S-a descoperit cauza blocajelor in trafic! (+video)

Publicat miercuri, 12.03.2008 14:46 de Mircea Meșter

Cercetatorii japonezi au aflat care e motivul blocajelor din trafic: un singur sofer care incetineste sau opreste!

O echipa de cercetatori japonezi a pus la cale un experiment reusit in care acestia au incercat sa decopere care este adevaratul motiv al blocarii traficului in orase. Astfel, dupa ce au ales 22 de soferi pe care i-au pus sa se invarta intr-un cerc de 230 de metri lungime cu aceeasi viteza constanta, japonezii au ajuns la concluzia ca cei 22 variaza totusi vitezele de rulare atat de mult incat, de foarte multe ori, acest lucru cauzeaza oprirea masinilor aparent fara niciun motiv.

In aceste conditii, concluziile studiului asiatic reusesc sa aduca la lumina ceea ce se credea de foarte mult timp, fara a fi insa demonstrat vreodata stiintific: in traficul din orase un singur sofer care opreste sau reduce viteza fara niciun motiv poate cauza congestii pe kilometri in sir.

In studiul japonezilor, soferii au fost rugati sa mentina o viteza constanta de 30 km/h. Chiar daca primele minute nu au adus nimic spectaculos din punctul de vedere al traficului, masinile au inceput sa aiba fluctuatii de viteza si sa opreasca astfel rularea liniara pana cand un grup de masini a fost nevoit sa opreasca pur si simplu pentru cateva secunde. Mai mult, "unda de soc" s-a propagat mai departe: atunci cand o masina din fata prindea un spatiu liber sa se indeparteze de celelalte, in spate exista alta masina care se lovea de aglomeratie.

"Desi blocajul din experiment a fost mic, comportamentul masinilor nu este diferit fata de marile blocaje de pe autostrazi. Daca puneam roboti sa se invarta la viteza constanta, nu avea loc niciun blocaj. Eroarea umana este insa cheia fluctuatiilor de viteza din trafic", a concluzionat Tim Rees, seful unei companii britanice specializate in cercetarea transportului.

  • Dagwod, joi, 13.03.2008 04:02
    au dreptate si ei....

    asta in cazul in care masina nu este luata in calcul!!! pentru ca daca lu' nea' Ion i se strica Dacia din '78..... in mijlocul intersectiei - ce vina are el ca nu-l lasa tariceanu sa-si ia una germana tot din '78 da care macar merge? - nu luati comentariul ca atare - asta la figurat vorbind - in trafic pot aparea multi factori....

  • Alex, joi, 13.03.2008 06:46
    Atentie

    Cel mai mare importator de autoturisme este Tiriac ! Asa ca lasati-l pe Tariceanu si numiti-o taxa Tiriac.....Dece sa iei un kkt nemtesc din `78 ?! Ia de la TIriac ! Un kkt nemtesc nou ! Sa mai bage si el un ban in buzunar......

  • technico, joi, 13.03.2008 06:47
    sa luam initiativa

    Dupa parerea mea, am putea diminua blocajele lasand o distantza putin mai mare intre masinile care stationeaza la semafor. In felul acesta ar putea pleca simultam mai multe masini si nu am mai astepta pe fiecare sa-si aminteasca sa bage in viteza si sa plece....

  • Vic, joi, 13.03.2008 06:50
    reusesc sa aduce la

    Numai bine

  • EU, joi, 13.03.2008 07:59
    "...reusesc sa aduce la..."

    TOATE CELE BUNE ;-)))

  • eu, joi, 13.03.2008 08:02
    nimic nou

    Nu cred ca problema o reprezint cei cu dacii din 78, cauza cea mai mare este data de cei care dorm in trafic, opresc aiurea si mai merg si pe banda a 3-a cu 20 pe ora, mai sunt si idiotii care forteaza semaforul si blocheaza intersectia...

  • EU, joi, 13.03.2008 08:02
    PT. Mircea Mester

    vb.aceea "ie multe-n jurul tau si nu-ntelegi nimic"

  • aditu, joi, 13.03.2008 08:49
    ANALFABETILOR - admin

    Salut...ESTI UN AGRAMAT!!! SA-TI FIE RUSINE te citez: "oprirea uneia sau a mai multe masini" ; "concluziile studiului asiatic reusesc sa aduce la lumina" RUSINE!!! Du-te la cules de urzici!

