Interior

4.0

Nu putem spune că interiorul lui Tonale PHEV diferă foarte mult de cel al unui model non-PHEV. Totul depinde de nivelul de echipare pe care îl alegi. Cert este că noul Tonale se poate lăuda cu unul dintre cele mai reușite interioare din segmentul în care operează.

Cel mai mult ne-a plăcut faptul că, spre deosebire de alte modele, ecranele sunt bine gândite și integrate în designul general de la interior. Știm cu toții că asta e noua modă în industrie și războiul împotriva butoanelor este în plină desfășurare, dar în Tonale ai un mix bun din acest punct de vedere.

Instrumentarul de bord este acum digital și are o diagonală de 12.3 inch. Rezoluția este impecabilă, iar animațiile se mișcă bine, oferindu-ți posibilitatea de a alege trei teme diferite. Pe lângă asta, ecranul propriu zis este încadrat de două elemente familiare pe care Alfa Romeo le-a folosit timp de zeci de ani. Este vorba despre faimosul design „Cannocchiale”. El presupune două elemente ornamentale în stilul vechilor ceasuri analog, poziționate fix în spatele volanului. Tot aici vei observa și câteva animații suplimentare, care reflectă caracterul hibrid al mașinii.

Pentru sistemul multimedia avem un ecran de peste 10 inch, încadrat bine în planșa de bord. Acum avem și iluminare ambientală, deși ea este limitată doar la un ornament de pe bord și la numai câteva culori disponibile, departe de ceea ce oferă Mercedes-Benz, spre exemplu.

Așa cum te aștepți de la un producător premium, materialele folosite sunt de calitate bună în majoritatea locurilor. Panourile ușilor folosesc un melanj de plastic tare, în partea de jos, și materiale moi în partea centrală și superioară. O excepție în acest sens am observat pe ușile din spate, unde plasticul neprietenos este prezent și în partea de sus a panourilor ușilor.

Fiind construit pe aceeași platformă ca Jeep Compass, Tonale oferă mult loc pentru pasageri, atât în față cât și în spate iar includerea unui pachet de baterii în ecuație nu se simte în habitaclu. Tunelul de transmisie foarte coborât oferă posibilitatea de a transporta trei adulți pe bancheta spate, locul din mijloc nefiind mult mai ridicat, comparativ cu celelalte două.

Ergonomia este la ea acasă, butoanele pentru cele mai importante funcții de la bordul mașinii fiind în continuare separate de ecranele care par să ne domine viața la orice pas. De exemplu, sunt recunoscător pentru faptul că pe Tonale încă mai avem butoane fizice pentru controlul funcțiilor sistemului de climatizare. Mai mult, scaunele față sunt bine profilate, pot fi încălzite și ventilate, iar volanul este pur și simplu perfect, fiind împrumutat de la frații mai mari, Giulia și Stelvio.

Când vine vorba de practicalitate, avem câteva minusuri. În portbagaj mai ai disponibili doar 385 de litri, comparativ cu cei 500 oferiți de modelul non-PHEV. Asta, din cauza bateriei. Aici, BMW X1 xDrive25e stă mai bine, cu 490 de litri, în timp ce GLA 250e e la egalitate cu modelul italian.

  • dan_grc, marţi, 31.10.2023 16:17

    Dacă Giulia și Stelvio sunt pe platforme dedicate, doar pentru aceste modele, justicand cât de cât prețul ridicat, acest Dodge Hornet cu siglă de Alfa n-a nimerit deloc prețul de plecare, nici pe cel final, 63.000 euro, preț de Lexus, sa nu mai supăr haterii de nemtoaice, de parcă ar exista doar Bmw și Mercedes .

  • Mircea Badea, marţi, 31.10.2023 17:28

    ce cauta prin oras?! zici ca e un tanc abandonat...

  • dopdecada, marţi, 31.10.2023 19:08

    Am văzut-o la SAB, m-am urcat în ea. Materialele so-so, spațiul interior nu te dă pe spate. O mașină frumoasă...și cam atât. Cine o ia, știe de ce o ia.

  • Andrei, marţi, 31.10.2023 22:31

    Lexus a rămas doar o siglă. În rest, tot încarcă să justifice prețul premium dar nu prea conving decât pe americani. De când platforma dedicată e ceva extraordinar pentru un SUV? Face ceva special? Platforma aia a fost gândită pentru Giulia, n-are nicio treaba cu elefantul Stelvio. Pret: evident, nu merita. Modelul testat e mai scump decât Tesla Y Long Range, dar și decât Performance. Sigur, dacă nu te plimbi mai mult de 500km fără oprire, precum Seriff.

  • dan_grc, miercuri, 01.11.2023 11:20

    @ Andrei O platformă tehnică cu motoare longitudinale, tracțiune spate/ integrală, cardan de fibră de carbon, este o investiție scumpă, dacă se împarte doar la două modele care oricum nu fac volume suficiente, recuperarea investiție este foarte dificilă, sau inexistentă, de aceea una este sa ceri 70.000 euro pe un Stelvio, alta 63.000 pe acest compromis numit Tonale cu motor de 1.3 .

  • Andrei, miercuri, 01.11.2023 12:10

    Mi se pare ca amesteci lucrurile. Recuperarea investiției e una, prețul pe care îl plătește cumpărătorul e alta. Apropo, investiția a fost făcută de FCA, nu de Stellantis. Prețul pe care e dispus sa îl plătească cumpărătorul nu are nicio treabă cu recuperarea investiției producătorului. Cumpărătorul evaluează calitatea, performanta, prestigiul, prețul de revanzare și altele. Dacă foloseau platforma mai scumpa și prețul era mai mare, sau marja de profit era mai mica. Și încă ceva: asta e un SUV mic. După ce că e inutil și îngrămădit asa cum e acum, dacă mai puneau și motorul longitudinal nu îl mai cumpăra decât fanii dedicați. Că era și mai îngrămădit și inutil, și desigur, mai scump.

  • dan_grc, miercuri, 01.11.2023 16:27

    Am spus eu ca trebuia longitudinal la Tonale ? Am spus doar ca la o mașină mai mare, cu motor longitutidal, se justifica altfel un preț mare, nu contează cine a făcut investiția, ideea este aceeași, acest Tonale este mega scump, fie și hibrid, peste concurență, total nejustificat .