Israelienii au inventat asfaltul care produce electricitate
Soseaua care produce electiricitate atunci cand masinile trec peste asfalt este realitate. Experimentele vor incepe in ianuarie, in Israel.
Israelul va incepe in luna ianuarie un experiment care, in cazul in care va reusi, va deveni un pilon principal al viitorului auto mondial. Este corba de soseaua care produce electricitate in momentul in care masinile ruleaza pe ea. Ideea le apartine unor cercetatori israelieni care au creat un asfalt special care contine cristale piezoelectrice. Acestea pot sa genereze energie electrica atunci cand sunt apasate de rotile in mers ale unui vehicul. Altfel spus, de fiecare data cand o masina trece peste ele, cristalele se comporta ca niste mici generatoare.
Cantitatea de energie electrica produsa nu este deloc una redusa, un kilometru de sosea "dotata" cu respectivele cristale avand capacitatea de a produce 400 kW, suficient pentru alimentarea a opt masini. Cercetatorii israelieni afirma ca, daca acest sistem s-ar extinde pe toate soselele din Marea Britanie, 34.500 de masini electrice ar putea sa utilizeze acest tip de energie pentru a rula in afara oraselor.
Deocamdata, testele care se vor efectua in Israel vor reprezenta baza experimentarii impactului cristelelor asupra mediului. In plus, cercetatorii israelieni vor analiza raportul costuri/beneficii, in conditiile in care tehnologia este noua si inca neutilizata, deci implementarea si instalarea acesteia va costa enorm.
e o idee buna si ar fi bine daca ar fi folosita si la viitoarele noastre autostrazi chiar daca vor fi gata peste ....... ani.