PREVIEW Singapore: Cine va intra în lumina reflectoarelor?

Publicat joi, 23.09.2010 13:07 de Daniel Popescu

Red Bull, McLaren şi Ferrari speră să ajungă în lumina reflectoarelor în singura cursă desfăşurată pe timp de noapte în sezonul 2010.

După cele două curse desfăşurate pe circuite cu apăsare aerodinamică scăzută care au încheiat sezonul european, Formula 1 revine în acest weekend pe piste lente caracterizate prin multe viraje strânse.

Lupta pentru titlul mondial este una dintre cele mai animate din ultimii ani, motiv pentru care Red Bull, McLaren şi Ferrari sunt conştiente de necesitatea de a obţine un rezultat bun în Marele Premiu al statului Singapore.

Evenimentul a căpătat rapid o importanţă majoră în calendar, în special pentru că este singura cursă care se desfăşoară pe timp de noapte, oferind o perspectivă inedită pentru piloţi, ingineri şi, în special, pentru spectatori şi telespectatori.

NOUTĂŢI TEHNICE

Întrucât circuitul din Singapore este unul dintre cele mai lente din calendar şi beneficiază de o forţă de apăsare aerodinamică ridicată, toate echipele vor introduce un pachet aerodinamic specific, complet diferit faţă de cele utilizate în Belgia şi Italia.

Cu alte cuvinte, toate echipele vor aduce noutăţi de ordin tehnic în Singapore, cu speranţa de a-şi îmbunătăţi mai mult sau mai puţin rezultatele, însă adevăratul punct de atracţie va fi reprezentat de cele trei echipe care lupta pentru titlu.

Dintre acestea, Red Bull Racing şi Ferrari au fost cele mai afectate de noul regulament tehnic impus de FIA în privinţa flexibilităţii aripilor fată şi podelei începând de la Marele Premiu al Italiei, întrucât rivalii de la McLaren au speculat că cele două rivale beneficiază de un avantaj tehnic mai mult sau mai puţin regulamentar.

Nici celelalte echipe nu au stat însă cu mâinile în sân, cele mai interesante dueluri din mijlocul plutonului urmând să fie cele dintre Mercedes GP şi Renault pentru locul patru în clasamentul constructorilor şi cel dintre Force India şi Williams pentru locul şase.

CIRCUITUL MARINA BAY

Circuitul din Singapore este unul dintre cele mai noi din calendarul Formulei 1, fiind introdus în competiţie în 2008. Vorbim, de asemenea, despre unul dintre cele mai lente circuite, întrucât deşi are o lungime cu 2 km mai mică decât Spa-Francorchamps timpii pe tur se apropie de două minute în regim de cursă.

Pentru ediţia din acest an, organizatorii au reasfaltat două secţiuni  în urma numeroaselor plângeri ale piloţilor privind denivelările accentuate ale circuitului, care au produs numeroase scântei la propiu în momontul în care monoposturile făceau contact cu suprafaţa de rulare. Iată un tur virtual de pistă pe circuitul din Singapore:


VREME

Potrivit site-ului oficial al Formulei 1, există toate premisele ca ploaia să îşi facă apariţia în toate cele trei zile ale competiţiei, inclusiv sub formă de furtuni puternice. Pe de altă parte, temperaturile vor fi ridicate, urmând să oscileze între minime de 25 de grade şi maxime de 30 de grade pe tot parcursul weekendului.

DATE CIRCUIT

 Lungime tur
 5.073 km
 Tururi parcurse
 61
 Distanta totala
 309.316


REZULTATE ÎN ULTIMII DOI ANI

 Sezon  Castigator
 2009  Lewis Hamilton (McLaren)
 2008  Fernando Alonso (Renault)

 

Prima ediţie a Marelui Premiu al statului Singapore a rămas în istorie pentru trucarea rezultatelor de către cei de la Renault, după ce Nelson Piquet Jr. a provocat în mod deliberat un accident pentru a favoriza victoria coechipierului său Fernando Alonso. Ediţia de anul trecut a fost câştigată de Lewis Hamilton, pilotul echipei McLaren.

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL STATULUI SINGAPORE

- Numai cinci curse din cele 14 ale sezonului au fost câştigate de pilotul care a plecat din pole position. Autorii acestor performante sunt Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Mark Webber şi Sebastian Vettel

- Red Bull Racing poate obţine al 13-lea pole position în 15 curse, în condiţiile în care doar două echipe au obţinut mai mult de 12 pole-uri într-un sezon: McLaren şi Williams, ambele cu câte 15.

- Red Bull a ocupat primele două poziţii ale grilei de start în şase dintre cele 14 curse de până acum.

PROGRAM

Marele Premiu al statului Singapore se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora  TV
 Antrenamente libere 1
 vineri, 24 septembrie
 13:00  
 Antrenamente libere 2
 vineri, 24 septembrie  16:30  
 Antrenamente libere 3
 sambata, 25 septembrie
 14:00  
 Calificari  sambata, 25 septembrie  17:00  TVR 1
 Cursa  duminica, 26 septembrie
 15:00  TVR 1