STUDIU: Pașii prin care poți negocia mai bine prețul unei mașini second-hand
Prețul cerut pe o mașină second hand poate fi, în majoritatea cazurilor, negociat. Cei de la carVertical au realizat un studiu pe această temă și vin cu câțiva pași simpli care să te ajute să obții un preț mai bun.
Achiziționarea unei mașini second hand atrage după sine câteva riscuri. Spre exemplu, una dintre problemele de care te poți lovi este că nu ai de unde să știi cu siguranță cum a fost întreținută mașina respectivă.
Apoi, trebuie să știi că prețul cerut de vânzător poate fi negociat, în majoritatea cazurilor. Chiar și cu până la o cincime, după cum reiese dintr-un studiu realizat de carVertical.
Sunt câteva ponturi de care te poți folosi atunci când vrei să negociezi prețul unei mașini second hand.
Fiecare model are puncte slabe specifice, iar tu poți afla despre ele dacă citești recenzii online despre mașina pe care dorești să o cumperi. Forumurile sunt un loc numai bun de unde poți strânge informații. Ca slăbiciuni specifice, reaminim motorul N47 de la BMW, motorul 1.8 TSI de pe Superb 2/Passat, iar lista poate continua.
Așadar, trebuie, întâi de toate, să te interesezi de aceste probleme specifice. În cazul în care ești cu adevărat entuziasmat de o mașină, nu dezvălui acest lucru și vânzătorului. Altfel, negocierea unui preț mai bun poate fi grea spre imposibilă.
INSPECTEAZĂ CU ATENȚIE EXTERIORUL ȘI INTERIORUL
Apoi, ar fi de preferat să inspectezi exterior și interiorul, pentru a vedea posibilele defecte. Cum ar fi coroziunea, problemele electrice, anvelopele uzate, scurgerile de lichide, zgârieturile și loviturile.
Neaparat, înainte să cumperi o mașină la mâna a doua, trebuie să o conduci. Acest lucru îți va dezvălui mai multe informații despre mașină decât orice altceva. Pe timpul test drive-ului, ar fi bine să conduci mașina pe diferite suprafețe de rulare, la viteze diferite, să încerci toate vitezele și frânele.
Desigur, există întotdeauna și verificarea istoricului mașinii. Așa poți afla dacă are odometrul dat înapoi, poți afla despre daunele suferite anterior, despre schimbările de titlu și despre modul în care a fost întreținută mașina. Toate acestea, îți oferă un avantaj în negocierea prețului.
Potrivit celor de la carVertical, 15.2% dintre toate mașinile verificate pe această platformă aveau kilometrajul măsluit și 52.3% au fost implicate în diferite incidente.
ESTE MAI SIMPLU DE NEGOCIAT CU VÂNZĂTORII PRIVAȚI
Același studiu mai arată că este mai ușor să negociezi cu vânzătorii privați, adică persoane fizice, decât cu dealerii. Aceștia din urmă verifică, de cele mai multe ori, temeinic mașinile înainte de a le vinde, astfel că știu din start cât valorează.
Dar chiar și așa, "În funcție de starea mașinii și de prețul de pornire, puteți reduce prețul final cu până la 20%," explică Matas Buzelis, expert auto carVertical.
În final, există și posibilitatea în care unele mașini pur și simplu nu merită banii. Tocmai de aceea, cumpărătorii ar fi de preferat să își facă planurile pe termen lung și să evalueze costurile potențiale de întreținere și valoarea reziduală.
Altfel, ai toate șansele să cumperi o mașină în care vei investi foarte mulți bani și pe care îți va fi foarte greu să o vinzi mai târziu.
via carVertical
N47 e motorul ala preferat al romanilor? 2.0 diesel?