  • Violet Hunter, joi, 13.03.2008 09:15

    oameni buni ! acum nici chiar asa sa aducem masini din 70 si ceva, parerea mea ar fi sa se elimine taxa dar sa se puna un prag Euro 3 sa nu patim ca si Polonezii sau Bulgarii care cara toate harburile

  • MIrcea Mester, joi, 13.03.2008 09:21
    @aditu

    Cu tot respectul, temperamentul dumneavoastra are mult de lucrat pana sa ajunga la un nivel acceptabil si bine definit. Pana atunci, multumim de sesizari. Daca la "aduce" era o greseala de tastare, in expresia pe care ati citat-o nu vad unde e eroarea. Multumesc si va mai astept. Ceva mai calm.

  • BiK, joi, 13.03.2008 09:24
    :)))

    Bine ca au facut ei un test ca altfel nu stiam ca daca un bou "doarme" la volan in Obor...se face coada pina pe Mihai Bravu...:))Discutia asta o am zi de zi cu nevasta-mea care face 2 ore de la servici acasa...da' vorbeste la tel...mai se rujeaza...mai fumeaza...etcLa ora 6 din Victoriei, pina pe Giurgiului, dupa Luica, fac maxim jumate de ora! La ora 6, seara !Cum? Nu vorbesc la tel, nu ma rujez...rar fumez...cand mai prind un stop...Va spun sincer, nu ca as vrea sa minimizez aceasta problema...dar, sunt multi care dorm la volan...mai multi care habar nu au de reguli...si mai multi care n-au nicio treaba cu sofatu'...:)Oricum, pentru toti, numai bine..:)

  • obiectiv, joi, 13.03.2008 09:34
    @mircea mester

    Cred ca in primul fragment citat de aditu eroarea este la acordul adjectivului cantitativ cu substantivul "oprirea uneia sau a mai multor masini". In rest de acord cu Mircea, reactia este mult prea "agresiva".

  • nsx, joi, 13.03.2008 10:54
    "asta e"

    ...suntem oameni nu roboti.Mai terminati cu prostiile cum ca unii sunt prosti si alti dorm la volan nu toti oameni se cred "shumi" si ar fi mai rau daca aia mai "prosti" ar merge mai repede.Aici era vorba de o viteza constanta nu de cit de repede ajung unii pana acasa.

  • Eugen, joi, 13.03.2008 10:57
    Prostia si rautatea...

    Ce ziceti aceste doua "tare romanesti" nu cumva stau la baza blocajelor. Era sa uit si mitocania...

  • romergan, joi, 13.03.2008 11:02
    blocaje

    Problema circulatiei in Bucuresti este data de numarul mare de masini care se perinda fara rost, la care se adauga incompetenta in ale sofatului a unui procent ingrijorator de posesori de carnet de sofer.Le zic posesori pentru ca nu merita sa le zic soferi.Un sofer conduce cu toate simturile ascutite si il poti observa dupa cum se strecoara fara sa deranjeze pe nimeni daca se poate.Din pacate banul isi spune si in acest domeniu cuvantul, prin carnete date fara responsabilitate(si aici nu vreau sa fac nici o discriminare, dar parca sunt prea multe fatuci care pur si simplu se comporta in trafic de parca le-a lasat cineva acolo si nu stiu ce sa faca)si prin etalarea asa zisilor smecheri cu tot felul de tractoare care ocupa in trafic cat trei autoturisme cu care pur si simplu trec peste tine.

  • Alecu, joi, 13.03.2008 11:04

    Pe langa acest aspect al incetinirii soferilor (pt ca n-ai cum sa-l faci pe unu sa vada asa cum vezi tu) mai e si problema la noi a benzilor care dispar si al faptului ca toti cei care circula (legal) pe linia de tramvai reintra in coloana inainte de refugiul statiei si atunci iarasi se blocheaza o intreaga coloana pentru ei desi semaforul este verde si automat intersectia de dinainte ajunge sa fie blocata in intregime deoarece coloana nu a inaintat deloc.

  • nemtalau, joi, 13.03.2008 11:25
    blocaje?

    blocajele se fac din cauza taranilor romani ce nu mai stiu ce e mersul pe jos, si i-si iau numai autobuze, cu toate ca stau la bloc

  • agramaticescu, joi, 13.03.2008 11:28
    baa a drequ limba romana

    bai nea asta cu articolu...a mai MULTOR masini... ba tantalaule... maninca niste manuale si dupa aia... pretinde neshte pretentzii, jurnalist, deontolog sau ce vrei tu sa fii... hai ca esti penibil... macar spune ca ai gresit si cu asta basta... da tu nici asta nu vezi... off Romanie Romanie!!!

