Votul privind modificarea Codului Rutier a fost amânat cu o săptămână
Guvernanţii au decis să amâne cu o săptămână votarea modificărilor aplicate Codului Rutier în loc să-l voteze în şedinţa de pe 2 octombrie.
Noul Cod Rutier a fost supus la vot în şedinţa Guvernului de pe 2 octombrie, dar aleşii au decis să amâne cu o săptămână momentul în care va fi luată o decizie finală în privinţa modificărilor. Propunerea prevedea o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu-şi îndeplinesc atribuţiile, dar şi amenzi de până la 9.600 de lei pentru şoferii care încalcă legea şi provoacă accidente din acele cauze. Suspendarea permisului de conducere poate să ajungă până la doi ani de zile, în cele mai grave cazuri. Guvernanţii vor să adopte noul Cod Rutier prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce înseamnă cănu va mai intra în dezbatere parlamentară, ci va intra în vigoare din momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial.
Radu Stroe, Ministrul Administraţiei şi Internelor, a declarat că va lua în considerare propunerile care ar putea să fie utile şi le va integra în proiect înainte ca acesta să fie votat în Guvern. Anumite propuneri au fost deja luate în considerare, în timp ce unele au fost eliminate din start. Rămâne de văzut ce schimbări au operat cei de la MAI faţă de proiectul prezentat iniţial, în cazul în care proiectul va primi un vot pozitiv.
ULTIMA FORMĂ PUBLICATĂ A PROPUNERII DE MODIFICARE A CODULUI RUTIER - SANCŢIUNI:
SUSPENDAREA PERMISULUI DE CONDUCERE TIMP DE DOI ANI |
-conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul -conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia sau în care se desfăşoară în mod normal -depăşirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus -nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată. |
Noua propunere de modificare a Codului Rutier implică şi posibilitatea suspendării permisului de conducere timp de un an în cazul accidentelor soldate doar cu pagube materiale. Până acum, permisul de conducere al unui şofer care provoca un accident din una din cauzele de mai jos era suspendat până la trei luni.
SUSPENDAREA PERMISULUI DE CONDUCERE TIMP DE UN AN |
-neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune -nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor "Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere", "Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere" însoţite de indicatorul "oprire", instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată -conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia -depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus - conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune. |
UPDATE 12:10: Vicepremierul României propune discutarea noului proiect de lege în Parlament, deoarece modificările propuse sunt importante şi afectează toţi şoferii. Însă, proiectul va ajunge oricum în faţa guvernanţilor, urmând să fie luată o decizie în urma şedinţei de astăzi.
UPDATE 16:00: Potrivit surselor oficiale, proiectul de lege care implică modificarea Codului Rutier a fost amânat. Guvernanţii au decis să lase proiectul în dezbatere publică pentru încă o săptămână.
Via Mediafax
Sper ca realizati ca asta e facuta doar pentru a ridica nivelul spagii. Stiim din istorie ca cine a fost prins nu a patit nimic si nici nu o sa pateasca mai ales ca acum sunt niste abject la guvernare!! CASE CLOSED!!!