JD Power: "Niciun constructor auto nu a reuşit să dezvolte un sistem de recunoaştere vocală care să funcţioneze"
În era tehnologiei, sistemele de comandă vocală pe care producătorii auto le pun la dispoziţia clienţilor sunt deficitare şi generează frustrări reale în rândul posesorilor de maşini. JD Power îşi propune să rezolve problema.
Deşi evoluţia tehnologică a transformat maşina într-o zonă în care conexiunile de diferite tipuri le oferă pasagerilor posibilitatea de a fi la curent cu ultimele ştiri, de a asculta muzică online şi chiar de a comunica prin Facebook sau Twitter fără telefon, există un aspect pe care niciunul dintre marii constructori nu a reuşit să-l stăpânească bine până în acest moment. Este vorba de sistemele care oferă comenzi vocale.
Conform celor de la JD Power, lipsa unui sistem foarte bun de comenzi vocale rămâne Călcâiul lui Ahile în ceea ce priveşte nivelul de penetrare al tehnologiei în maşini. "Spune-i maşinii cu cele mai clare şi simple cuvinte să pornească aerul condiţionat şi există şanse mari ca o voce computerizată să te anunţe imediat că se apucă să caute pizzerii în apropiere. Şi nimeni nu o face bine. Nici Mercedes, nici Toyota, nici nimeni altcineva", spune Kristin Kolodge, directorul executiv JD Power pe zona interacţiunii om-maşină. "Plănuim o analiză foarte atentă a acestei probleme", continuă oficialul companiei americane care se ocupă cu analiza gradului de satisfacţie a clienţilor.
Analizei JD Power arată că scăpările acestui tip de sisteme reprezintă unul dintre factorii importanţi care generează frustrări în rândul noilor posesori de maşini. "Există clienţi care ne anunţă că regretă că şi-au cumpărat maşina respectivă", spune Kolodge, amintind că analiştii JD Power s-au întâlnit cu situaţii în care şoferii au oprit pe marginea şoselei pentru a clarifica problemele ridicate de comenzile vocale expuse versus comenzile vocale înţelese de maşină.
Adevarul este ca aceasta este marea problema a industriei auto, lipsa unui sistem de comanda vocal care sa functioneze 100% corect. Asta pentru ca e foarte greu sa apesi un buton a porni aerul conditionat, sau sa introduci o adresa in sistemul de navigatie. Industria auto a apucat-o pe cai gresite, in loc sa se axeze pe imbunatatirea sigurantei si a fiabilitatii, ei dezvolta siseme pentru putorile alea de americani carora le e greu sa ridice un deget pentru a apasa 1-2 butoane. E chiar penibil ce se intampla...