  • boss, joi, 13.03.2008 11:37
    lol

    bucurestiul tot ful ie :)))

  • george, joi, 13.03.2008 11:46
    [email protected]

    mare tampenie studiul asta "facut stiintific de japonezi".in orice tara civilizata din lumea asta si mai cu seama in America de N, fluenta traficului este unul din principalele obiective urmarite prin lege, adica prin codul rutier. De ce oare? Asa ca japonezii au descoperit nimic altceva decat "apa calda si mersul pe jos".in tarile respective nu ai voie sa reducei viteza sub limita impusa de lege, altfel esti oprit de police.nu ai voie sa reduci viteza la trecerea de pe o banda pe alta sau la intrarea pe autostrada (din contra ai la dispozitie max 5 sec sa atingi 110km/h (=viteza traficului). Nu ai voie sa opresti nicaieri in mers, pt nici un motiv. De stationat pe carosabil nici nu se pune pb decat daca esti taxi salvare sau politie.acolo ca sa gasesti un loc de parcare nici macar nu ai voie sa reduci prea mult viteza ca sa cercetezi. acolo, ai incalcat legea blocand traficul atunci cand din cauza manevrei tale oricare alt participant la trafic este obligat sa actioneze in vreun fel (sa calce frana, sa traga de volan, sa reduca viteza, etc). Asta se amendeaza instant. Concluzia este ca traficul curge mereu (chiar daca viteza medie este redusa) si parcurgi distante mari fara nervi, fara frane, fara situatii limita, fara BLOCAJE!!

  • Mircea Mester, joi, 13.03.2008 11:58
    @agramaticescu

    Stimate domn, ma simt nevoit sa readuc in discutie modul in care reactiile grosolane ale unor useri nu fac decat sa ii acopere pe acestia de penibil. Expresia "uneia sau a mai multe masini" este perfect corecta. Cu sau fara manuale in fata. Incercati sa inlocuiti in expresia de mai sus "a mai multe" cu "a mai putine" pentru a vedea ca totul suna perfect. Daca va doriti o altfel de abordare, de tipul "a mai multor masini", inlocuirea da un rezultat agramat (ca tot va place termenul). Daca nu exista particula "a", articol posesiv, aveati mare dreptate: "uneia sau mai multor masini" este o expresie corecta. Insa acesta inlocuieste nevoia de acordare a adverbului. Multumesc si sper ca v-am lamurit indeajuns. Este vorba de diferenta - destul de sisizabila in conditiile unor studii de specialitate - dintre atribut pronominal si complement. Cu respect, Mircea Mester

  • Adrian, joi, 13.03.2008 12:30
    CORECT ESTE:

    "oprirea uneia sau a mai multor masini" si nu "oprirea uneia sau a mai multe masini". SIGUR!Cu tot respectul incercati sa verificati si apoi poate ar fi bine sa le dati satisfactie celorlalti confirmand greseala. Asta este... cand este gresit este gresit, dar nu incercati sa ii "indreptati" pe cei care vorbesc corect.

  • mihai, joi, 13.03.2008 12:33
    roman

    observati in poza de mai sus si un roman smeker, cel care se afla in dreapta imaginii pe contrasens total.Astia ar trebuii impuscati in cap. Ieri mergeam linistit pe strada, in fata mea pe sensul opus de mers tramvaiul stationat la trecerea de pietoni si masinile de rigoare langa bordura, apoi 2 smekeri cu 2 bmw-uri depasesc tramvaiul prin stanga si aproape sa omoare pietonii. Personal nu cred ca faceau altceva decat sa fluidizeze traficul.Numai bine

  • balanel, joi, 13.03.2008 12:37
    berbeci si maimute

    Pentu BiK: daca tu faci la ora 6 jumatate de ora din Victoriei pana pe Luica, inseamna ca TU nu respecti nici o regula de circulatie. Sincer, sunt satul de berbeci ca tine in trafic.Si de ceea ce eu numesc "maimute rutiere". Ce sunt acelea? E foarte simplu! Acei participanti la trafic care, asa cum maimutele sar din creanga in creanga, ei sar din banda in banda, pentru un loc cu 2 metri mai in fata, dupa care, peste 5 secunde, schimba iar, si tot asa.

