Uniunea Europeană vrea să interzică fibra de carbon din mașini

Publicat luni, 14.04.2025 15:33 de Alexandru Monenciu

Potrivit celor mai recente informații, Uniunea Europeană ia în considerare interzicerea fibrei de carbon din industria auto. Dacă actuala propunere devine lege, aceasta nu va intra în vigoare mai devreme de anul 2029.

Fibra de carbon este un material scump, în special din cauza procesului de fabricație, dar are și foarte multe avantaje. De pildă, este mai rezistentă decât oțelul și mai ușoară decât aluminiul. Tocmai de aceea, este utilizată în diverse domenii, inclusiv în cel aeronautic și în industria auto.

Regăsim fibră de carbon pe mașinile unor producători premium. Acest material este, de asemenea, utilizat și la mașinile de înaltă performanță sau, altfel spus, la supercar-uri și hypercar-uri. Datorită greutății sale scăzute, el foate fi utilizat și în cazul mașinilor electrice, care și așa au o masă proprie mai ridicată comparativ cu termicele.

Însă, Uniunea Europeană i-a pus gând rău. Potrivit celor mai recente informații, Parlamentul European a finalizat un proiect de revizuire a unei directive care reglementează dezmembrarea și reciclarea vehiculelor, și care are drept scop să le facă mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Acest proiect de revizuire clasifică, în premieră, fibra de carbon drept un material dăunător. Fibra de carbon este impregnată cu rășină și, din această cauză, atunci când este distrusă, filamentele pot ajunge în aer și pot provoca scurtcircuite la diverse utilaje și chiar durere dacă intră în contact cu pielea umană sau cu mucoasele, spun specialiștii.

Așa cum spuneam, în acest moment este vorba despre o propunere. Dacă se transformă în lege, aceasta nu ar intra în vigoare mai devreme de 2029.

Anul trecut, piața globală a fibrei de carbon valora 5.48 miliarde de dolari. Cu o creștere medie anuală de 11%, această piață ar putea ajunge să valoreze 17 miliarde de dolari până în 2035.

via Carscoops

  • George Simion, luni, 14.04.2025 22:19

    iar o iau pe aratura? nu pot sa puna filtre mai bune? de reciclarea plasticului ce e scapat pe cos nu le e teama? sa inventeze filtre mai bune sau macar mai multe, altfel unele lucruri mai bine nu le reciclam.

  • Adi, marţi, 15.04.2025 08:16

    Numai imbecilitati in Europa. Nicaieri in lume nu e atata prostie...

  • George Simion, marţi, 15.04.2025 12:13

    pai tot in ue ne obligau sa ne vaccinam experimental, sa avem certificat "de calatorie/vaccin"..

  • Kap, marţi, 15.04.2025 14:33

    Nu te obliga nimeni, șoșoc-aurarii au totdeauna rezervată izolarea în cămășuță cu mâneci lungi. Și dacă evitați pastilele cu cip-cirip în ele, îl vedeți pe guru și fără telefon.