România, primul loc în Europa în topul deceselor suferite de copii în accidente rutiere: numărul copiilor răniți, în creștere în ultimii ani
România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese suferite de copii de până în 14 ani în accidente rutiere. În plus, România și Malta sunt singurele țări europene în care numărul copiilor răniți în accidente este în creștere.
Consiliul European pentru Siguranța Transportului (ETSC) a publicat o amplă analiză cu privire la accidentele suferite de copii pe teritoriul Uniunii Europene, iar cifrele nu sunt deloc favorabile țării noastre.
În perioada 2014-2016, România a fost țara din Uniunea Europeană în care s-au înregistrat cele mai multe decese în rândul copiilor de până în 14 ani în urma unor accidente rutiere, raportate la fiecare un milion de copii din țară.
Astfel, în România au avut loc aproape 27 de decese în rândul copiilor de până în 14 ani la fiecare un milion de copii, de peste 3 ori mai multe decât media europeană (8 decese) și de 7 ori mai multe decât în Norvegia, Suedia și Marea Britanie, iar 74% dintre acestea au avut loc pe drumuri urbane.
De asemenea, peste 11% dintre decesele înregistrate de copii români cu vârsta cuprinsă între 1-14 ani au avut drept cauză un accident rutier, peste media europeană de 7.5%. Datele pentru perioada 2006-2016 indică totuși o scădere semnficativă a numărului de decese în rândul copiilor, de la un maxim de 145 de decese în 2006 la un minim de 76 de decese înregistrate în 2015. La nivelul Uniunii Europene, 8.100 de copii au încetat din viață în ultimii 10 ani din cauza unor accidente rutiere, dintre care jumătate erau pasageri în mașini, iar o treime erau pietoni.
Datele vin la scurt timp după ce România a ocupat prima poziție și în topul țărilor cu cele mai multe decese înregistrate la un milion de locuitori indiferent de vârstă: 98 de decese, dublu decât media înregistrată în Uniunea Europeană.
O altă statistică îngrijorătoare este legată de numărul de copii răniți grav în accidente rutiere. La nivelul a 22 de state din Uniunea Europeană, numărul copiilor răniți a scăzut cu 2.6%, însă în România acestea au crescut cu aproape 2%. În plus, România și Malta sunt singurele țări europene în care numărul de copii răniți este în creștere.
ETSC menționează că cea mai sigură măsură pentru reducerea accidentelor mortale este utilizarea scaunelor pentru copii sau a centurii de siguranță, în funcție de vârsta copilului, precum și echiparea mașinilor cu sisteme de siguranță precum Automated Emergency Braking (AEB) cu funcție de detecție a pietonilor sau a sistemului Intelligent Speed Assistance.
Via ETSC
Oare de ce? Si sa nu aud de lipsa infrastructurii sau alte branzeturi de acest gen. In primul rand lipseste cu desavarsire notiunea de civilizatie rutiera, cultura rutiera si securitate rutiera. Apoi in al doilea rand lipsa totala a bunului simt in trafic dar si ca pieton. Zi de zi observ copii tinuti in brate de catre parinti inconstieni aflati la volan si impartind volanul, aflati in bratele adultului pe scanului din dreapta sau pe bancheta din spate fara nici cea mai mica jena sau asigurare, securitate zero, creier de adult zero. Telefon la ureche , este ordinea zilei, trebuie afisat marul in trafic , eventual nu stiu ce alta sigla stralucitoare si orbitoare - este alta cauza a accidentelor. Facebook si live streamingul - un alt caz mediatizat zilele acestea in mass media. Lista continua - completati voi, va rog!