Kia EV9 va debuta și în Europa: SUV-ul electric oferă încărcare rapidă cu până la 350 kW

Publicat marţi, 29.03.2022 14:49 de Tiberiu Safta

Kia a anunțat oficial că noul model electric EV9 va fi lansat pe piața europeană în 2023. Noul model va fi cel mai mare din gamă ca dimensiuni și va păstra o mare parte din înfățișarea conceptului cu același nume. SUV-ul electric va avea o arhitectură la 800 de volți și o capacitate de încărcare rapidă de maxim 350 de kilowați.

În cadrul Salonului Auto de la Los Angeles de anul trecut, Kia a prezentat EV9, un concept care anunța un nou SUV electric de dimensiuni mari. Acum, constructorul sud-coreean a confirmat că noul model de serie cu același nume va debuta în Europa în 2023.

Potrivit anunțului, Kia EV9 va fi cel mai mare model din gamă ca dimensiuni. Modelul promite să concureze inclusiv cu alte SUV-uri premium, precum Land Rover Range Rover sau BMW X7. EV9 va avea dimensiuni similare cu modelul Telluride, destinat exclusiv pentru piața din Statele Unite. Mai mult, noul model de serie va păstra, în mare parte, design-ul conceptului prezentat anul trecut.

Kia EV9 va fi bazat pe platforma E-GMP. Aceeași platformă este utilizată și la fratele său mai mic, Kia EV6. Ampatamentul viitorului model va măsura 3100 de milimetri, iar lungimea sa va fi de 4930 de milimetri. Versiunea de bază a lui EV9 va avea doar un singur motor electric, amplasat pe puntea spate. În echipările de top, EV9 va avea două motoare electrice, unul pentru fiecare punte.

Deocamdată, Kia nu a oferit estimări despre performanțele SUV-ului electric. Tot ce se știe până acum este că va avea o arhitectură la 800 de volți, iar capacitatea de încărcare la o priză rapidă va fi de maxim 350 de kilowați.

Așa cum am menționat anterior, design-ul lui EV9 va fi similar cu cel al conceptului. Farurile LED vor fi ascunse în caroserie, iar clienții vor putea personaliza semnătura luminoasă. Bordul dotat cu ecrane digitale va rămâne și în versiunea de serie, la fel și scaunele cu tetierele subțiri.

În premieră, Kia EV9 va avea un sistem de conducere autonomă, numit Automode. De asemenea, software-ul mașinii va primi actualizări over-the-air, iar clienții vor beneficia și de un serviciu nou, feature-on-demand. Cu acest serviciu, posesorii vor putea cumpăra funcții în plus pentru mașină. Kia nu a oferit detalii despre aceste funcții bonus.

Lansarea lui Kia EV9 va avea loc în 2023. Noul model va fi disponibil în toată Europa.

via Kia

  • adig01, marţi, 29.03.2022 21:42

    Asteptam cu interes masinile electrice cu acumulator de 27.000V.

  • Dutz, miercuri, 30.03.2022 06:35

    Respect si apreciez ceea ce face Kia, totuși sa afirmi ca te bagi pe Premium si masina arată ca un origami mi se pare prea mult. Au încercat si cu Stinger si chiar dacă arată foarte bine (pararea mea), am condus-o si nu se apropie de seria 3, A4, sau C class… poate cu un Passat se poate compara dar nu la preț. Deci încă nu au reușit nimic premium cei de la Kia, si chiar dacă ar reuși de ce si-ar lua cineva o masina premium de la ei când vecinul lui are Kia cu 12.000 de euro. Nu cred ca de plictiseala mărcile de buget au înființat alte Brand-uri când au vrut ceva mai deosebit… sunt multe exemple. Oricum la electrice se pare ca lucrurile nu merg pe logica “veche”… vom vedea!

  • Haha, miercuri, 30.03.2022 11:36

    Aduce a Bigster. :))