Poliţia va crea o bază de date cu şoferii care conduc autovehicule înmatriculate în Bulgaria
În urma neregulilor sesizate în trafic şi a şoferilor care folosesc vehiculele înmatriculate în Bulgaria pentru a comite infracţiuni, Poliţia Rutieră pregăteşte o bază de date cu şoferii din ţara noastră care conduc aceste autovehicule.
Poliţia Rutieră din România estimează că se află peste 100.000 de autovehicule înmatriculate în Bulgaria în circulaţie pe străzile din ţara noastră. Pentru a preveni eventualele neplăceri legate de şoferii acestor autovehicule în cazul în care aceştia încalcă legea, poliţiştii vor să creeze o bază de date pentru a şti în orice moment cine conduce de fapt un autovehicul anume înmatriculat în Bulgaria. În urma acestor măsuri, Poliţia Rutieră speră să ţină piept numărului mare de înmatriculări în Bulgaria şi al vehiculelor care sunt conduse în ţara noastră cu numere de înmatriculare străine.
Judeţele în care se află cele mai multe autoturisme înmatriculate în Bulgaria sunt Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ialomiţa, Olt, Dolj şi Mehedinţi. Numărul românilor care circulă cu aceste autovehicule este în creştere, iar unele au ajuns chiar şi în Republica Moldova. Pe măsură ce se fac din ce în ce mai multe verificări, poliţiştii actualizează baza de date formată în această vară, când au sesizat numeroase nereguli la autoturismele înmatriculate în alte ţări pe care le-au oprit în trafic. La acea vreme, vehiculele respective au rămas fără certificatul şi plăcuţele de înmatriculare, iar şoferii acestora au fost sancţionaţi contravenţional.
Persoanele care folosesc timp de mai mult de 90 de zile un autovehicul cu numere străine în România trebuie să facă formalităţile de înmatriculare în ţara noastră. Portiţa legală pe care au mizat cei care şi-au înmatriculat autovehiculele în Bulgaria a fost faptul că România şi Bulgaria sunt state membre UE, iar un cetăţean al unei ţări poate să circule cu procură de la cetăţeanul altei ţări cât timp vehiculul respectă normele ţării în care circulă şi în care este înmatriculat. Din păcate, nu toate autovehiculele înmatriculate în alte ţări respectă legile ţării noastre, cum a fost cazul a 130 de autovehicule înmatriculate în Bulgaria, ale căror certificate de înmatriculare au fost ridicate în perioada ianuarie-aprilie 2010 pe motiv că aveau defecţiuni tehnice grave şi evidente, folii neomologate RAR, nu aveau o poliţă RCA valabilă sau o rovignietă valabilă.
În unele cazuri, autovehiculele înmatriculate în Bulgaria au fost folosite pentru a comite infracţiuni în România. Adesea, infractorii au schimbat plăcuţele de înmatriculare între vehicule pentru a crea confuzie în rândul eventualilor martori. Ca urmare a acestor fapte, poliţia română a fost nevoită să ia aceste măsuri preventive. Adesea, şoferii care circulă cu o maşină înmatriculată în Bulgaria se plâng de taxele extrem de ridicate apărute la înmatricularea unui vehicul în ţara noastră şi de impozitele exagerate pe care trebuie să le plătească în unele cazuri. Multe vehicule extrem de ieftine sunt considerate modele de lux din prisma cilindreei, sau norma de poluare a acestora nu este recunoscută de RAR, iar proprietarii sunt "obligaţi" din punct de vedere financiar să îşi înmatriculeze maşina la vecinii de peste Dunăre.
Via | Gândul
fuck politia rutiera - coruptia rutiera...