STUDIU: Top 5 înșelătorii de care te lovești la cumpărarea unei mașini second hand
Platforma carVertical a realizat un top 5 al celor mai comune escrocherii pe care să le eviți la cumpărarea unei mașini la mâna a doua. Studiul a fost realizat în perioada aprilie 2020 - aprilie 2021.
În ciuda încercărilor statului de a încuraja cumpărarea unei mașini noi, în special prin intermediul programelor Rabla și Rabla Plus (în contextul în care vârsta medie a parcului auto național este una ridicată), foarte mulți români încă preferă să achiziționeze o mașină second hand.
Alegerea mașinii potrivite nu este deloc ușoară, mai ales că piața este plină de vânzători de rea credință. Cei de la carVertical au realizat acum un top 5 al celor mai comune escrocherii pe care să le eviți atunci când achiziționezi o mașină la mâna a doua.
Studiul a fost realizat în perioada aprilie 2020 - aprilie 2021 și au fost analizate peste un milion de rapoarte ale istoricului mașinilor. Datele au venit din tări precum Croația, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franța, Belgia, Belarus, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Ucraina, Serbia, Slovacia, Slovenia și Suedia.
MAȘINI AVARIATE
Pe prima poziție în top se plasează mașinile avariate. Potrivit studiului, 31% din mașinile verificate au suferit daune.
Cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci pentru a nu te afla în această situație este să verifici lufturile dintre panourile de caroserie. Dacă unele goluri sunt mai largi decât altele, acest lucru poate indica deteriorarea unor piese structurale sau reparații necorespunzătoare.
KILOMETRAJ DAT ÎNAPOI
Același studiu a scos la iveală că fiecare al șaselea vehicul (16.7%) a avut kilometrajul dat înapoi. Mașinile diesel sunt cele mai suscetibile în a avea mai mulți kilometri decât indică odometrul.
Cum derularea kilometrajului este relativ ieftină pe piața neagră, foarte mulți vânzători apelează la această activitate. Mai ales că un odometru care arată mai puțini kilometri poate spori valoarea unei mașini cu 25% sau chiar mai mult.
Nivelul de uzură al unor elemente de interior precum scaunele, volanul sau schimbătorul de viteze, îți poate indica dacă mașina are într-adevăr kilometrii arătați în bord sau nu.
MAȘINĂ FURATĂ
Pare greu de crezut, dar mai sunt și situații în care un client de bună credință poate achiziționa o mașină furată. În acest caz, mașina este confiscată, iar clientul rămâne și fără mașină și fără bani. Recuperarea sumei plătite pe automobil este aproape imposibilă.
MAȘINA A FOST FOLOSITĂ ÎN REGIM DE TAXI SAU DE ÎNCHIRIAT
În perioada amintită mai sus, aproximativ 2.000 de mașini au fost identificate ca fiind folosite anterior în regim de taxi sau au fost mașini de închiriat. Unii clienți nu știu acest detaliu și se trezesc că achiziționează o mașină cu mulți kilometri, majoritatea parcurși în regim urban (uzură mai mare), și care a fost prost întreținută anterior.
PREȚUL DE ACHIZIȚIE ESTE PREA MIC
Deși mulți clienți sunt atrași de o asemenea ocazie, de cele mai multe ori aceste mașini mult prea ieftine ascund defecte precum kilometraj dai înapoi sau diverse avarii.
Cel mai simplu este să investighezi atent mașina și să o compari cu altele similare de pe piață.
via carVertical
Platforma Carvertical e o inselatorie in sine, am vazut masina luata de noua din RO , an 2017 cu 20.000 km la bord care aparea in 2018 cu 100.000 de km, asa ca sa ma scuteasca cei de la CARVERTICAL, ca dau tepe exact ca ultimii samsari.