Mitul benzii alăturate mai rapide este distrus: "E o chestiune pur psihologică"
Doi cercetători americani au analizat modul în care se mişcă maşinile în traficul aglomerat. Concluzia lor: nu există benzi rapide şi benzi mai lente, toate se mişcă la fel.
Fiecare dintre noi am fost prinşi în traficul aglomerat din oraş şi, fără excepţie, am avut impresia frustrantă că banda paralelă se mişcă mult mai repede decât cea pe care ne aflăm. Pentru că întrebarea nu este una strict românească, ci una universal valabilă, un grup de cercetători din America de Nord a analizat problema şi a ajuns la o concluzie oarecum logică, dar în perfectă neconcordanţă cu ceea ce simţim în trafic: nu exist absolut nicio diferenţă între viteza cu care se mişcă maşinile de pe două benzi paralele aglomerate.
Donald Redelmeier (Universitatea din Toronto) şi Robert Tibshirani (Universitatea din California) au studiat situaţiile posibile în traficul aglomerat şi au publicat concluziile lor în revista de ştiinţă Nature. Pe lângă studiul "pe viu" al maşinilor aflate în trafic aglomerat, cei doi au recreat pe computer situaţii de acest tip, concluziile fiind de fiecare dată aceleaşi: faptul că şoferilor li se pare că banda de lângă ei se mişcă mai repede este pur şi simplu o problemă psihologică care nu se regăseşte în realitate. Altfel spus, cei care încearcă să schimbe banda sau să "croşeteze" nu fac decât să aglomereze inutil traficul.
Conform analizei cercetătorilor, observarea traficului dens pe o plajă de zece minute arată că fiecare şofer depăşeşte şi este depăşit în medie de exact acelaşi număr de maşini. Pe scurt, poziţia sa este mai mult sau mai puţin identică în raport cu cea a unei maşini aflate pe o bandă alăturată. De uned vine însă impresia că cei de lângă noi se mişcă mai repede? Ne explică cei care au realizat acest studiu: "Pentru că şoferii tind să fie foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în viitor, analizând involuntar situaţia următoare celei în care se află la un anumit moment, creierul acestora 'scapă' de informaţii recente inutile. Iar printre acestea se află şi faptul că aceştia tocmai au depăşit o serie de maşini alăturate. Practic, şoferii nu sunt atenţi decât la momentul actual, fără să ţină cont de ceea ce s-a întâmplat cu câteva secunde mai devreme", spun oamenii din spatele studiului american.
via Autoplus
Este in functie de situatie , banda ta poate fi mai rapida fata de cea alaturata sau invers insa in cazul in care amandoua sunt lafel de rapide , intradevar creierul ne induce in eroare cum ca cea alaturata ar fi mai rapida