  • dan, joi, 13.03.2008 12:45
    In sfarsit!

    In sfarsit a descoperit cineva cauza! :D Felicitari! Desi credeam ca...

  • URAGANU, joi, 13.03.2008 12:55
    japanezul stie

    Asta se intampla peste tot, mereu apare cate in cretinopat care primeste un telefon, uita sa bage in viteza si din cauza lui se opresc alte cateva sute de masini. Asa si pe sosele si pe autostrazi si peste tot. Bravo lor c-au scos la iveala asta. Oricum, tineti minte, cutiile automate sunt bune cand e vorba de trafic, nu pierzi timpul cu schimbatul vitezelor.

  • Mircea Mester, joi, 13.03.2008 13:41
    Multe/multor

    Gata, s-a rezolvat amiabil. Totul e ok acum :)

  • balauru, joi, 13.03.2008 14:54
    pt aditu

    ideea era importanta ...nu felul in care a scris-o....tu cand citesti un articol cauti greseli de scriere?!?!

  • seduardg, joi, 13.03.2008 15:00
    Fluide şi oameni în zona îngustată

    Este vorba de faptul că oamenii sunt "perverşi". Ce face un fluid în zona îngustată a unei conducte? Măreşte viteza pentru a menţine debitul. Ce face care şoferul? Circulă cu 80 ... 130 km/h pe autostrada normală, iar când ajunge la km 36 unde se circulă pe 1 bandă pe sens, conduce cu 30 km/h, unde restricţia e 80 km/h! (Pe M0 în jurul Budapestei, în 2006, la aceleaşi restricţii, TOŢI circulau cu acelaşi 85 km/h şi era ok!) Ce fac PIETONII? La ieşirea din schimb la Elelctrotehnica, vedeam din lateral cum unde era culoarul lat, făceau paşi de 70 cm, iar unde se îngusta, făceau paşi de 25 cm, şi evident se forma coadă în spatele lor, şi aici nu e vorba de "blonde" care nu ştiu să conducă, sau de Dacii care nu merg bine. Ce se întâmplă cu debitul? Fluidul format din oameni e foarte compresibil, debitul nu e constant şi fluxul se amână pentru mai târziu.

  • bounce, joi, 13.03.2008 15:04
    wow!!! ce descoperire fenomenala

    Doua obiectii:1. Stirea este de-a dreptul stupida. Sa cheltuiesti o gramada de bani sa ajungi la o concluzie evidenta, in conditiie in care ai masina si cunosti traficul.2. habar n-aveam ca pe forumul acestui site se discuta gramatica si nu despre masini. Oricum, ce n-au invatat oamenii in x ani la gramatica, n-au sa invete acum in trei randuri pe forum.Have a nice day.

  • GreeN, joi, 13.03.2008 15:13
    :|

    E cel mai "slab" reportaj facut :))...Ce seziare a mai facut si redactorul nostru :))...e logic ca dak nu ar exista eroarea umana totul ar merge perfect...ma rog...aproape perfect...

  • Cris, joi, 13.03.2008 15:22
    pt balauru

    Daca ti-ar fi spus-o tie in parcarea din spatele blocului probabil ca nu era important felul in care a scris-o... dar cand ai pretentii de jurnalist sa vii sa spui ca "a" este adjectiv posesiv si nu articol posesiv genitival... e penibil... baiete... nu sunt greseli de scriere... sunt greseli gramaticale...

  • seduardg, joi, 13.03.2008 15:23
    pentru Balanel cel speriat de trafic

    Dacă pe bulevardul (cu 3 benzi pe sens) pe care administratorul a considerat necesar, pentru fluidiazea traficului (asigurarea debitului), să mărească limita de viteză la 60 km/h (şi până la 69 km/h nu poţi fi amendat, cel mult primi avertisment) nu s-ar găsi Bălăneli care să circule cu 40 sau chiar 30 km/h PE BANDA A 3-A, nu ar mai fi nevoie să schimbi benzile şi toată lumea ar fi fericită. Dar incapabilul (ca şofer sau ca vehicul), în loc să circule pe banda 1, e fudul şi circulă unde are chef. Dacă nu poţi/vrei să circuli repede, fă în aşa fel încât să nu-i deranjezi pe ceilalţi, dar pentru asta e nevoie de bun simţ!