Din punct de vedere al spațiilor de depozitare Leapmotor C10 se descurcă foarte bine. Dacă nu luăm în calcul torpedoul absolut minuscul (sunt multe supercaruri care au torpedou mai mare), în rest ai destul loc. Spațiile din ușă sunt largi, în timp ce în cotieră îți încape orice.

Mai mult, ai și un suport pentru telefonul mobil și o zonă ascunsă sub controla centrală. Desigur, această consolă încorporează și două suporturi de pahare. Spațiul este atât de generos deoarece selectorul transmisiei a fost poziționat pe coloana de direcție, în dreapta volanului.

De departe cel mai plăcut aspect la această mașină, când vine vorba de spațiu, este locul pe care îl au pasagerii din spate. Vă spun sincer că modele consacrate pentru locul generos din spate (precum Skoda Superb și Kodiaq) și-au găsit un rival pe măsură.

Nu există un tunel median, deci podeaua este plată. Cu tot cu scaunul șoferului setat la înălțimea mea, de 1.85 metri, aveam spațiu la genunchi mai mult de o palmă. La cap, aceeași poveste, chiar dacă mașina mea de test venea cu un plafon panoramic uriaș.

Din păcate, Leapmotor C10 nu vine cu un frunk, deși cred că ar fi avut loc de unul. Hayonul se acționează electric de la un buton ascuns, aflat lângă blocul optic al stopului din dreapta. Volumul portbagajului este de 435 de litri.

Comparativ, Tesla Model Y vine cu un volum al portbagajului de 854 de litri, aproape dublu față de C10. Skoda Enyaq are un portbagaj de 585 de litri, în timp ce Ford Mustang Mach-E oferă 402 litri de spațiu.

  • ds, marţi, 08.04.2025 08:51

    Bun așa, autonomie reală între 280-300 km pentru o căciulă de bani, 41.900 (minim). :)))))) Un alt chinezism penibil plin de afafiuri inutile pentru client dar rentabile pentru producător. Până și Matiz-ul avea un bord mai rafinat decât astea doua ecrane trântite în mijlocul bordului. Și nu înțeleg de ce trebuie pentru a deschide mașina să apropii cardul de acces în zona oglinzii când, chiar și pentru Logan, e suficient să-l ai în buzunar când ești în apropierea mașinii.

  • andrei, marţi, 08.04.2025 11:09

    Cum sa ai interiorul ala penibil si nota aia imensa? cred ca ati gresit total nota. Iar autonomia e o gluma. sa o conduca ei. si tot asa are autopilotul? face ce vrea el, ca in cazul ala cu masina aia chinezeasca care a mers continuu pana s-a terminat bateria? :D

  • dan_grc, marţi, 08.04.2025 11:19

    Dintre modelele chinezești atractive, cu interioare rezonabile și prețuri competitive, acesta cu siguranță nu face parte, nu bifează nimic avantajos .

  • Alin, marţi, 08.04.2025 11:23

    Tesla de aproape 300cp sau cotet lowcost Hmm....hmmm Dificil, dificil (insert meme cu butonu de alegere) Chiar daca are baterie ma mare, consumul este ineficient si anuleaza orice avantaj de capacitate. Oare cat o fi pretul real? 129.000-169.000 scoici (16.000-21.000 eur) pret final la consumator, deci cu niste mici schimbari de taxe si costuri de colo pana ici, pret real 20.000-25.000 euro Asa da, ar fi corect sa primesti masina asta la 20-25k, o tigaie low cost (este un brand promovat ca fiind low cost) care nu are nici un fel de plusuri, doar o alta masina care daca ai probleme, poti sa o arunci la gunoi neavand suport tehnic relevant, pentru ca dealerii nu sunt interesati ca electricele sa se vanda, fiindca o sug la aftersales de unde dealerii se imbuiba

  • Fast_and_Curious, marţi, 08.04.2025 11:31

    Arunca chinezii cu bani spre jurnalisti sa le testeze conservele ca disperatii. Pe toate site-urile drive teste cu modele chinezesti in prostie. Dar stiti ce nu prea am vazut? Teste comparative, sa le puneti impreuna si sa vedem care o are mai mare. La baterie, autonomie si viteza de incarcare ma refer, bolnavilor :)) A mai aparut acum ceva marca noua, Denza (subsidiara BYD) care cica vrea sa se bata cu modelele premium germane. Fugiti ma de-aici... Cineva care a urmarit domeniul auto de multi ani, stie ca asa ceva va fi nu greu, ci aproape imposibil. Triada Audi, BMW si Mercedes au ceva ce ceilalti producatori de volum nu reusesc decat punctual sa fie la acelasi nivel, dar nu per ansamblu. Fie le iese bine confortul, fie locuri de depozitare, fie navigatia etc. etc. etc., dar nu toate la un loc. De-asta cei 3 raman etalonul, ca ne place sau nu, cu unele probleme de fiabilitate la anumite modele, si totusi sunt altceva.

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 18:44

    Realizez că e o generalizare dar din câte observ modelele chinezești au probleme cu eficiența, în special la viteze de autostradă. Autonomia declarata e foarte optimista, chiar și folosind standardul european. Cel chinezesc e oricum mai darnic. Asta nu se aplica și mașinilor europene/americane asamblate în China (Tesla, Polestar etc).

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 18:49

    @fast Sunt pe Youtube teste comparative cu Tesla 3, ID7 și BYD Seal. Sau Polestar 2, Hyundai și Seal.

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 19:02

    Legat de producătorii de volum: unul din marile avantaje ale electrificării pentru producătorii de volum e ca, inițial, a anulat avatajele triadei la motorizari. Toate lumea cumpăra baterii si motoare de la terti. De o data oricine poate sa aibă, dacă vrea, 500 de CP, tracțiune integrala etc. Situația însă se schimbă. Triada deja vine cu tehnologie proprie care pare a aduce un salt substantial în performanță. Vezi noul Mercedes CLA, viitoarea Neue Klasse la BMW și VW PPE. La Stellantis rămâne de văzut cum va fi STLA.LARGE în realitate, dacă se poate compara cu cele de mai sus.

  • Joe, marţi, 08.04.2025 23:58

    E neinteresanta pentru Europa pentru ca Ursula cu taxele ei,,ii dubleaza pretul,,plus foamea distribuitorilor.Ia s o fi fost 20 000 de euro,nu era de badat in seama fata de Spring?

  • auto_fan, vineri, 11.04.2025 14:42

    Mi se pare foarte amuzant cum pe Automarket nu exista niciun model testat cu mai putin de 4 stele rating. :)) Nu neaparat in conexiune directa cu modelul de aici, dar totusi, ce valoare si credibilitate au rating-urile, in conditiile in care si "cele mai cotețe" au peste 4 stele?