Furturile de catalizatoare au crescut de 8 ori în 2020. Motivul ar fi scumpirea metalelor folosite la producerea lor
Potrivit datelor obținute de publicația The New York Times, furturile de catalizatoare au crescut de opt ori anul trecut, comparativ cu 2019. Motivul principal ar fi scumpirea metalelor prețioase aflate în aceste dispozitive.
Pe înțelesul tuturor, convertorul catalitic (sau mai simplu, catalizatorul) este un dispozitiv de control al emisiilor de evacuare, capabil să reducă gazele toxice produse de un motor cu ardere internă. Poluanții devin mai puțin nocivi prin catalizarea unei reacții de oxido-reducere.
În componența catalizatoarelor sunt folosite metale scumpe precum platină, rodiu sau paladiu. Asta le-a transformat în țintele preferate ale hoților.
Publicația The New York Times susține că furturile de catalizatoare în Statele Unite au fost de opt ori mai mari anul trecut, comparativ cu 2019. Majoritatea s-au petrecut în orașe mari precum St. Louis, Lexington sau Wichita.
Pandemia de coronavirus, care a lăsat o mulțime de oameni fără un loc de muncă, ar fi una dintre explicații. O alta ar fi prețul tot mai mare al metalelor de care pomeneam mai sus.
Spre exemplu, 28 de grame (o uncie) de paladiu costa 2.500 de dolari. Prețul rodiului a crescut cu 3.000% în ultimii 5 ani și a ajuns la 21.900 de dolari/uncie.
Catalizatoarele noi conțin aceste metale în concentrație mai mică, tocmai de aceea hoții preferă mașinile mai vechi. Sau cele hibrid, precum Toyota Prius, care nu folosesc prea mult motorul cu ardere internă.
Totodată, SUV-urile sunt preferate datorită gărzii înalte la sol și, implicit, ușurinței cu care hoții pot îndepărta dispozitivele.
În unele state, centrele de colectare cer un act de identitate clienților, dar, în cele mai multe, piața neagră este înfloritoare și foarte dificil de monitorizat.
Dacă spune nyt? cred că au crescut de cel puțin de 24 de ori.oare cum este in SUA să te bagi sub mașini . unde-i fbi-ul?