Land Rover vrea să ne răpească bucuria off-road-ului: englezii pregătesc o mașină care se conduce singură în teren accidentat
Land Rover a anunțat că lucrează la o tehnologie care le va permite mașinilor să se conducă singure chiar și în off-road. Ele vor putea să citească drumul și obstacolele pe o distanță de cinci metri.
Devine tot mai clar că viitorul ne va aduce șosele pe care vor circula doar mașini autonome. Singura speranță era că vom mai putea controla comenzile mașinii pe drumuri secundare sau în off-road. Land Rover are însă grijă să ucidă orice plăcere de a conduce, chiar și în teren accidentat.
Constructorul britanic vrea să ducă tehnologia autonomă la un nivel pe care nu l-a mai experimentat nimeni, folosindu-se de experiența sa în off-road. Denumit Autonomous all-terrain driving, proiectul la care lucrează Land Rover în prezent presupune folosirea unor tehnologii inteligente, care îi permit mașinii să gândească singură traseul prin teren accidentat.
Prototipurile de test folosesc radare și camere pentru a crea o imagine fidelă a mediului înconjurător, la un unghi de 360 de grade. Asta înseamnă o permanentă cunoaștere a obstacolelor și căutarea unei soluții pentru abordarea lor. Senzorii citesc terenul pe o distanță de cinci metri în fața mașinii, oferind astfel timp pentru pregătirea setărilor necesare abordării obstacolelor.
În același timp, camerele vor scana obstacolele care ar putea să apară în părțile superioare ale caroseriei, cum sunt crengile copacilor.
Sistemul Terrain based Sped Adaptation, inclus și el în acest conglomerat autonom, se va asigura că pasagerii au parte de o călătorie confortabilă. El va adapta viteza de deplasare la obstacolele întâlnite și va traversa cu atenție vadurile cu apă, suprafețele ondulate și gropile mai mari.
Tony Harper, șeful departamentului de cercetare în cadrul Land Rover, a declarat că ”această tehnologie va permite scanarea constantă a terenului pe care urmează să-l parcurgă mașina, precum și detectarea eventualelor pericole. Aici ne referim la bariere naturale, trunchiuri de copac, bolovani sau ramuri ale copacilor.”
Land Rover nu a oferit detalii despre data estimativă de lansare a acestei tehnologii, preferând să vorbească doar despre lunga perioadă de testare pe care o va parcurge în viitorul apropiat.