Noua generație Skoda Octavia se prezintă: interior modern și versiuni plug-in hybrid de până la 245 CP cu autonomie electrică de 55 kilometri
Skoda a publicat imagini și detalii tehnice ale noii generații Octavia. Modelul-simbol al mărcii a crescut în dimensiuni, are un interior modern și primește două versiuni plug-in hybrid de până la 245 de cai putere cu autonomie electrică de 55 de kilometri.
La numai doi ani de la ultimul facelift, Skoda Octavia primește o nouă generație prin care introduce numeroase noutăți majore.
Cel mai vândut model Skoda are un design proaspăt, un interior modern și o gamă variată de motoriari, la care se adaugă un pachet consistent de sisteme de asistență.
Noua Skoda Octavia păstrează trendul recent din industria auto și are dimensiuni mai generoase: lungimea a crescut cu 19 mm la 4.689 mm, în timp ce lățimea a crescut cu 15 mm la 1.829 mm. În schimb, ampatamentul rămâne neschimbat la 2.686 mm.
Constructorul ceh menționează de asemenea că noua Octavia are un coeficient aerodinamic de 0.24, în timp ce versiunea break va avea un coeficient de 0.26.
Din punct de vedere al designului, principala noutate este fără îndoială revenirea la farurile tradiționale, după criticile primite pentru farurule duble introduse cu ocazia facelift-ului. În plus, noile faruri au dimensiuni ușor mai mici.
Ca noutate absolută pentru Skoda, noua Octavia poate fi echipată și cu faruri Matrix LED. În plus, grila a fost de asemenea ușor restilizată, spre deosebire de partea laterală, care a rămas în mare parte neschimbată.
Clienții vor putea însă să aleagă noi jante de aliaj de 19 inch, în timp ce în spate indicatoarele de direcție full-LED sunt dinamice, iar logo-ul mărcii a fost înlocuit cu literele Skoda.
Noutăți majore la interior
Noutăți majore există și la interior, iar noua Octavia preia numeroase elemente ale planșei de bord de la noua generație Volkswagen Golf. Instrumentarul digital de bord are diagonala de 10.25 inch și este acompaniat de un sistem de infotainment care poate fi comandat în versiuni de 8.25 inch sau 10 inch.
De asemenea, imediat sub ecranul principal există o zonă touch prin care șoferul sau pasagerul din dreapta pot controla anumite funcții precum volumul sistemului audio sau zoom-ul pentru navigație.
Așa cum am aflat dintr-o serie de schițe anterioare, Octavia este disponibilă pentru prima oară cu un volan cu două spițe și oferă acces la 14 funcții diferite, în timp ce luminile ambientale sunt disponibile în 10 culori predefinite.
Există și sistem de sunet Canton și până la 5 porturi USB-C. De asemenea, deși ampatamentul a rămas același, Skoda afirmă că spațiul pentru genunchii pasagerilor din spate a crescut cu 78 mm, în timp ce volumul portbagajului ajunge la 600 litri (+10 litri), respectiv 640 litri (+30 litri) pentru versiunea Combi.
Gamă variată de motorizări
Gama de motorizări este una foarte variată, întrucât noua Octavia poate fi cumpărată cu motoare diesel și pe benzină, dar și în versiuni hibride și plug-in hybrid. Fanii motoarelor pe benzină au la dispoziție unități TSI EVO de un litru și 110 CP, 1.5 litri și 150 CP și 2.0 litri și 190 CP.
Primele două motoare sunt oferite împreună cu un sistem mild-hybrid de 48V atunci când sunt achiziționate în versiunile cu cutie automată DSG cu 7 trepte. În schimb, motorul de 190 CP este disponibil exclusiv cu transmisie DSG și cu tracțiune integrală. Așa cum se întâmplă și acum, toate motoarele pe benzină beneficiază și de filtru de particule.
Între timp, fanii diesel vor avea la dispoziție motorul TDI de 2.0 litri, disponibil în versiuni de 115 CP, 150 CP și 200 CP. În acest caz, sistemul de tracțiune integrală este disponibil pentru versiunile de 150 CP și 200 CP.
În plus, noua Octavia poate fi achiziționată și în două versiuni plug-in hybrid echipate cu un motor pe benzină de 1.4 litri cuplat la un motor electric. Și aici există mai multe opțiuni, întrucât versiunile PHEV au 204 CP și, respectiv, 245 CP, la fel ca în cazul noii generații Golf.
Bateria Li-Ion integrată are o capacitate de 13 kWh, cântărește 135 de kilograme și oferă o autonomie electrică de până la 55 kilometri (WLTP). Aceasta poate fi încărcată în 5 ore la o priză de 2.3 kW sau în 3 ore și 33 de minute prin utilizarea unui wallbox de 3.6 kW.
De asemenea, Skoda a oferit informații și despre noua generație Octavia RS, care va fi disponibilă atât cu motor diesel, cât și cu unitate pe benzină. Versiunea pe benzină va utiliza un motor TFSI de 2.0 litri și 245 CP, în timp ce varianta diesel va miza pe un TDI de 2.0 litri și 200 CP.
Pentru noua generație Octavia, Skoda a pregătit patru tipuri de suspensii: standard, Sport (gardă la sol mai mică cu 15 mm), Rough Road (gardă la sol mai generoasă cu 15 mm) și versiunea Dynamic Chassis Control cu amortizoare adaptive. În acest ultim caz, garda la sol va fi mai mică cu 10 mm, singurele versiuni pentru care nu se va aplica această regulă fiind cele plug-in hybrid.
Pachetul de sisteme de siguranță va fi unul generos, iar printre noutățile pregătite de Skoda amintim de Collision Avoidance Assist și Exit Warning.
Noua Skoda Octavia va fi disponibilă pe piața din Cehia până la sfârșitul acestui an, iar ulterior va ajunge și pe principalele piețe europene. De asemenea, în 2020, Octavia va putea fi achiziționata și în versiunile RS și Scout.
Via Skoda
Incredibil! Au reușit să scoată un design mai prost decât cel de pe Golf 8:)) Deci absolut toate simulările și randarile prezentate până acum erau mai ok decât ce vedem oficial. Chiar arată ca un Scala mai mare.