STUDIU: Cât costă o oră de parcare în capitalele Europei, comparativ cu București
Odată cu creșterea numărului de mașini pe șoselele marilor capitale din Europa și din lume, locurile de parcare devin din ce în ce mai rare. Pentru zonele de parcare special amenajate au fost introduse taxe și limite de timp de către autorități. Un studiu al unei companii din Polonia arată cât costă taxele de parcare în mai multe capitale europene.
Aglomerarea marilor orașe cu mașini, în special a capitalelor, a determinat ca numărul locurilor de parcare să fie din ce în ce mai puține. Mai mult, în locurile special amenajate și destul de des populate, sunt impuse deja taxe și limite de timp pentru aceste parcări.
Un studiu realizat de compania poloneză Picodi arată prețul taxelor de parcare în mai multe orașe-capitală din Europa. Din datele oferite se poate observa că în Londra se plătește cel mai mult pentru un loc de parcare. Mai exact, o oră de parcare într-o zi lucrătoare poate costa până la 9.9 euro. În spatele capitalei din Marea Britanie se află orașele Amsterdam și Oslo, acolo unde un loc de parcare costă 7.5 euro pe oră.
În Paris, un loc de parcare poate ajunge până la 6 euro pe oră. Prin comparație cu Germania, țară vecină cu Franța, un loc de parcare în Berlin costă de două ori mai puțin, adică 3 euro pe oră. În Bruxelles, un loc de parcare poate costa până la 2 euro pe oră.
Ceea ce este important de observat este că taxele de parcare sunt diferite în funcție de zonele din oraș. Studiul arată că prețurile parcărilor sunt mai mici cu cât acestea sunt mai îndepărtate de centrele orașelor.
În București, de pildă, taxa de parcare maximă pentru o oră este de 2.02 euro. În zonele mai îndepărtate de centrul orașului, taxa este considerabil mai mică, de 0.51 euro. Asta se traduce prin aproximativ 2.5 lei pe oră.
Dacă în Londra există cele mai mari taxe pentru locurile de parcare, la celălalt capăt al clasamentului se află Erevan, capitala Armeniei. Acolo, un loc de parcare costă numai 0.18 euro pe oră.
via Profit
sursă: Picodi
Eh, prin “noul Occident” european (recte ansamblul Benelux-Scandinavia) primează “grija” faţă de mediu şi faţă de aproape (neapărat în această ordine :D). Jos cu “poluatorii” şi cu “egoiştii materialişti” ;)